Jan Denemark
20. září 2020 • 12:50

Unavenou Tampu zastavil famózní "Dobby". Experti v něm vidí Haška

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potichu se dostal do pozice, kdy jeho význam pro Dallas už nemůže nikdo déle přehlížet. Brankář Anton Chudobin předvedl v prvním finálovém zápase proti Tampě výkon, jenž byl hlavním důvodem výhry 4:1. A nebylo to poprvé, co ukradl výhru pro svůj tým. V nesčetných poklonách ho přirovnávají k Dominiku Haškovi a v zámoří už se šušká, že pokud půjde série tímto směrem, Chudobin by mohl získat trofej nejužitečnějšího hráče play off.



Hvězdný výkon v brance od ruského rodáka se očekával, ale spíše na druhé straně barikády. Zatímco Andrej Vasilevskij vytahoval ze své sítě postupně tři puky, jeho protivník Anton Chudobin si v zápase znovu připsal přes 30 zákroků. Už podesáté. Devět z nich Dallas vyhrál. Žádný jiný brankář nenasbíral více zápasů s třiceti a více zákroky. Čtyřiatřicetiletý gólman, jemuž se v Dallasu neřekne jinak než Dobby, předvedl show, která v zámoří připomněla legendárního brankáře z minulosti.

„Stylem připomíná Dominika Haška. Není to brankář s jasně danou technikou, což nevadí, protože je schopný svým neortodoxním stylem zastavovat puky,“ pronesl v pozápasovém studiu bývalý brankář a televizní expert Kevin Weekes, který v lize odchytal přes tři stovky zápasů. „Zdá se, že čím více střel na něj míří, tím chytá lépe a lépe, což byl přesně případ Haška,“ doplnil ho držitel tří Stanley Cupů, obránce Ken Daneyko.

Takhle letos vypadá finále Stanley Cupu
Takhle letos vypadá finále Stanley Cupu

Přitom kariéra jedničky Dallasu byla v zámoří, podobně jako ta Haškova, vše, jen ne snadná. Draftován byl až v sedmém kole v roce 2004. Prošel Minnesotou, Carolinou, Bostonem a Anaheimem. Sezónní maximum tvořilo 36 odchytaných duelů. Byl zaškatulkován v pozici, ze které je strašně těžké se dostat. Věčná dvojka, říkalo se. S touto pozicí přišel i do Texasu. Stars měli od ročníku 2017/2018 v brance hvězdného Bena Bishopa. Jeho tělesná schránka už ho však nejednou zradila, a tak vedení hledalo prověřenou dvojku schopnou kdykoliv zaskočit. A přesně takové renomé si Chudobin vytvořil. Proto volba padla na něj.

„Všichni ve spojitosti s mou osobou neustále omílají, dvojka, dvojka, dvojka. Ale když se podíváte na moje statistiky a na mou kariéru, tak klidně můžu fungovat jako číslo jedna. Dallas mě přivádí jako dvojku. Dobře, beru to, protože jsem chtěl hlavně působit v týmu, kde je velká šance na zisk Stanley Cupu,“ pronesl sám Chudobin pro web nhl.com po podpisu dvouletého kontraktu. Málokterý hráč předpověděl budoucnost svou a svého nového působiště tak, jako tehdy ruský gólman.

Už během první sezony v novém dresu si vytvořil nové osobní maximum, když naskočil do 41 zápasů. S výtečnými čísly, je třeba podotknout. Letošní zkrácená základní část byla stejná. Bishopa trápila zranění, a tak Chudobin nasbíral třicet startů. Nikdo v lize přitom neměl lepší brankářskou úspěšnost. Formu si přenesl i do play off a nenápadným způsobem si krok za krokem zajistil svoje jméno v palcových titulcích. Chytá famózně.

„Říkal jsem klukům před finále, že bychom mohli pohár prostě ukrást a utéct s ním,“ smál se Rus po první výhře do kamer. Nebude to třeba. Pokud pro spoluhráče sám ukradne ještě tři vítězství, pak mu pohár předá Gary Bettman. A legálně. Už teď Chudobinův příběh připomíná loňskou pohádkovou story Jordana Binningtona ze St. Louis. I tady až brankářský záskok zachránil sezonu. I tady je z toho finálová účast. A i tady oběma brankářům po sezoně končí smlouva. A jde si snad lépe vylepšit pozici pro vyjednávání, než ziskem Stanley Cupu?

Brankářské statistiky z play off 2020:

Andrej Vasilevskij (Tampa)  20 zápasů 14 vítězství  92,9 % úspěšnost 1,88 branek na zápas
Anton Chudobin (Dallas) 20 zápasů 13 vítězství 92,3 % úspěšnost 2,54 branek na zápas
Semjon Varlamov (NY Islanders) 20 zápasů 11 vítězství  92,1 % úspěšnost  2,14 branek na zápas
Robin Lehner (Vegas)  16 zápasů 9 vítězství 91,7 % úspěšnost 1,99 branek na zápas
Carter Hart (Philadelphia) 16 zápasů 9 vítězství  92,6 % úspěšnost  2,23 branek na zápas

                                                 

Brankářské statistiky ze základní části 2020: (brankáři s alespoň dvaceti starty)

Anton Chudobin (Dallas)  30 zápasů 16 vítězství 93 % úspěšnost
Tuukka Rask (Boston)  41 zápasů 26 vítězství 92,9 % úspěšnost
Darcy Kuemper (Arizona) 29 zápasů 16 vítězství 92,8 % úspěšnost
Jake Allen (St. Louis) 24 zápasů 12 vítězství 92,3 % úspěšnost
Elvis Merzlikins (Columbus) 33 zápasů  13 vítězství  92,3 % úspěsnost

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud