28. května 2022 • 15:42

SESTŘIH: Finsko - USA 4:3. Domácí prvními finalisty MS, rozhodl Armia

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska budou hrát na mistrovství světa potřetí za sebou o zlato. Šampioni z roku 2019 a loňští poražení finalisté zdolali v úvodním semifinálovém utkání v Tampere tým Spojených států amerických 4:3. Vítězný gól dal útočník Joel Armia.



Američané otevřeli skóre, když se už po 64 sekundách hry prosadil Nate Schmidt. Olympijští vítězové z Pekingu kontrovali zásluhou Mira Heiskanena a Sakariho Manninena. Sean Farrell ještě vyrovnal, ale Finové pak odskočili na 4:2 góly Samiho Vatanena a Armii. Až v závěru snížil Adam Gaudette.

O titul mistrů světa se svěřenci kouče Jukky Jalonena utkají v neděli od 19:20 s vítězem druhého semifinále mezi českými hokejisty a Kanadou, které začne dnes v 17:20. Na neúspěšné celky čeká utkání o bronz (14:20).

Američanům se podařilo hned zkraje zápasu zmrazit náladu natěšených finských diváků v zaplněném hledišti Nokia Areny. Schmidt využil zakrytého výhledu Olkinuory a jeho pokus na bližší tyčku skončil trochu překvapivě v brance. V šesté minutě si Seveřané po Watsonově faulu zahráli první přesilovku, v níž zblízka zakončujícího Filppulu vychytal Swayman.

Další možnost domácích nevyužil Lammikko, jenž bekhendem zakončil těsně vedle. V šanci na zvýšení náskoku neuspěl Farrell. V 17. minutě už se Finové dočkali, když se neukvapil se zakončením Heiskanen a bekhendem poslal kotouč přesně pod horní tyčku.

Američané pak nevyužili přestávkou rozdělenou přesilovku. Nedlouho po jejím skončení museli sami do čtyř a Manninen zařídil domácím vedení, když z kruhu vymetl parádní ranou horní růžek branky. V 27. minutě bylo ale znovu vyrovnáno. Farrell si vyjel od postranního hrazení do lepší palebné pozice a prostřelil Olkinuoru. Neutekly ani tři minuty, do střelecké parkety na kruhu se prodral Vatanen a Finové znovu vedli.

Po třech minutách třetího dějství se provinil proti pravidlům Lettieri. Oslabení sice Američané ubránili, jenže těsně po jeho konci Armia malou mezerou mezi nohama bránícího Schmidta prostřelil Swaymana na bližší tyčku.

Zvýšit mohl o chvilku později po zdařilé akci Anttila, ale Swayman skvěle zasáhl. Na druhé straně byl rovněž velmi blízko Boldy, jenže ani Olkinuora se nenechal zahanbit. Už čtyři minuty před vypršením základní hrací doby to Američané zkusili s šesti hráči v poli a v čase 57:09 přišel po parádní souhře a zakončení Gaudettea z prostoru mezi kruhy gól naděje. Závěr už Finové přestáli bez další úhony a mohli slavit postup do čtvrtého finále na velkých akcích v řadě.

Góly

Domácí: 16:53. Heiskanen, 24:11. Manninen, 29:40. Vatanen, 45:03. Armia

Hosté: 01:04. Schmidt, 26:52. Farrell, 57:09. Gaudette

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Hartman, Galchenyuk – Bellows, Tynan, Gaudette – Kuhlman, Meyers, Farrell – Barber, Lafferty, Watson (A) – Lettieri, Hayden, Bordeleau.

Rozhodčí

Nord, Öhlund (oba SWE) – Synek (SVK), van Oosten (CAN)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

11 055 diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud