28. května 2023 • 21:35

SESTŘIH: Kanada - Německo 5:2. Zlatá sláva Javorových listů! Soupeř kousal

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlajky s javorovými listy se znovu tyčí nad světovým hokejem. Kanada ve finále mistrovství světa zadusila německé úsilí o senzaci, nevyzpytatelného soupeře odzbrojila třemi góly v poslední třetině a po výhře 5:2 bere už 28. zlato. Kanaďané pokračují v úspěšné tradici, kdy čtyřikrát v řadě nechyběli ve finále. Lépe začali Němci, když skóroval JJ Peterka, přestože jeho gól muselo posvětit video. Brzy srovnal Sammy Blais, ale ve druhé části vrátil Němcům náskok Daniel Fischbuch. Na jeho gól nicméně znovu odpověděl Lawson Crouse a ve třetí třetině otočil druhým gólem Blais. Náskok ještě zvýšil Tyler Toffoli a odkrytou klec trefil Scott Laughton. Sledujte SESTŘIH na iSport.cz.



Hokejisté Kanady získali 28. titul mistrů světa. Ve finále v Tampere zdolali Německo 5:2, přestože inkasovali jako první a ještě po 37 minutách prohrávali 1:2. Dvěma góly pomohl k obratu útočník Samuel Blais, jehož druhý zásah v čase 44:51 byl vítězný.

Němci hráli finále poprvé a medaili z MS získali po dlouhých 70 letech. Na zlato ale ani tentokrát nedosáhli. Do vedení je poslal John Peterka a po Blaisově vyrovnání jim vrátil náskok Daniel Fischbuch. Stav 2:2 zařídil Lawson Crouse. Kanadský tým pak ovládl třetí třetinu, v níž se prosadili opět Blais, kapitán Tyler Toffoli a v závěru do prázdné branky Scott Laughton.

Kanaďané se rekordním 28. zlatem odpoutali v historickém pořadí od Ruska a bývalého Sovětského svazu. V roli obhájce prvenství dorazí za rok na šampionát do Česka.

Úvodní dějství vedle velkého nasazení a tuhého boje příliš vzruchu před oběma brankami nenabídlo. Přesto v něm padly dva góly. V osmé minutě využili Němci střídání Kanaďanů, Seider našel dlouhou přihrávkou Peterku a ten parádní ranou z kruhu na zadní tyčku prostřelil Montembeaulta.

Střídačka favorizovaného zámořského týmu se ještě pokusila situaci zvrátit trenérskou výzvou. Sudí ale domnělé postavení mimo hru neodhalili, gól platil a Kanada hrála oslabení. Nelehkou situaci vyslanci kolébky hokeje zvládli a v 11. minutě smazal ztrátu Blais, když mu kotouč ideálně naservíroval Krebs. V závěrečných sekundách před přestávkou ještě Kanaďané zmáčkli soupeře, tečující Blais však Niederbergera nepřekonal.

V úvodu druhé části měli Němci k dispozici další přesilovku. Sehráli ji na výbornou, jenže bez gólové tečky. Montembeault byl pozorný a ustál i průnik Tiffelse, jenž zakončoval bekhendem. Ve 32. minutě měl obrovskou šanci Kahun, takřka okamžitě zahrozil na druhé straně Neighbours.

Stav se měnil až o chvilku později, kdy vrátil vedení na stranu Němců Fischbuch. V 37. minutě se provinil proti pravidlům - dnes jako jediný z německého výběru - Szuber. Přestože Kanada v dosavadním průběhu turnaje v početních výhodách nezářila, tentokrát sehrála přesilovku skvěle. Carcone tvrdě pálil z kruhu, krátce poté sám při dorážce v obrovské šanci minul, ale pak už se prosadil Crouse. Bekhendem usměrnil nabídku, kterou mu adresoval Krebs.

Do třetí třetiny vstoupili aktivně Kanaďané, Niederberger však držel Němce nad vodou. V 45. minutě už neměl šanci, jak dosáhnout na Blaisovu dorážku z úhlu a Kanaďané od té chvíle dění na ledě zcela ovládli. Hned půl minuty nato vyslal tvrdou ránu zápěstím Lucic, za zády německého gólmana zvonila tyčka.

V 52. minutě přišel okamžik, který finále definitivně rozhodl a poslal Němce do kolen. Němci se dostali do přečíslení tří na dva, jenže Noebelsovi při něm sklouzl puk z hole a na druhé straně jeli Kanaďané tři na jednoho. Toffoli vzal na sebe koncovku sám a zacílil přesně mezi Niederbergerovy betony.

Takřka tři a půl minuty před koncem sáhli Němci ke hře bez gólmana. Brzy nato mohl dovršit hattrick Blais, ale střelou takřka přes celou délku kluziště prázdnou branku těsně minul. Drama se však nekonalo, necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou celého turnaje skóroval Laughton.

Góly

Domácí: 10:47. Blais, 37:28. Crouse, 44:51. Blais, 51:51. Toffoli, 58:06. Laughton

Hosté: 07:44. Peterka, 33:47. Fischbuch

Sestavy

Domácí: Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar, Hunt, Barron, Joseph, Myers – Lučić (A), Glass, Fantilli – Crouse, Laughton (A), Quinn – Neighbours, Krebs, Blais – Carcone, McBain, Toffoli (C).

Hosté: Niederberger (Strahlmeier) – M. Müller (C), Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner – Peterka, Kahun (A), Tiffels – Soramies, Sturm, Ehl – Noebels (A), Kastner, Fischbuch – Tuomie, Stachowiak, Schütz – Varejcka.

Rozhodčí

Bjork, MacFarlane – Briganti, Hynek

Stadion

Nokia Aréna, Tampere

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play off
Články odjinud


Články odjinud