Jaroslav Kalina
18. dubna 2024 • 21:29

Jágr v baráži: hvězdný start i akce s nástupcem. Kotel chce opět bankovku

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Na poslední chvíli nastoupil jako záskok, i tak se zapsal do dějin. Z Jaromíra Jágra se díky startu ve druhém zápase baráže o Tipsport extraligu stal nejstarší hokejista, který kdy nastoupil v profesionální soutěži. Dvaapadesátiletý boss Rytířů svůj první zápas po 52. narozeninách navíc ještě vyparádil rychlým gólem a asistencí, kterými před zraky nadšených fanoušků Rytířů přispěl ke kladenskému vítězství 7:2 nad Vsetínem. V článku iSport.cz se přečtěte o momentech z uktání, při kterých legendární útočník na sebe upoutal největší pozornost.

  • Hvězdný nástup

    Když se Jaromír Jágr před zápasem rozcvičoval u střídačky s odporovým lanem připevněným na těle, mnozí si říkali, jestli nastoupí, nebo bude dál připravený jen jako pojistka. Zhruba hodinu před zápasem se rozhodlo, hráč s č. 68 šel do akce za Jakuba Klepiše. A už jen svým naskočením ve 2. minutě utkání se postaral o senzaci. Vždyť ve věku 52 let a 63 dní překonal Gordieho Howa! Novopečený nejstarší hokejista, který kdy nastoupil do soutěžního zápasu, ale hned po nástupu na led uvedl všechny v ještě větší úžas. Dvaapadesátiletý matador po výstupu ze střídačky dojel do útočného pásma, kde dostal parádní nabídku od Jakuba Strnada, kterou rychle uklidil do odkryté vsetínské branky. „Góóól!“ jásal kladenský zimák poprvé od 26. února 2023, kdy se boss Rytířů naposledy trefil. Ukončení více než rok dlouhého gólového půstu oslavil zvednutím rukou před zraky nadšených diváků. Jágr se mezi střelce zapsal přesně 25 let od chvíle, kdy Wayne Gretzky končil veleúspěšnou kariéru, u čehož byl kladenský velikán přítomen.

     

  • Smrtící čtvrtá lajna

    Zatímco úvodní barážový duel rozhodla během dlouhé přestávky nově složená elitní lajna Jarůšek–Filip–Procházka, cestu za druhým bodem v boji o záchranu mocně vydláždil čtvrtý útok. V poslední formaci nastoupil vedle Antonína Melky a Jakuba Strnada právě Jaromír Jágr. A přetvořil jej už v prvních minutách ve smrtící komando. Melka uzavíral už tak povedenou první třetinu gólem do šatny a po Jágrově asistenci přidal ještě jeden zásah ve druhé dvacetiminutovce. Strnad efektivně nahrával na všechny tři branky parťáků. Kladenský šéf byl ovšem přítomen na ledě i při střeleckých hodech člena první lajny Martina Procházky, jenž se dvakrát radoval v přesilové hře. Bodová exploze čtvrté brázdy s Jágrem výrazně ovlivnila celý tým, který gólové řádění zakončil na sedmi zásazích. Tvrdá rána pro Vsetín, který se do azylu v Brně přesouvá za stavu 0:2 na zápasy. Nadějné výhlídky Valachů na extraligu se čím dál více vzdalují.

    Jaromír Jágr přispěl ke druhé výhře v baráži Jaromír Jágr přispěl ke druhé výhře v barážiFoto Michal Beránek/Sport

  • Spolupráce s Baby Jágrem

    Když Michael Frolík začínal válet v NHL, vysloužil si v zámoří přezdívku „Baby Jágr“. „To už je hodně dávná minulost. Vy, novináři, tohle občas zmíníte, ale tak nějak vím, že Jarda je jenom jeden,“ smál se vítěz Stanley Cupu z roku 2013 na začátku probíhající sezony po návratu do mateřského klubu. Během druhého zápasu baráže se každopádně zkušenému útočníkovi Rytířů podařilo setkat se na ledě se „svojí starší verzí“. Šlo sice jen o krátký okamžik v 16. minutě, přesto dva velikáni kladenského hokeje na sebe společně výrazně upozornili. Ještě než Frolík vystřídal, vyřítil se společně s Jágrem na branku Patrika Romančíka. Mladší z veteránů vystřelil, na vsetínského gólmana si ale nepřišel. Následně nechybělo málo, aby „Džegr“ svůj fantastický start okořenil ještě jedním gólem. Nicméně dorážka se mu nepovedla.

    "Baby Jágr" Michael Frolík "Baby Jágr" Michael FrolíkFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Kotel už chce zase bankovku

    Ještě před dvěma měsíci se mezi skalními kladenskými fanoušky rozvířila obří nevole, která vyvrcholila velkým bojkotem. Kotel po zbytek základní části mlčel, nefandil, nebo hrál volejbal a prozpěvoval si jako u táboráku. Chtěl tím vyjádřit nespokojenost s nekončící špatnou situací kladenského hokeje. V boji o udržení elitní příslušnosti se ale situace změnila. Příznivci (aspoň prozatím) ukončili velký protest a vrátili se do sektoru bez sedaček, kde pevně stáli za svým klubem i jeho majitelem. Poprvé hlasitě vyjádřili podporu Jágrovi, když na kostce nad ledem oznámili, že se v baráži vrací do akce. Netrvalo dlouho a podruhé v řadě vyprodaný ČEZ stadion se rozezvučel ještě jednou, když druhý nejproduktivnější hráč v historii NHL skóroval. Z kotle se následně po čase znovu ozval chorál: „My chcem Jardu Jágra na bankovce mít!“ Velká podpora z tribun musela šéfa Rytířů nepochybně povzbudit. 

Vstoupit do diskuse
0
 
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud