Michal Koštuřík
3. dubna 2020 • 12:30

TOP 10 mizerných posil Komety: Kašík, zámořské úlety či nechytající Fin

Vstoupit do diskuse
0
  • Kometa se v posledních letech několikrát spálila na hráčích ze zámoří. Netrefila ani příchody Václava Karabáčka či Borise ValábikaKometa se v posledních letech několikrát spálila na hráčích ze zámoří. Netrefila ani příchody Václava Karabáčka či Borise ValábikaFOTO: Koláž iSport.cz

    Pokud jste klíčový hráč, máte v Brně sladký život. Boss Libor Zábranský vás zahrne platovým luxusem a takřka bezmeznou důvěrou. Pěšáci se však v kádru Komety točí jako na řetízkáči. Přehmaty v přestupové politice nejsou pro ambiciózní klub žádným mimořádným jevem. Zejména sázka na zahraniční borce se nejen Zábranskému, ale i jeho předchůdcům, nedaří. Čest výjimkám jako je kanonýr Peter Mueller. Několik jeho krajanů ze zámoří v moravské hokejové baště propadlo a rychle se pakovalo z kabiny.

  • Jack Glover

    obránce, USA
    2019/2020
    bilance v Kometě: 5 zápasů, 0 bodů, -3

    Největší úlet minulé nedokončené sezony. Pro urostlého amerického zadáka, jenž dorazil do Brna na začátku prosince z ECHL (Jacksonville), skončila v extralize ještě dříve než pro klub. Své angažmá začal Glover zle, záhy byl odeslán na rozehrání do prvoligové Třebíče. Tam stihl naskočit do sedmi duelů s bilancí 0+5. Kouč a majitel Libor Zábranský mu dlouho věřil. „Uvidíte za měsíc,“ sliboval, že bude těžkopádný Američan záhy řídit obranu vedle Němce Pyrochtou . Omyl. Ani v Chance lize mistr světa hráčů do 18 let nepřesvědčil. Ke konci ledna odešel rodák z městečka Golden Valley v Minnesotě v tichosti do finského Kiekko-Vantaa (2. liga), kde vstřelil svůj jediný gól v ročníku.

    Americký obránce Jack Glover se v uplynulé sezoně Tipsport extraligy neprosadil... Americký obránce Jack Glover se v uplynulé sezoně Tipsport extraligy neprosadil...Foto HC Kometa Brno

  • Libor Kašík

    brankář, Česko
    2018/2019
    bilance v Kometě: 7 zápasů, průměr branek na utkání 3,33, úspěšnost zákroků 88,95 %

    Kometa si ho vytáhla z ruského Chabarovsku, kde s ním během sezony ukončili kontrakt. Zlínský odchovanec měl být v ambiciózním celku jasnou jedničkou, dostal dlouhodobější lukrativní kontrakt. Počítalo se s tím, že zabere brankoviště a vytáhne klub znovu k titulu. Jenže Kašíkovi štace u moravského rivala Beranů nesedla. Odchytal jen sedm zápasů. Působil nejistě, nervózně. Tým přivedl jen ke dvěma vítězstvím. Všichni fanoušci ho nepřijali. Uškodil si u nich dřívějším prohlášením, že by do Komety nikdy nepřestoupil. Vysvobozením byla pro všechny strany dohoda se Zlínem o gólmanově návratu do mateřského klubu. Tam začal opět potvrzovat své kvality.

    Angažmá v Kometě se Liboru Kašíkovi vůbec nevyvedlo, vysvobození přinesl až návrat do Zlína Angažmá v Kometě se Liboru Kašíkovi vůbec nevyvedlo, vysvobození přinesl až návrat do ZlínaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Nick Schaus

    obránce, USA
    2018/2019
    bilance v Kometě: 16 utkání, 2 body (0+2), +3

    Očekávání obrovská, realita chmurná. Americký bek oslnil v Pardubicích, kde sbíral body po hrstech, za sezonu (2016/17) jich udělal 36. Díky tomu získal ofenzivní démon práci v KHL, kde prošel Magnitogorskem, Kunlunem a Slovanem Bratislava. Odtud zamířil v rozehraném ročníku do Komety, aby si vzal na povel útočnou modrou čáru. Předpoklady však ani náhodou nenaplnil. Po šestnácti zápasech bez vstřeleného gólu ho Brno poslalo zpátky do Pardubic. S nimi si zahrál baráž o udržení. V poslední sezoně putoval dál světem. Vystřídal tři adresy (Dynamo Kedgwick v CHL, Floridu Everblades v ECHL a Piráty Chomutov v Chance lize). Ve třiatřiceti letech už to na velkou kariéru nevypadá. Za Chomutov odehrál osm utkání (2+5).

    Nicholas Schaus přicházel do Komety s velkým očekáváním, nakonec zvládl jen 16 zápasů Nicholas Schaus přicházel do Komety s velkým očekáváním, nakonec zvládl jen 16 zápasůFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Pavel Brendl

    útočník, Česko
    2013/2014
    bilance v Kometě: 6 zápasů, 4 body (0+4), +1

    Tohle byla vlastně jeho poslední štace ve větším klubu. Ani v Kometě nedokázal někdejší obrovský talent českého hokeje nakopnout skomírající kariéru. Ofenzivní svéráz nastoupil do šesti zápasů, svůj střelecký instinkt nepředvedl. Následně se s ním klub rozloučil, prodloužení hostování nemělo smysl. Juniorský mistr světa do 20 let odešel do druhé německé ligy (Lausitzer Füchse) a tím se za ním víceméně zavřela voda. Branky sice pak ještě střílel na Slovensku (Skalica, Zvolen), dál už to ale šlo strmě dolů. Sezonu 2016/2017 úplně vynechal, naposledy působil v nižších soutěžích na severu Evropy. Jeden ročník absolvoval ve švédském Wings HC Arlanda, pak se mihnul ve finské Kople. Od loňského podzimu je devětatřicetiletý útočník bez angažmá.

    Pavel Brendl naskočil za Kometu v sezoně 2013/14, v šesti zápasech zapsal čtyři asistence Pavel Brendl naskočil za Kometu v sezoně 2013/14, v šesti zápasech zapsal čtyři asistenceFoto hc-kometa.cz

  • Václav Karabáček

    útočník, Česko
    2018/19

    bilance v Kometě: 4 zápasy, 0 bodů, -2

    Po letech v zámoří byl pražský rodák velkou neznámou. V klubu však pevně věřili, že se prosadí, pozvedne útok. Jenže extraliga se ukázala nad jeho síly. Za čtyři zápasy bývalý mládežnický reprezentant ničím extra nezaujal, nechytl tempo nejvyšší soutěže. Nikdy v ní nehrál, neznal její zákonitosti. Neuspěl ani následně v Hradci Králové (5 zápasů, 0 bodů). Až přesun o patro níž ho nakopl. V Českých Budějovicích se zmátořil, začal bodovat. Motoru pomohl v předchozí sezoně dvanácti brankami k jasné dominanci v základní části a počítá se s ním i nadále. Od podzimu může třiadvacetiletý forvard ukázat, že už je na extraligu „ready“. V Kometě ještě nebyl.

    Václav Karabáček se neprosadil v Kometě, ani v Mountfieldu HK Václav Karabáček se neprosadil v Kometě, ani v Mountfieldu HKFoto Twitter.com/HCKometa

  • Dan Spang

    obránce, Itálie/USA
    2015/2016
    bilance v Kometě: 8 zápasů, 2 body (0+2), -2

    Další z nepovedených zámořských akvizic do defenzivy. Americký obránce s italskými kořeny byl v roce 2002 draftován San Jose Sharks už ve druhém kole jako 52. v pořadí. Dnes je mu šestatřicet a je víceméně jasné, že se do NHL jako hráč nikdy nepodívá. Putuje po Evropě, před pěti lety si po krátkém angažmá v ruském Nižném Novgorodu střihl zastávku v extralize. Kometa z jeho hry paf nebyla, dopřála Spangovi jen osm startů bez výraznějšího zápisu do kronik. Za dva měsíce ho uvolnila do švýcarského Lugana, sezonu dohrál finský šampion s Kärpatem Oulu v německém Hamburku Freezers. Následně si odskočil do Anglie, kde válčil za Nottingham Panthers, zastával funkci asistenta kapitána. Spangovou poslední štací byl Frankfurt Löwen (2018/2019).

    Americký obránce s italskými kořeny Dan Spang odehrál za Kometu jen osm utkání Americký obránce s italskými kořeny Dan Spang odehrál za Kometu jen osm utkáníFoto Profimedia.cz

  • Lukáš Kozák

    obránce, Slovensko
    2015/2016
    bilance v Kometě: 16 zápasů, 0 bodů, -5

    Vybavíte si jeho působení v Brně? Asi jen hokejoví fajnšmekři a opravdoví srdcaři brněnského klubu. Slovenský bek (dnes 28 let) po konci ve Slovanu Bratislava skočil do extraligy. V základní části odehrál dvanáct utkání, v play off přidal další čtyři. Gól nedal, asistence taky žádná. Balancoval na hraně sestavy, prostě průměr. Bylo jasné, že po sezoně se cesty obou stran rozejdou. Na Slovensku přitom doteď platí Kozák za nadstandardního zadáka. Loni si dokonce zahrál dvakrát za národní tým. Aktuálně válí v Popradu, v předminulé sezoně působil v Karlových Varech. Ve třiatřiceti duelech zapsal 5 bodů (2+3). KHL si zahrál za Slovan i za Medveščak Záhřeb. Kometa mu před čtyřmi lety k nohám nepadla.

    Angažmá Lukáše Kozáka v Kometě se příliš nepovedlo, v 16 zápasech si nepřipsal ani bod Angažmá Lukáše Kozáka v Kometě se příliš nepovedlo, v 16 zápasech si nepřipsal ani bodFoto Michal Beránek (Sport)

  • Ryley Miller

    obránce, Kanada
    2013/2014
    bilance v Kometě: 18 zápasů, 2 body (1+1), -3

    Další z plejády zahraničních borců do obrany, kteří v Brně propadli. Rodák ze Spruce Grove si po příchodu z ECHL pevné místo v sestavě nevybojoval. Zůstal v kolonce „hráči, na které po jejich posledním zápase hned zapomenete“.  V rámci aklimatizace na český hokej nastoupil dvakrát za prvoligovou Třebíč. Ani to ho ale nenakoplo. Kariéru neudělal ani za mořem, kde střídal kluby nižších soutěží. V posledním ročníku nastoupil třikrát za klub Stony Plain Eagles v provinční ACHW. A nebodoval. Zajímavostí je, že tuhle „pralesní ligu“ hrají jen dva týmy. Kromě Stony Plain, kde už pět let paběrkuje dnes sedmadvacetiletý Ryley Miller, ještě Innisfail Eagles.

    Kanadský obránce Ryley Miller je další z řady zámořských hráčů, kteří v Kometě propadli Kanadský obránce Ryley Miller je další z řady zámořských hráčů, kteří v Kometě propadliFoto hc-kometa.cz

  • Jarno Laitinen

    brankář, Finsko
    2011/2012
    bilance v Kometě: nenastoupil

    Tohle jméno vám v paměti nejspíš ani neuvízlo. Finský gólman z Pelicans Lahti se na konci října 2011 objevil v Kometě. Bylo mu čtyřiadvacet let a Brno ho okamžitě převelelo na hostování do Havlíčkova Brodu. Ukázalo se, že na extraligu odchovanec Ilvesu Tampere nemá. V první lize odchytal za „Havlbrod“ dvanáct duelů, další dva přidal v dresu Chomutova. S průměrem kolem tří inkasovaných branek na zápas si o další smlouvu v Česku neřekl. Na konci sezony se vrátil domů, kde působil ve druholigovém týmu Sport. Jeho kariéra šla šupem dolů. Naposledy byl registrován v ročníku 2013/2014 jako hráč Leki Hockey ve městě Lämpäälä. Dnes je mu teprve dvaatřicet let, ovšem hokej na vrcholové úrovni už je pro Laitinena podle všeho passé.

    Jarno Laitinen přišel do Komety na konci října 2011, starty zapsal ale jen na hostováních v první lize Jarno Laitinen přišel do Komety na konci října 2011, starty zapsal ale jen na hostováních v první lizeFoto bkhb.cz

  • Boris Valábik

    obránce, Slovensko
    2012/2013
    bilance v Kometě: 29 zápasů, 3 body (1+2), -8

    Ani osm desítek startů v NHL za Atlantu Thrashers (0+7) není zárukou toho, že se uchytíte v extralize. Poznal to slovenský obr Boris Valábik, jenž strávil v Brně přes půl sezony 2012/2013. Nasbíral 106 trestných minut, v soubojích nebyl schopen korigovat svou sílu. Dvoumetrový rodák z Nitry byl poté uvolněn do klubu Portland Pirates v AHL. Hokejový drsňák, jenž se prorval i do reprezentace Slovenska (18 startů za áčko), si po návratu ze zámoří odkočil na rok do Piešťan a ze slovenské ligy putoval za exotikou do Kazachstánu. Rány rozdával také v britské lize za Coventry Blaze. Jeho stopa končí před třemi lety v Alpské lize, kdy patřil do kádru rakouského Lustenau.

    Slovenský obr Boris Valábik sice nastupoval i v NHL, v sezoně 2012/13 se ale v Kometě neprosadil Slovenský obr Boris Valábik sice nastupoval i v NHL, v sezoně 2012/13 se ale v Kometě neprosadilFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud