10. srpna 2022 • 21:08

Špotákové se před ME nedařilo. Na mítinku v Monaku skončila osmá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková na mítinku Diamantové ligy v Monaku nenavázala na druhé místo ze sobotního závodu v Chorzówě a obsadila osmou příčku. Při posledním startu před evropským šampionátem v Mnichově zapsala jen 57,58 metru, což je její nejhorší výkon v této sezoně. O víkendu v Polsku hodila o 4,71 metru dál.



Zvítězila dvojnásobná mistryně světa Kelsey-Lee Barberová z Austrálie, která ve čtvrté sérii poslala oštěp do vzdálenosti 64,50 metru. Další příčky na stupních vítězů obsadily Japonka Haruka Kitagučiová (62,37) a další Australanka Mackenzie Littleová (61,76).

Na světový rekord v závodě na 1500 metrů útočila dvojnásobná mistryně světa a majitelka dvou zlatých olympijských medailí Faith Kipyegonová. Hvězdná Keňanka nakonec časem 3:50,37 zaostala o tři desetiny za rekordem Etiopanky Genzebe Dibabaové z Monaka 2015 a zařadila se na druhé místo historických tabulek. "Věděla jsem, že tohle je to nejlepší místo na světové rekordy. Jsem zklamaná, že jsem to v posledních metrech ztratila. Pro příště doufám v to nejlepší," řekla.

Další bleskurychlou stovku předvedla pětinásobná mistryně světa na této trati Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Pětatřicetiletá Jamajčanka triumfovala v nejrychlejším čase sezony 10,62 sekundy, kterým vlastní maximum stáhla o čtyři setiny. O desetinu překonala 24 let starý rekord mítinku Američanky Marion Jonesové, nechvalně proslulé kvůli její dopingové kauze.

Závod na netradiční distanci 1000 metrů vyhrál překvapivý světový šampion z patnáctistovky Jake Wightman, který se časem 2:13,88 dostal na třetí příčku evropských historických tabulek. Rychlejší kilometr na dráze z Evropanů předvedli jen jeho britští krajané Sebastian Coe (2:12,18) a Steve Cram (2:12,88), kteří zářili v osmdesátých letech.

Barbora Špotáková se na poslední akci před mistrovstvím Evropy nenaladila úplně ideálně
Barbora Špotáková se na poslední akci před mistrovstvím Evropy nenaladila úplně ideálně

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud