Romana Barboříková
3. února 2023 • 10:30

Po hromadném pádu visel cyklista z mostu. Etapa neměla vítěze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pády jsou na cyklistických závodech běžnou záležitostí. Ale že by po něm sportovec musel prokázat i zdatnost svých paží a viset na zídce mostu nad říčkou, to se jen tak nevidí. Ve druhé etapě podniku Etoile de Besseges tento kousek po hromadném pádu předvedl francouzský jezdec Valentin Ferron. Zpět na silnici mu pomáhal soupeř.



Už jen 25 kilometrů chybělo do konce téměř sto sedmdesátikilometrové etapy na francouzském podniku Etoile Besseges. Jenže nakonec ji cyklisté řádně nedokončili. Na vině byl úzký most nad říčkou, na kterém došlo k hromadnému pádu. I druhý den se závodilo v bočním větru, což vedlo k velkému napětí v pelotonu. Pak už stačilo jen v užším místě, aby se o sebe otřela dvě kola a problém byl na světě.

V hromadném pádu se zranilo několik závodníků, řada jich musela být ošetřena. Co však musel prokázat závodník týmu TotalEnergies Valentin Ferron, to se nevidí každý den. Při pádu se ocitl na pravé straně mostu a moc nechybělo, aby přepadl přes jeho zídku. Kamery ho zachytily, jak visí nohama dolů na říčkou, která byla pár metrů pod ním. Držel se kola zaseknutého za zídkou a prověřil tak i zdatnost svých paží a celé horní poloviny těla.

Vyškrábat se nahoru mu nakonec pomohl jeden ze soupeřů z týmu Alpecin-Deceuninck. Podle zprávy týmu utrpěl Ferron jen drobná zranění.

Jiní sice zůstali na silnici, ale byli na tom hůř. Tři sanitky musely do nemocnice odvézt několik závodníků. Organizátoři poté nebyli schopni zajistit případné dostatečné zdravotní zabezpečení pro ty, kteří v etapě zůstali, a tak byli nuceni ji celou neutralizovat. Druhý den jednoho z prvních etapových závodů nové sezony v Evropě tak neměl vítěze. V pátek ale pokračuje podle původního itineráře třetí etapou dlouhou také téměř 170 kilometrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud