Ondřej Němec
12. června 2022 • 08:15

Šampion Procházka na úrovni zlata z olympiády: Příště budu ještě lepší

Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SINGAPURU | Je tu nová éra UFC. Éra Jiřího Procházky. To, jakým způsobem vyrval titul z rukou Brazilce Glovera Teixeiry, nemá obdoby. Vždyť uškrtil před koncem pátého kola brilantního zemaře, legendu. Tento souboj nevejde jen do historie českého, ale i světového MMA. A máloco jej dokáže překonat. Česko má nového superhrdinu! „Doufal jsem v lepší výkon. Omlouvám se, příště budu lepší,“ slíbil po zápase nový šampion polotěžké divize, za což sklidil mocný potlesk.



Naprostá fantazie. 28 vteřin před koncem posledního kola uškrtil Jiří Procházka (technikou Rear-Naked Choke) Brazilce Glovera Teixeiru a stal se tak prvním českým UFC šampionem.

K čemu by bylo možné tento úspěch přirovnat? MMA ještě není na olympiádě, a tak tím nejvyšším oceněním pro každého bojovníka je právě titul v nejprestižnější lize.

Český samuraj to navíc dokázal opravdu neuvěřitelným způsobem. Mnohokrát se zdálo, že je v úzkých a nedopadne to s ním dobře. Proslulý brazilský silák jej totiž několikrát dostal do pozice, z níž mnoho svých předešlých soupeřů donutil ke vzdání se.

Procházka se ale vždy dokázal z Teixeirova sevření zázračně dostat, a kdykoliv mohl, zasazoval mu demolující údery. Dvaačtyřicetiletý tvrďák měl ale neuvěřitelnou výdrž. A navíc sám způsobil velkou tržnou ránu na Procházkově levém obočí.

FENOMÉN Procházka: V čem je jedinečný a kudy vedla jeho cesta na vrchol?
Video se připravuje ...

Vetší bitvu fanoušci bojových sportů už dlouho nezažili. „Glover je pravý válečník, a to mám rád,“ pochválil po zápase triumfátor bývalého šampiona.

„Jsem šťastný... Ale ten zápas? Sakra, já byl líný to ukončit a ani jsem k tomu nenašel cestu, nenastavil jsem mu smrtící podmínky,“ byl ke svému výkonu paradoxně kritický Procházka. „Proto to bylo takové, jaké to bylo... Ale líbilo se mi to!“ dodal.

A co říká na to, že se mu podařilo excelentního zemaře? „Prostě se ta možnost naskytla, tak jsem ji využil,“ dodal bez emocí.

O této titulové bitvě se bude ještě dlouho mluvit. A vzhledem k jejímu průběhu nejen o jejím vítězi, ale i poražené legendě.

V souboji Procházka vs. Teixeira nebyla nouze o tvrdé údery a krev
V souboji Procházka vs. Teixeira nebyla nouze o tvrdé údery a krev

Hlavnímu zápasu večera předcházel další titulový duel, a to šampionky z Kyrgyzstánu Valentiny Ševčenkové s Brazilkou Tailou Santosovou. Ševčenková vyhrála jednoznačně na body. Santosová předvedla mimořádnou výdrž, když od poloviny zápasu neviděla na jedno oko. Každopádně královna muší váhy uhájila trůn naprosto suverénně.

Turnaj však nabídl hned několik pekelných bitev, mezi ty nejtvrdší rozhodně patřil čínsko-polský ženský duel Zhang Weili vs. Joanna Jedrzejczyková. Souboj vyvolával ohlušující reakce publika. A když padl vítězný úder ze strany Weili, rozezněl se halou dlouhý potlesk a nadšený křik.

Slavná Polka pak ukončila kariéru, chce být totiž matkou a podnikatelkou. Poděkovala týmu, všem podporovatelům a položila rukavice na podlahu oktagonu. Halu opouštěla se slzami  očích a zdravila se s fanoušky. První profi zápas Jedrzejczyková absolvovala v roce 2012.

Poprvé se aréna Singapore Indoor Stadium rozehřměla nadšením, když do klece nastoupil slavný uvaděč Bruce Buffer, a začal hlasitě odříkat připravený úvod. Kolos UFC tak dorazil do Singapuru s jedním ze svých nevětších symbolů. Na místě ale chyběl například prezident organizace Dana White, omluvil se pro rodinné důvody, jeho syn slavil narozeniny, a tak šlo vše stranou.

Procházka vs. Teixeira: Historický okamžik - vyhlášení českého šampiona
Video se připravuje ...

Procházka vs. Teixeira: Český samuraj unikl ukončení a dostal se ze škrcení
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - UFC 275: Teixeira vs Procházka
8. 6. 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Glover Teixeira Glover Teixeira Jiří Procházka Jiří Procházka Martin Karaivanov, trenér Procházky Martin Karaivanov, trenér Procházky Ondřej Němec, redaktor iSport.cz Ondřej Němec, redaktor iSport.cz
Obnovit
Zprávy ze dne 8. 6. 2022
21:39
8. 6. 2022
Jiří Procházka

Český bojovník Jiří Procházka vyšplhal k titulové šanci v UFC velmi svižně. Organizace na svém Twitteru zveřejnila video s pěti zápasníky, kteří se od svého vstupu do UFC stali šampiony vůbec nejrychleji.

Zprávy ze dne 8. 6. 2022
21:00
8. 6. 2022
Jiří Procházka

Na UFC 275 se osobně podívá i bývalý šampion polotěžké divize Jan Błachowicz, ne však v roli aktivního zápasníka. Jde si prohlédnout své dva potenciální budoucí soupeře. S Teixeirou už se jednou potkal, Brazilec mu vloni uzmul titulový pás. „Pokud bych šel s Jiřím, bude to pro nás dobré, protože by se zápas mohl konat v Evropě. Pak by to byl jeden z největších evropských zápasů vůbec, ať už bychom bojovali v Polsku, nebo v Česku,“ přemítá devětatřicetiletý veterán původem z polského Těšína. „Kdybychom s Jiřím bojovali na národním stadionu v Polsku, na kartě by byla i Joanna Jędrzejczyková nebo Mateusz Gamrot, přišlo by se podívat 60 tisíc diváků,“ myslí si Błachowicz v rozhovoru pro stránku MMA Fighting.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 8. 6. 2022
19:26
8. 6. 2022
Jiří Procházka

V zámoří popisují cestu Čecha Jiřího Procházky za titulovou šancí. V povídání pro web ESPN se český zápasník zmínil také o náboženství. „Já v něj nevěřím, protože moderní člověk by měl vědět, že žádné náboženství neexistuje. Existuje pouze energie, kterou určuje vůle,“ pravil Procházka.

Zprávy ze dne 8. 6. 2022
18:59
8. 6. 2022
Glover Teixeira

Když v říjnu loňského roku uškrtil šampiona, šokoval svět. Vždyť Glover Teixeira dva dny před tím oslavil dvaačtyřicáté narozeniny a čekalo se, že pro Jana Blachowicze bude jen soupeřem do počtu. O víkendu se Brazilec střetne v hlavním duelu UFC 275 v Singapuru s Jiřím Procházkou. Jaký je příběh veterána polotěžké divize? Více o Teixeirovi čtěte ZDE >>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 8. 6. 2022
18:28
8. 6. 2022
Jiří Procházka

Zajímavá čísla před titulovým soubojem:

Glover Teixeira

  • 42: V tolika letech získal Brazilec Teixeira svůj premiérový titul v UFC, který nyní poprvé obhajuje
  • 10: Tolik výher zaznamenal Teixeira na submisi, dalších 18 duelů ukončil na KO nebo technické KO
  • 1342: Počet úderů, které nastřádal Brazilec v polotěžké váze (v UFC je druhý za Jonem Jonesem)
  • 18: Vloni Teixeira dovršil zápasnickou plnoletost, když bojoval už v 18. kalendářním roce

Jiří Procházka

  • 25: Množství vítězství, které Procházka získal prostřednictvím knockoutu nebo technického KO
  • 3: Počet duelů, které zvládl český samuraj ukončit do jediné minuty
  • 7: V tolika zemích už Procházka zápasil (Česko, Japonsko, Rusko, USA, Spojené arabské emiráty, Německo, Srbsko)
  • 59-25-2: Kumulované skóre tří přemožitelů Jiřího Procházky (Lawal, Edilov, Veličković)
Jiří Procházka čelí Gloveru Teixeirovi

Vstoupit do diskuse
14
Aktuální události
Články odjinud