Ivo Pospíšil
24. října 2020 • 16:30

MotoGP oslnil Joan Mir(acle)! Od skateboardu pro titul s kurzem 1:125

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí doplnit jen jedno písmenko a zaměníte ho za slavného sochaře a malíře. Na druhou stranu se i on stal  „slavným světovým umělcem“. Umělcem na motorce! Jmenuje se Joan Mir a je nečekaným šampionem MotoGP. V dětství válel na skateboardu a jeho otec provozuje obchod se skejťáckým zbožím.



Projít si nyní předsezonní kurzy na favorita letošního MotoGP, možná byste se divili. Absolutní favorit Marc Márquez s 1:1,5? Ten se stále ještě nevrátil po zranění ruky. Jeho dlouholetý rival Andrea Dovizioso s kurzem 1:9? Ten na své Ducati podává střídavé výkony. Nebo Valentino Rossi s 1:22? Ten nedokončil několik závodů a do dvou závodů například nenastoupil kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Ne, ne, letošní sezona je jedna velká show plná překvapení. A na samotné špici se nově vyhřívá závodník, na nějž byl před sezonou kurz 1:125. Španěl Joan Mir se Suzuki! 

Joan Mir podává v aktuální sezoně jedny z nejvyrovnanějších výkonů
Joan Mir podává v aktuální sezoně jedny z nejvyrovnanějších výkonů

Přidat k jeho příjmení písmenko „ó“, bavíte se o slavném malíři a sochaři Joanu Miróvi. Jenže tohle je úplně jiný borec.

Ač při letošní vyrovnané sezoně má na svém kontě jediné vítězství, jeho výkony jsou jedny z nejstabilnějších. Nedojel jen v GP Španělska a Česka, jinak sbírá pravidelně body. V první GP Valencie urval i své první vítězství. A po nedělním sedmém místě tak završil svou cestu na samotný trůn

JOAN MIR

Narozen: 1. září 1997 (23 let)

Národnost: Španělsko

Současný tým: Team Suzuki Ecstar

Číslo motocyklu: 36

Největší úspěchy: Mistr světa v kubatuře Moto3 (2017), mistr světa v kubatuře MotoGP (2020)

Když mu bylo deset let, býval i nadějným jezdcem na skateboardu či kolečkových bruslích. Na internetu dodnes koluje video, v němž vám v pohodě předvede na prkně nejrůznější triky. A jeho otec doteď provozuje na Mallorce skejťácký obchod. „Jenže jsem vevnitř tušil, že to není ten můj pravý obor,“ vyprávěl.

A když se pak na Mallorce seznámil s otcem pětinásobného mistra Jorgeho Lorenza, Chichem, přešel na motorky. Za hlavní vzory si zvolil… Valentina Rossiho a Rafaela Nadala. „Jsou to pravé superstar, od kterých se mohu hodně naučit,“ měl jasno Mir, který se následně stal i členem slavné Cuna de Campeones a před pěti lety debutoval v MS.

Jeho nástup byl od začátku silný, hned ve svém druhém roce vyhrál titul v Moto3 a nyní, při své druhé sezoně v MotoGP, senzační triumf i zde. Stal se prvním mistrem světa na Suzuki od roku 2000, kdy naposledy zvítězil Kenny Roberts jr.

"Neuvěřitelné, tohle je Superneděle," glosovali to i zástupci F1 jen pár hodin poté, co slavili u sebe svého šampiona Lewise Hamiltona

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud