21. července 2021 • 13:07

COVID připraví Širučka o sen. Bál jsem se sportovních tragédií, lituje Doktor

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava v Tokiu má už druhého nakažené sportovce a čtvrtého člena celkově. Testem na COVID neprošel v dějišti olympiády stolní tenista Pavel Širuček. Stejně jako ostatní je nyní v izolačním hotelu. Jeho start v ping-pongové soutěži je vyloučen.



Kolega z týmu Pavla Širučka varoval před situací, kdy bude tak nervózní, že nebude moct hrát. „Díky tomu jsem opravdu připravený na úplně nejhorší možnou situaci. Že třeba budu totálně zes*aný,“ vtipkoval český stolní tenista ještě před odletem. 

O start ho nakonec nepřipraví nervozita, ale pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému se musel přesunout na izolační hotel. 

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp,“ litoval v tiskové zprávě Českého olympijského výboru šéf české výpravy Martin Doktor.

„Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch. I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory,“ dodal.

Širuček, který měl mít na Hrách svou olympijskou premiéru, se nezúčastní. Mezinárodní federace stolního tenisu ho sice zařadila do losu olympijského turnaje, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

„První věc je asi to, že se s tím nedá nic dělat. Taková je bohužel situace ve světě a jsou daleko horší věci. Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít,“ citoval osmadvacetiletého Širučka svazový web. „Je to trošku smůla, ale nejsem v tom sám. Jsou tady i jiní sportovci, kteří si prožili to stejné,“ uvedl.

Další ohrožení? Dva Čechy čeká potvrzující test

V izolaci už je plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu. Třetím s pozitivním výsledkem byl Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test,“ dodal Doktor.

Podle oficiálního webu her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu. Jména ani národnost pořadatelé neuvádějí.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 21. 7. 2021
11:46
21. 7. 2021
 

V Brisbane už se olympijské soutěže konaly, ale českým barvám se tam moc nedařilo...

Zprávy ze dne 21. 7. 2021
11:25
21. 7. 2021
COVID-19

Nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová, taekwondistka Fernanda Aguirreová z Chile přijdou kvůli koronaviru o start na olympijských hrách. Obě závodnice měly v Tokiu pozitivní test a vzhledem k povinné desetidenní karanténě nestihnou své soutěže. Do stejné situace se dostala britská střelkyně Amber Hillová, která neprošla kontrolou těsně před odletem. Do izolace musel kvůli pozitivnímu testu po příletu i americký plážový volejbalista, jehož identitu národní svaz nezveřejnil. Podle informací agentury AP by měl nakaženým hráčem být Taylor Crabb, jenž by měl v Tokiu startovat se čtyřnásobným účastníkem her, pětačtyřicetiletým Jakem Gibbem.

Zprávy ze dne 21. 7. 2021
10:48
21. 7. 2021
 

LOH 2032: Australské Brisbane uspořádá letní olympijské hry v roce 2032. Na zasedání v Tokiu o tom  rozhodli delegáti Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Tentokrát to nebyla tradiční volba s několika kandidátskými městy, Brisbane jako dějiště v červnu doporučil výkonný výbor MOV. Systém voleb MOV změnil, aby se snížily náklady na přípravu projektů a kampaně uchazečů. Celá procedura je kratší, takže vybraný pořadatel má více času na přípravu. Brisbane uspořádá OH za jedenáct let. Po Tokiu se uskuteční OH 2024 v Paříži a 2028 v Los Angeles. Do Austrálie se olympiáda vrátí po 32 letech. Naposledy se konaly velmi úspěšné hry v roce 2000 v Sydney. V roce 1956 hostilo sportovní svátek Melbourne.

LOH 2032 uspořádá Brisbane Zástupci Brisbane oslavují přidělení pořadatelství olympiády 2032 Šéf MOV Thomas Bach oznamuje, že olympijské hry uspořádá v roce 2032 Brisbane
Zprávy ze dne 21. 7. 2021
9:23
21. 7. 2021
 

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ bude v pátek výrazně komornější než obdobné ceremoniály na předchozích hrách. Nebudou k vidění hromadné choreografie tanečníků a dalších umělců. V hledišti kvůli koronavirovým opatřením nebudou běžní diváci, pouze několik stovek olympijských funkcionářů. Na zahajovacím ceremoniálu bude zřejmě méně sportovců než obvykle, protože pobyt v olympijské vesnici je omezený na několik dní před soutěží. 

Zprávy ze dne 21. 7. 2021
9:14
21. 7. 2021
COVID-19

BASKETBAL: Americký reprezentant Zach LaVine prošel po preventivní karanténě úspěšně všemi zdravotními kontrolami a ve čtvrtek zamíří za první částí olympijského týmu do Tokia. Basketbalisté USA zahájí boje v základní skupině, v níž je čeká i česká reprezentace, 25. července duelem s Francií.

Zprávy ze dne 21. 7. 2021
8:57
21. 7. 2021
 

BEACHVOLEJBAL: česká beachvolejbalistka Markéta Sluková-Nausch popsala, jak probíhá improvizovaná příprava během nucené izolace na Hrách v Tokiu: „Čekáme na výsledky PCR testu, všichni, co jsme označení jako blízký kontakt. Do dvou, tří hodin bychom měli znát výsledky, od toho se zásadně odvijí, zda nás poté pustí na trénink. Pozitivní případy přibývají, situace není úplně ideální. Snažíme se udržovat aspoň v nějaké kondici, házeli jsme si medicinbalem na šířku našeho apartmánu, je to velká improvizace. Od pondělí jsme nesáhli na balon, nemůžeme vylézt z pokoje, o nějaké kvalitní a adekvátní přípravě na olympijské utkání, první máme odehrát v sobotu ráno, nemůže bý řeč. Snažíme se zůstat optimističtí, ale ideální to není.“

Zprávy ze dne 21. 7. 2021
8:38
21. 7. 2021
 

Česká plavkyně Barbora Seemanová bude na startu dvoustovky kraulem jako čerstvá mistryně Evropy usilovat o postup do finále, které má být velkým střetem Katie Ledecké a Ariarne Titmusové. Ještě před odletem si ale našla čas na povídání se svým přítelem, fotbalistou Ústí nad Labem Matyášem PísačkouRozhovor čtěte zde >>>

Plavecko-fotbalová láska. Barbora Seemanová s Martinem Písačkou Plavecko-fotbalová láska. Barbora Seemanová s Martinem Písačkou
VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 21. 7. 2021
8:33
21. 7. 2021
COVID-19

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus podpořil konání olympijských her v Tokiu navzdory pokračující pandemii koronaviru. Ředitel organizačního výboru Toširó Muto se v úterý nechal slyšet, že by hry mohly být na poslední chvíli zrušeny, pokud by rychle přibývali nakažení v olympijské bublině. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach tuto variantu zásadně odmítl.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud