3. března 2022 • 16:00

Paralympiáda s Rusy!? Nálada ve vesnici blízko výbuchu, hrozilo násilí

Autor: ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř celý svět už ruské a běloruské sportovce vyloučil ze svých řad. Na paralympiádě v Pekingu se ale mohli objevit. Až den před jejím startem Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) po řadě protestů své původní rozhodnutí změnil. Důvodem byly i obavy o bezpečnost sportovců, z vyjádření funkcionářů je zřejmé, že se báli i násilných projevů mezi handicapovanými reprezentanty.



Ještě ve středu IPC čast Rusů a Bělorusů na hrách nejprve povolil s tím, že v Pekingu se představí jako neutrální sportovci. Zdůvodnil to tím, že k tvrdšímu trestu s ohledem na pravidla sáhnout nemohl.

Proti verdiktu se ale ostře ohradila řada sportovních organizací i států a nakonec nastal opačný scénář. „Když jsme včera rozhodli, brali jsme v potaz dlouhodobé zdraví a přežití paralympijského hnutí. Nicméně celá situace rychle vystupňovala a těsně před startem her jsme se dostali do nemožné pozice,“ uvedl šéf IPC Andrew Parsons.

Nakonec rozhodly jednoduché počty. Olympiáda s Rusy a Bělorusy bojkotovaná ostatními státy, nebo sportovní svátek bez nich. „V posledních dvanácti hodinách se s námi spojila řada členů a zcela jasně nám dali najevo - a já si jejich otevřenosti vážím - že když nezměníme názor, tak budou paralympiádu bojkotovat,“ přidal Parsons.

Paralympiáda v Pekingu: Česko vyslalo tým sledge hokejistů a alpské lyžaře
Video se připravuje ...

IPC proto dnes rozhodnutí změnil a účast Rusům a Bělorusům zakázal, fotografové už zachytili sportovce s přelepnými nápisy Rusko, jak opouštějí dějiště paralympiády. „Dotkne se to 83 sportovců, ale kdybychom je v Pekingu nechali startovat, mnohem víc by jich hry bojkotovalo a to by mělo mnohem horší dopad,“ konstatoval Parsons.

Předseda výboru se vyloučeným omluvil: Jste oběti

K zákazu výbor sáhl mimo jiné i kvůli obavám o bezpečnost účastníků kvůli vyhrocené atmosféře v olympijské vesnici. „Na hry přišla válka a my se je snažíme chránit. Nemáme konkrétní příklady agrese ve vesnici, ale nálada v ní neměla daleko k výbuchu,“ uvedl Parsons.

Ruským a běloruským paralympijským reprezentantům se předseda IPC za vyloučení omluvil. „Je mi to opravdu velmi líto, ale vaše vlády porušily olympijské příměří. Vy jste pouze oběti jejich rozhodnutí,“ prohlásil.

Rusko se proti vyloučení ohradilo. „Naši paralympijští sportovci neudělali nic, co by mohlo být vyloženo jako podpora současných politických komplikací,“ citovala agentura AP prohlášení národního paralympijského výboru.

Rusko se proti tomu odvolalo k arbitráži CAS, která podle ministra sportu Olega Matycina rozhodne ještě před pátečním startem her. „Ale jsem přesvědčený, že na základě všech dostupných důkazů jsme udělali správné rozhodnutí,“ prohlásil předseda IPC.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 4. 3. 2022
21:50
4. 3. 2022
Hokej

V hokejové aréně Karlových Varů vznikne sklad humanitární pomoci ukrajinským uprchlíkům před válkou. Energie tak musí řešit, kde odehraje poslední zápas základní části. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
20:40
4. 3. 2022
Ukrajina

Minulý týden utekla z válkou zasažené Ukrajiny, teď je tenistka Dajana Jastremská (21) už v semifinále turnaje v Lyonu, když pátou nasazenou Jasmine Paoliniovou porazila 6:4 a 7:6. „Dnes jsem se vůbec nedokázala soustředit,“ uvedla tenistka, která po zahájení ruské invaze na Ukrajinu utekla se svou patnáctiletou sestrou z Oděsy. „Ale po tom všem, čím jsem si prošla, nesmím nic vzdávat. To jsem si opakovala, když mi to nešlo nebo jsem byla nervózní. Nemám co ztratit. Když jsem sem přijela, byla jsem unavená fyzicky i psychicky. A s každou výhrou se mi trocha energie vrací zpět,“ dodala.

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
19:30
4. 3. 2022
Hokej

Kladno - Sparta v O2 areně. „Když jsme se pro tuto akci rozhodli, chtěli jsme, aby to bylo v aréně s velkou kapacitou, aby ta pomoc byla co nejrozsáhlejší,“ uvedl hrající majitel kladenských Rytířů Jaromír Jágr. „Moc si přeji, aby se zápas konal v bohaté divácké kulise se skvělou atmosférou a aby šlo o kvalitní hokejový zápas, který bude všechny diváky bavit. Podstata je, abychom si společně zápas užili, vybrali co největší částku a pomohli potřebným,“ dodal.

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
18:43
4. 3. 2022
Hokej

Podpora Ukrajiny pokračuje na extraligových stadionech i v 58. kole. Na fotkách chorea fanoušků v Karlových Varech a Hradci Králové.

Podpora karlovarských fanoušků Ukrajině Podpora Ukrajiny na hokeji v Hradci Králové
Zprávy ze dne 4. 3. 2022
18:28
4. 3. 2022
Fotbal
Zprávy ze dne 4. 3. 2022
17:25
4. 3. 2022
 

Podpora Ukrajiny přišla i od daviscupových týmů Česka a Argentiny...

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
17:08
4. 3. 2022
Fotbal
Zprávy ze dne 4. 3. 2022
17:05
4. 3. 2022
Hokej

Hokejová Sparta vzala za svou výzvu Jaromíra Jágra a jeho Kladna, aby se poslední zápas základní části odehrál v O2 areně, kam bude moci dorazit největší možná návštěva. Výtěžek z duelu pak poputuje na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině.

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
17:01
4. 3. 2022
Hokej

Nenápadný ale jasný vzkaz ruského útočníka Nikity Ščerbaka. Mountfield HK nasdílel před startem dnešního zápasu v Litvínově na twitteru helmy několika hráčů včetně té Ščerbakovy, na níž chybí vlajka označující národnost daného hráče...

Zprávy ze dne 4. 3. 2022
16:51
4. 3. 2022
Fotbal

Fotbalová cenzura. V Číně o nadcházejícím víkendu nebudou k vidění zápasy anglické Premier League. Majitel práv je stáhl z vysílání kvůli akcím na podporu Ukrajiny, které před zápasy kluby a liga plánují. Podobně se čínský vysilatel zachoval třeba v roce 2019, kdy z programu vyřadila duel Arsenal - Manchester City. Tehdejší záložník Arsenalu Mesut Özil totiž upozornil na pronásledování menšiny Ujgurů v Číně. Peking, který kvůli porušování lidských práv čelil kritice i před nedávnou zimní olympiádou, něco takového dlouhodobě odmítá.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud