28. ledna 2022 • 09:53

Obavy před Pekingem: Falšování testů na koronavirus jako doping?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu.



Výsledky testů mohou rozhodovat olympijské závody. Sportovci se v Pekingu musí testovat každý den, pokud jim test na koronavirus vyjde jako pozitivní, musí nastoupit buď do izolace, nebo rovnou do nemocnice, to v případě, že mají symptomy nemoci. Pokud je sportovec bez symptomů, z izolace se dostane v případě dvou negativních PCR testů po 24 hodinách.

„Při testování se relativně snadno může stát, že někdo později řekne: Je nám líto, bylo to falešně pozitivní,“ uvedl Michael Hölz v podcastu podle webu Inside the Games.

Hölz, který v minulosti pracoval pro německou antidopingovou agenturu, přirovnal systém testů na koronavirus k dopingu. Naznačil, že by během Her mohly být zneužívány k tomu, aby určití sportovci nemohli na start.

„Víme, jak se k tématu dopingu staví země s takovým zřízením (pozn. naráží na čínský komunistický režim). Porovnání mezi dopingem a covidem-19 je absolutně v pořádku,“ uvedl Hölz.

Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení
Video se připravuje ...

Pořadatelé se proti jeho tvrzení ohradili s tím, že garantují spolehlivost testů, které se během olympiádou budou kontrolovat.

„Ujišťujeme, že, co se týče dat a výsledků testů na covid-19, není prostor pro chybu,“ řekl deníku China Daily Chuang Čchun z organizačního výboru Her. „Naše testovací laboratoře vedou profesionální lékařští pracovníci, kteří před Hrami prošli tvrdým školením. Výsledky z těchto laboratoří jsou důvěryhodné. Není nutné, aby lidé měli jakékoli pochybnosti.“

Podle doktora Briana McCloskeyho, šéfa poradní lékařské komise organizačního výboru, se během Her budou používat běžné PCR testy, ovšem s vyšší citlivostí.

„Pro Hry jsou testovací sady na velmi senzitivní úrovni, protože nechceme, aby omikron pronikl do uzavřené bubliny,“ uvedl McCloskey podle Inside the Games.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:33
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Podívejte se na tvrdý hit Švýcara Mosera na Kováře, který symbolizoval české trápení na turnaji...

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:27
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Olympijské studio iSport.cz s Markem Sýkorou a Miroslavem Horákem se loučí. Děkujeme za pozornost. 

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:25
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Spekulujeme o cizině, ale v prvé řadě to musí být jméno, kvalitní trenér. Padlo jméno Varaďa. Samozřejmě je to volba, která asi každého napadne. Bude volný. Dříve se mluvilo i o Liborovi Zábranském, ale uvidíme, jak to dopadne. Osobně bych se přiklonil k zahraniční exkurzi,“ řekl Miroslav Horák.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:24
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Jako první se trefil Lukáš Klok, v závěru zápasu v přesilovce ještě dal gól naděje kapitán Roman Červenka, ale český tým na turnaji končí. Podívejte se na SESTŘIH prohry se Švýcarskem...

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:23
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Po vyřazení národního týmu v osmifinále se bezpochyby bude řešit osud trenéra Filipa Pešána, jeho případné odvolání a možného nástupce. „Trenér zmůže hodně, ale jsem sám zvědav, jak to dopadne. Nebudu Filipa kritizovat, ale vyznívá to jako historický neúspěch. Otázka je na výkonném výboru,“ řekl Marek Sýkora. Koho by někdejší kouč vidět jako nového šéfa národního týmu? Určitě ne zahraničního kouče. „Česká veřejnost není připravená na zahraničního trenéra. Napadá mě Václav Varaďa. Možná ještě Radim Rulík jako asistent. Co Jarda Jágr? Ten ne, bude určitě ještě hrát," pousmál se Sýkora.  

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:17
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Oba experti zhodnotili výkon kapitána Romana Červenky na olympiádě v Pekingu. „Roman Červenka může odletět z Pekingu se vztyčenou hlavou. Byl lídrem ofenzivy, střílel góly, byl vidět. I když je jistě zklamaný, on nezklamal. Skoro bych ale řekl, že to byl možná poslední zápas Romana Červenky v dresu národního týmu,“ myslí si Miroslav Horák. „Neměl jsem přehled o Červenkově formě ve Švýcarsku, chvíli jsem si říkal, že je to zbytečný tah, ale příjemně mě překvapil. Byl jedním z mála, který poslal gól nahoru. Nikdo jiný to pořádně nedokázal,“ dodal Marek Sýkora.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:06
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Redaktor Sportu Miroslav Horák o českých gólmanech. „V nadsázce řečeno se s gólmany nemusí hýbat a mrskat nožkama dopředu. Česká brankářská škola funguje. Šimon Hrubec je parádní kluk, výborný člověk a nadprůměrný evropský gólman, ale těch je ve světě mnoho.“

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:05
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Nezbývá nic než jezdit do Švýcarska a koukat se na jejich ligu,“ s nadsázkou dodal Marek Sýkora.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
12:01
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Experti a hlavně bývalí hráči, kteří ve Švýcarsku hráli, tvrdí, že Švýcaři jsou už několikátý rok před námi. Je třeba si to uvědomit a něco s tím dělat,“ řekl Miroslav Horák o měření českého a švýcarského hokeje.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
11:57
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Ve střelbě jsme nepohotoví, je to velký problém českého hokeje na špičkové úrovni. Stoprocentní šance jsme měli, ale zakončení těžce pokulhává,“ má jasno Marek Sýkora.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud