21. ledna 2021 • 10:50

Úleva, peníze od státu už tečou. Kolik kdo dostal a co štve Pardubice?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to dlouhé čekání, ve fotbalovém prostředí vyvolalo značnou nervozitu, nicméně finance z dotačního Programu COVID-SPORT II by měly ve čtvrtek, nejpozději v pátek, profesionální kluby konečně získat. Celky FORTUNA:LIGY a hokejové Tipsport ligy mohou dostat až 12,5 milionu korun. Peníze měly přijít už v prosinci. Rozpočtově chudší kluby to těžko rozdýchávaly.



V programu COVID-SPORT II na podporu podnikatelů ve sportu byly alokovány peníze pro zrušené sportovní soutěže a sportovní kluby, které negativně ovlivnila pandemie koronaviru a s ní související mimořádná opatření. Na základě podaných žádostí nakonec Národní sportovní agentura (NSA) rozdělila 57 milionů korun neziskovým organizacím (povětšinou zapsaným spolkům), většinu z nich už klubům poslala.

Z tabulky, kterou má deník Sport k dispozici, vyplývá, že nejvyšší částku dva a čtvrt milionu obdržely hokejové kluby CHANCE ligy – Litoměřice, Poruba a Třebíč. Všechny dosáhly na maximální možnou částku. Vyplacené prostředky inkasovaly i oddíly futsalu, házené, volejbalu či basketbalu. Futsalisté Žabinští Vlci Brno si přišli na sumu 342 tisíc, volejbalová Odolena Voda na tři čtvrtě milionu, nejméně získala akademie SK Dynamo České Budějovice, a to částku 31 975 korun.

Mnohem větší peníze jsou alokovány pro profesionální kluby mající status obchodní společnosti, tedy kluby například ve F:L nebo Tipsport extralize. Úhrnná suma se dostala na úroveň 479 milionů korun a vyplácí je ministerstvo průmyslu a obchodu. Maximální částka na jeden klub je 12,5 milionu korun. „S vyplácením se začalo, v pátek by měly být prostředky na účtech,“ líčí Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Pro špičkové profesionální kluby je to jistě dobrá zpráva, ale v prostředí se má za to, že peníze měly být dávno u klubů. Pro osvěžení paměti, MPO schválila vypsání Programu COVID-SPORT II v polovině října. Původně měly kluby dostat dotace vyplacené už v předvánočním termínu. Jenže k tomu nedošlo.

Pittera naštvala zavřená pokladna

U rozpočtově slabších klubů, především fotbalových, zdržení vyvolalo nervozitu. „Pro kluby z velké trojky je částka 12,5 milionu poměrně zanedbatelná, ale pro nás ne,“ říká Vladimír Pitter, předseda představenstva FK Pardubice.

V klubu vyplnili žádost, i díky účasti na semináři pořádané NSA, a ve správné podobě ji odeslali. Byla zpracována, došlo k formální kontrole. Slib ze začátku prosince zněl: peníze budou obratem poslány. Všichni s tím počítali. Jenže slíbené prostředky nedorazily.

„Před Vánocemi nám bylo oznámeno, že Evropská komise neschválila notifikaci této podpory a že pokud se tak nestane do čtvrtka 17. prosince, nestihne se částka vyplatit, jelikož o den později se zavírá státní kasa. Všichni jsme tratili na vstupném a očekávali, že před Vánocemi nám dotace pomůže k úhradě závazků plynoucí z titulu provozu profesionálního klubu. Přece není možné, abych v Pardubicích osmnáctého zavřel pokladnu a hráčům, případně dodavatelům, nic nezaplatil. Nezlobte se, uvidíme se za měsíc. To je alibistické řešení,“ rozčiluje se Pitter.

Některé kluby se mohly dostat do problémů s cash flow, třeba v Pardubicích platili část faktur akcionáři ze svých soukromých prostředků.

„Peníze, které by rádoby měly nahradit ušlé vstupné, jsme neměli. Navíc své zápasy hrajeme na Bohemce, platíme nájem v nemalé výši, proto jsme využili vlastní zdroje a úspory. Klub patří více akcionářům, měli jsme kam sáhnout, ale neumím si představit, jak to dělají jinde, kde na tom nejsou dobře,“ uvažuje Pitter.

Původně mělo platit, že kluby dostanou náhrady za ušlé tržby za vstupné, analýzu napříč soutěžemi zpracovávala NSA. Nakonec došlo ke změně, peníze se vyplácejí na základě uznatelných výdajů proplacených do 15. ledna. Třeba v případě platů jde o padesát procent nákladů, ovšem pouze v maximální výši padesát tisíc korun.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud