Tomáš Podvín
10. července 2016 • 04:59

Velké SROVNÁNÍ Francie a Portugalska: Kdo drží hlavní trumfy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Ve finále EURO se potkají Francie a PortugalskoVe finále EURO se potkají Francie a PortugalskoFOTO: Koláž iSport.cz

    Je to tady. EURO ve Francii vrcholí. Ve finále šampionátu se dnes od 21:00 (speciální ONLINE přenos na iSport.cz) utká domácí Francie a Portugalsko. Každý tým si přitom velký duel zajistil jinou cestou. Kdo v tuto chvíli drží trumfy? Kdo má lepší brankáře, ofenzivu, trenéra či formu? Na to se podívejte v našem velkém srovnání.

  • Brankáři

    Francie: Hugo Lloris
    Známka: 9

    Tichá síla Francie. Brankář Hugo Lloris je jednoznačnou jedničkou a dokonce kapitánem svého týmu. Má výborné reflexy, což dokázal i naposledy proti Německu, rovněž hraje skvěle nohama. Jen mu občas dělá problém centrovaný míč.

    Hugo LlorisFoto Reuters

    Portugalsko: Rui Patricio
    Známka: 5

    Dokáže předvést skvělý zákrok, jinak by samozřejmě nemohl být portugalskou jedničkou. Ale na EURO zatím nepůsobí příliš jistým dojmem. Snad v každém zápase předvede minimálně nejistý zákrok. Navíc není stoprocentní ani při vybíhání. Dá se říct, že právě post brankáře je největší slabinou Portugalska.

    Portugalsky brankář Patricio penaltu Jakuba Blaszczykowskiho chytilFoto Reuters

  • Obrana

    Francie: Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra
    Známka: 8

    Krajním obráncům Francie je 33 a 35 let, svou roli ale zatím zvládají. Podpora ofenzivy by ale mohla být přece jen efektivnější, kvalitních centrů od Sagny a Evry příliš nechodí. Lídrem je každopádně stoper Koscielny, který neprohraje skoro žádný souboj. Toho v posledních dvou zápasech skvěle doplnil talentovaný Umtiti.

    Laurent KoscielnyFoto Reuters

    Portugalsko: Cédric, Pepe, Fonte, Guerrerio
    Známka: 7

    Pokud je Pepe zdravý a v psychické pohodě, málokdo přes něj přejde. Stoper Realu je skutečným lídrem. Výborně se zatím jeví i druhý stoper Fonte. Podpora krajních obránců by ovšem měla být lepší, hlavně Cédricovy často centry vůbec nejdou. Přitom Cristiano Ronaldo na hrotu je nutně potřebuje.

    PepeFoto Reuters

  • Záloha

    Francie: Pogba, Matuidi, Kanté (Sissoko), Payet
    Známka: 9

    Skvěle fungující stroj. Nejméně nápadný Matuidi je velmi důležitou součástí, jeho dlouhé nohy odeberou za zápas obrovské množství míčů. To samé dokáže záložník Leicesteru Kanté, před kterým ale dostal v posledním zápase přednost Sissoko. V ofenzivě pak řádí Pogba a Payet. Prvně jmenovaný ale někdy přidrží míč déle, než je potřeba. Oba ovšem mají ďábelsky nebezpečnou střelu.

    Záložník Francie Dimitri Payet slaví rozhodující gól proti RumunskuFoto EPA

    Portugalsko: Mario, Sanches, W. Carvalho, Adrien
    Známka: 6

    Překvapivě nejdůležitějším mužem zálohy je v tuto chvíli mladíček Renato Sanches. Je totiž jediným hráčem, kterému nedělá problém tvořit hru a zkoušet drzé průniky. Carvalho je naopak typický defenzivní záložník, který sice dokáže míče odebírat, ale konstruktivní příliš není. Na začátku EURO vynikal také André Gomes, ale postupně uvadal a nakonec ze základní sestavy vypadl. Záloha Portugalska je prostě lepší do defenzivy, kde ovšem funguje skvěle, než do ofenzivy.

    Renato Sanches si na penaltu troufl takéFoto Reuters

  • Útok

    Francie: Griezmann, Giroud
    Známka: 9

    Antoine Griezmann potvrdil formu ze sezony a je králem EURO. Drobný útočník zaznamenal už šest gólů, v semifinále vyřídil Německo. Jeho parťák Olivier Giroud zatím střídá lepší výkony s horšími. Dokáže výborně udržet či sklepnout míč, někdy ale akce hodně zbržďuje.

    Nejlepší střelec mistrovství Evropy, francouzský útočník Antoine GriezmannFoto Reuters

    Portugalsko: Nani, Ronaldo
    Známka: 8

    Nani se pohybuje na pomezí zálohy a útoku, ze záložní řady je ale jednoznačně nejofenzivnější. Šampionát ho zastihl v dobré formě. Čerstvá posila Valencie umí zakončit i přihrát. Cristiana Ronalda netřeba představovat. Ze začátku šampionátu sice nebyl úplně v pohodě, ale dejte mu jen trochu místa a on rozhodne zápas. Tak jako v semifinále s Walesem.

    Portugalec Cristiano Ronaldo slaví rozhodující gól proti WalesuFoto ČTK

  • Trenér

    Francie: Didier Deschamps
    Známka: 8

    Francii nachystal na domácí šampionát velmi dobře. Ve skupině sice jeho tým nepodával vrcholové výkony, ale s každým další zápasem se zvedal. V semifinále s Německem byl výborně připraven takticky. Deschampsovi navíc vyšla sázka na stopera Umtitiho.

    Trenér Francie Didier Deschamps působil od začátku zápasu velmi nervózním dojmemFoto EPA

    Portugalsko: Fernando Santos
    Známka: 8

    Velmi nenápadný kouč, ale jeho tým je vždy skvěle takticky připravený. V osmifinále s Chorvatskem byla Portugalcům vyčítána pasivní hra, ale Santos prostě našel způsob, jak favorita porazit. U hráčů včetně Cristiana Ronalda má velký respekt.

    Trenér Fernando Santos ještě s portugalskou reprezentací neprohrál ani zápas. Teď ho čeká finále EURO 2016 proti Francii.Foto Reuters

  • Forma

    Francie: 8

    Jak již bylo zmíněno, ve skupině to od Francie nebylo úplně ono. Tým se na každý gól hodně nadřel, proti Rumunsku i Albánii rozhodl v samém závěru, Švýcarsko neporazil. V osmifinále Francie o poločase prohrávala s Irskem, pak se ale rozjela. Zápas otočila a poté přejela nepříjemný Island. V semifinále s Německem ale měla zase dost problémů a rovněž hodně štěstí. Stále to není jasná dominance.

    Francouzští fotbalisté jásají, právě postoupili do finále mistrovství EvropyFoto EPA

    Portugalsko: 7

    Pokud jsme o Francii řekli, že ve skupině nebyla stoprocentní, Portugalsko se vyloženě trápilo. Ve vyřazovacíh bojích ale ukázalo velkou taktickou připravenost a dobře fungující obranu. Pomalu se navíc probouzí Cristiano Ronaldo. Forma Portugalska graduje.

    Fotbalisté Portugalska slaví postup do finále EUROFoto Reuters

  • Souhrn

    Francie: 51
    Portugalsko: 41

    Naše čísla potvrzují, že favoritem ve finále EURO je jednoznačně Francie. Ale pozor, to bylo v osmifinále Chorvatsko také. Portugalsku se zatím na šampionátu daří vytěžit z minima maximum. Ve finále určitě nebude dominantním týmem a nejspíš o to nebude ani příliš stát. Jakmile ovšem Francie zaváhá, může trestat.

    Finále EURO mezi Francií a Portugalskem se blížíFoto Koláž iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud