Jan Vacek
27. října 2018 • 11:11

Zlín ve stínu derby?! Ščasný zvažuje, že pošetří ohrožené opory na Slavii

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodnutí z kategorie nejtěžších čelí sportovní ředitel a hlavní trenér Sparty Zdeněk Ščasný. Na obzoru je totiž očekávaná vřava se Slavií, ještě před ní ale dnes (17.00 ONLINE) Letenští zajíždí na nehostinnou zlínskou půdu. A jsou v situaci, že hned nad třemi klíčovými hráči visí karetní hrozba. Trio Guélor Kanga, Benjamin Tetteh a Costa Nhamoinesu je totiž jedinou žlutou kartu od vynucené stopky. Půjde Sparta do rizika nebo své opory bude šetřit? „Zvažujeme to,“ přiznává Ščasný.



Šetřit své opory na Slavii a do derby tak poslat příští neděli nejsilnější možnou sestavu, nebo jít do rizika, vyslat zmíněnou trojku už dnes proti Zlínu a doufat, že se pro šlágr podzimu nevykartují? To je to, oč v případě Sparty momentálně jde. „Zvažujeme to, samozřejmě. Rozhodneme se před zápasem,“ odmítl odkrýt karty sportovní ředitel a kouč Zdeněk Ščasný.

Tohle rozhodování mu rozhodně nelze závidět. Logika by velela, aby zkušený trenér Kangu, Tetteha a Costu dnes na hřiště neposlal. Derby svým významem utkání ve Zlíně jednoznačně převyšuje. Na druhé straně ale stojí skutečnost, že Pražané ztrácejí na Slavii aktuálně čtyři body a po dvou venkovních porážkách v řadě si další zaváhání nemohou dovolit.

Výchozí situace Sparty je o to složitější, že se navíc jedná o mimořádně důležité hráče. Kanga je stěžejním mužem ve středu pole, hlavním mozkem týmu a hráčem, který svými schopnostmi drtivou většinu soupeřů v lize převyšuje. Tetteh se rozehrál do parádní formy, naposledy v pondělí dvěma zásahy sestřelil Mladou Boleslav. V ročníku má na kontě už sedm branek. Costa pak na postu stopera nahradil nejistého Semiha Kayu a společně s parťákem Urošem Radakovičem sehráli parádní part. Zkrátka: absence každého z nich by byla pořádně citelná.

Nechutný způsob hry Zlína

Duel ve Zlíně při tom v rámci ligové mapy patří rozhodně k těm složitějším. Pro Spartu rozhodně. V hájemství „ševců“ se největší český klub popularitě rozhodně netěší. Naopak, na rudé z tribun pravidelně sálá nenávist. Moravané si navíc v sezoně nevedou vůbec špatně, aktuálně jim patří šestá příčka.

„Zlín podává pod trenérem Michalem Bílkem výborné výkony, pomohl mu začátek soutěže, kdy několik zápasů otočil v závěru. Praktikuje systém 3 – 5 – 2, má tam několik vysokých hráčů. Hrají to, co by s ohledem na typologie mužstva měli,“ uvědomuje si Ščasný.

Kým by Sparta ohrožené muže případně nahradila? Do útoku se vrací po karetní stopce kapitán Josef Šural, po jeho bok by se mohl postavit Matěj Pulkrab, který se proti Boleslavi rovněž prosadil. Kangu by ve středu pole mohl zastoupit Michal Sáček, Costu pak ve stoperské dvojice výše zmíněný Kaya. Tak jako tak ovšem Pražany dnes čeká pořádně úmorná šichta.

„Zlín je hodně nebezpečný, musíme se velmi dobře připravit. Není jednoduché uhlídat nejen Beauguela, celý způsob jejich hry je velice nechutný, hlavně v domácím prostředí,“ upozorňuje Ščasný.

Podobné starosti, byť v menším měřítku, bude mít před pondělní dohrávkou proti Dukle i kouč Slavie Jindřich Trpišovský. V karetním ohrožení jsou totiž špílmachr Josef Hušbauer a Ibrahim Traoré. I v jejich případě je pravděpodobné, že do malého derby nenastoupí.

Kdo může přijít o pražské derby

Sparta

Guélor Kanga (7 ŽK)

Benjamin Tetteh (3 ŽK)

Costa Nhamoinesu (3 ŽK)

Slavia

Josef Hušbauer (3 ŽK)

Ibrahim Traoré (3 ŽK)

Pulkrab o souhře s Tettehem: Fotbalový jazyk je jednoduchý, měli jsme jasné úkoly
Video se připravuje ...

Video se s Boleslaví nepáralo: Takhle je to nastavené, smutnil Hůlka
Video se připravuje ...

Weber: Náš výkon? Ani o tom nepište, škoda řádků
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Sparta - Boleslav 4:1. Letenští po dvou prohrách zářili, pomohlo i video
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud