Kryštof Rossmann
6. července 2020 • 09:18

První minuta v lize a gól Slavii. Králíček překvapil, Beran jako Baluta

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

To si takhle v Liberci za stavu 0:3 pro Slavii čekáte na střídání, vaše vůbec první ve FORTUNA:LIZE. Šance přijde, jdete z lavičky na plac, ukazujete rozhodčímu kolíky… A dáte po minutě na hřišti gól mistrovi. Milan Králíček přesně tuhle euforii zažil, výsledek akce přitom ještě umocnil fakt, že asistenci zapsal další z (ve stejné minutě střídajících) talentů Slovanu Jan Šulc. Slovan sice podlehl sešívaným 1:3, mladíci každopádně vedení severočeského klubu důrazně ukázali, že o stálé místo v sestavě hodlají bojovat.



A nejde jenom o Králíčka (18) se Šulcem (22), od začátku hrál podruhé Michal Beran (19) a patřil opět k vůbec nejaktivnějším hráčům domácích. Větší, či menší porci minut si na hřišti odkroutili také Kristian Michal (19) a Radim Černický (19) s Miroslavem Dvořákem (21). „Byla to pro kluky obrovská škola. Někteří se dostali do hry shodou okolností, protože nám vypadlo několik klíčových hráčů. Je ale potřeba říct, že většina z nich nehraje ani dorosteneckou ligu,“ komentoval Pavel Hoftych.

Proč? Slovan totiž nemá místo v nejvyšší dorostenecké soutěži a hraje pouze druhý level kategorie U19. V aktuálním ročníku byl sice první, ale postup o patro výš mu znemožnil koronavirus a následné ukončení všech mládežnických soutěží. „Je to bohužel pro rozvoj hráčů hodně málo. Béčko hraje naštěstí ČFL, ale ta je teď také zastavená. Nemáme moc šancí dostat mladé hráče do zápasového vytížení,“ pokračoval liberecký kouč. Mladíkům ale jako kdyby to proti Slavii moc nevadilo, gólová akce Slovanu byla mimořádná.

SESTŘIH: Liberec - Slavia 1:3. Mistr slaví další výhru, trefil se i Júsuf
Video se připravuje ...

Devatenáctiletý Beran vyzval k rychlému náběhu o tři roky staršího Šulce, který vystřelil. Přemysl Kovář ránu vyrazil jen k dobíhajícímu, prozatím ještě osmnáctiletému, Králíčkovi a gól byl na světě. „Hned jsme si s trenéry blahopřáli k fantastickému střídání,“ smál se Hoftych. „Vyzdvihl bych také práci Berana: perfektně si seběhl a takovým ťukecem vyslal Šulce. Podobnou přihrávku má Alex Baluta – přesně do pohybu. Byl to pozitivní moment zápasu.“

Další už fanoušci hledali těžko. Slovan v první půli vypadal bez energie, v závěru poločasu zeď s brankářem Filipem Nguyenem podcenila standardní situaci Júsufa a inkasovala na 0:2. „Rozhodnuto bylo už po první půli. Jediným náším cílem bylo nedostat branku a hrát na jeden dva brejky. Na víc bychom bez několika klíčových hráčů ani neměli,“ vysvětloval Hoftych.

Teprve 18letý Milan Králíček prožil skvělý debut, jeho trefa ovšem prohru Liberce neodvrátila
Teprve 18letý Milan Králíček prožil skvělý debut, jeho trefa ovšem prohru Liberce neodvrátila

Králíček po zápase i tak zářil radostí. Bývalý hráč Hradce Králové, který působil i v mládežnických reprezentací od U15 do U17 dal přednost Slovanu vloni poté, co mu skončila na východě Čech smlouva. „Díky bohu, že jsem to udělal,“ culil se po zápase. O premiérové příležitosti za A-tým se dozvěděl už dřív, ale nejprve musel dohnat fyzické manko kvůli tréninkovému výpadku.

„Snažil jsem se být klidný a nějak si nepřipustit, že jde o Slavii, i když to bylo těžké. Snad jsem moc nezklamal,“ povídal skromně. „Dát gól proti momentálně nejlepšímu týmu ligy je každopádně neskutečné. Ani jsem o tom nesnil. Jsem hrozně šťastný, škoda jen, že jsme nebrali body. Bohužel, jedeme dál.“

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 80. Králíček

Hosté: 34. Traoré, 45. Júsuf Hilál, 49. Musa

Sestavy

Domácí: Nguyen – Fukala, Kačaraba, Karafiát, Mikula (C) – Mara, Michal (78. Králíček) – Malinský (60. Černický), Beran, Ma. Zeman (78. Šulc) – Pešek (46. Mashike Sukisa).

Hosté: Kovář (C) – Holeš (61. Masopust), Frydrych, Zima – Coufal, Traoré, Hellebrand (60. Stanciu), Oscar, Kosek (61. Provod) – Júsuf Hilál (60. Tecl), Musa (75. Červ).

Náhradníci

Domácí: Knobloch, Černický, Dvořák, Mashike Sukisa, Šulc, Králíček

Hosté: Markovič, Stanciu, Tecl, Provod, Bořil, Červ, Masopust

Karty

Domácí: Pešek

Hosté: Musa

Rozhodčí

Franěk – Vlasjuk, Vitner; VAR: Proske, AVAR: Klíma

Stadion

Stadion U Nisy, Liberec

Návštěva

2488 diváků

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Coufal: Derby? Chceme zápas zvládnout za každou cenu
Video se připravuje ...

Hoftych po Slavii: Ručník do ringu? V poločase bych to udělal
Video se připravuje ...

Trpišovský: Výkon nebyl zdaleka optimální. Vytěžili jsme z minima maximum
Video se připravuje ...

Liberec - Slavia: Kovář zastavil Šulce, na dorážku Králíčka stačit nemohl, 1:3
Video se připravuje ...

Liberec - Slavia: Beranův tečovaný pokus vylekal Kováře
Video se připravuje ...

Liberec - Slavia: Musa mazácky přeloboval Nguyena a skóroval, 0:3
Video se připravuje ...

Liberec - Slavia: Júsuf z trestného kopu lacino nachytal Nguyena, 0:2
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud