Martin Pešout
22. dubna 2022 • 14:36

Jak cizinci v lize mluví česky: Belgičan i Řek překvapili, Džeko nezapomněl

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Základem je umět česky, řekl před lety k cizincům působícím ve FORTUNA:LIZE útočník Petr Švancara. A zatímco většina z nedávné mezinárodní enklávy ve Spartě se učit česky neobtěžovala, jiní borci tajům místního jazyka přišli na kloub. Třeba legionáři ze Srbska, Chorvatska či Bosny mají přece jen výhodu, protože jejich jazyky také patří do slovanské jazykové větve. Ale schopností vést rozhovory příjemně šokovala i belgicko-řecká dvojice z Liberce Olivier Vliegen a Marios Purzitidis. Jak v našem hodnocení dopadli ostatní? Podívejte se ve videu.

  • OLIVIER VLIEGEN 

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 1 

    Liberecký gólman Olivier Vliegen vytlačil z brány Milana Knoblocha a odchytal poslední tři zápasy Severočechů v lize. I díky tomu Belgičan šokoval pozápasovou tiskovou konferencí po debutovém utkání s Bohemians, kterou vysekl takřka bezchybnou češtinou. Ostatně podještědskému klubu patří přes tři roky, k tomu hostoval ve slovenské Senici a se zapamatováním slovíček mu pomáhá i česká přítelkyně. 

    Olivier Vliegen bude v příštím ročníku bojovat o post liberecké jedničkyFoto FC Slovan Liberec (Jaroslav Appeltauer)

  • MARIOS PURZITIDIS

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 1-

    Ze Soluně přišli na Velkou Moravu Cyril a Metoděj šířit staroslověnštinu, z tohoto řeckého města dorazil do Liberce i Marios Purzitidis. Ten má navrch pozoruhodný životní příběh. Jeho prarodiče vyhnala z Řecka občanská válka, útočiště našli v tehdejším Československu. V něm se jeho otec seznámil s budoucí manželkou, po své matce má proto Marios české občanství. Purzitidis posléze vyrůstal v Řecku, kde hrál v nižších soutěžích. Osud ho však přivál do země svých předků. Na Moravě zároveň žije jeho bratr Paris. I ten se věnuje fotbalu, kope za divizní Šumperk. 

    Marios Purzitidis v akci v dresu LiberceFoto Michal Beránek / Sport

  • TARAS KAČARABA a MAKSYM TALOVIEROV

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 1- 

    Při štaci v Liberci se českému jazyku špičkově naučil ukrajinský zadák Taras Kačaraba. Ani on při rozhovorech s médii nepotřebuje překladatele, což se mu hodí teď ve Slavii, stejně jako jeho parťákovi z defenzivy Maksymu Talovierovovi.

    Taras Kačaraba přivádí fotbalisty Slavie jako kapitán k odvetě s FenerbahceFoto Mária Rušinová/Czech News Center

  • JOEL KAYAMBA 

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 2 

    Česká republika se stala zemí zaslíbenou pro Joela Kayambu. Fotbalista původem z Konga si v Pardubicích našel manželku, a po pěti letech se naučil parádně česky. V Opavě a potom v Plzni tak platil v podstatě za domácího hráče. Svou znalost nyní využívat nemusí, aktuálně nosí barvy tureckého Samsunsporu.  „Když chceš zapadnout, musíš se snažit. Kdybych já neuměl jazyk, tak co tu dělám? Jazyk je základ. To se týká i futbol. Pro něj komunikace důležitá. Já byl v Příbrami a trenér něco říkal a já to popletl. Kluci smáli, oni myslí, že jsou lepší než ty. Ale ty jenom nerozumíš jazyk,“ řekl Kayamba pro projekt Bez frází. 

    Plzeňský záložník Joel Kayamba se snaží prosadit v utkání proti HradciFoto Sport Michal Beránek

  • BONY WILFRIED 

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 2 

    Bony Wilfried přišel do Sparty ještě jako dorostenec, a když se stal hvězdou letenského klubu, už válel česky skoro jako rodilý mluvčí. U toho překládal Leonardu Kweukemu, jejich pozápasový rozhovor se stal legendárním. Bony nezapomněl česky ani po letech, kdy už hrával v Arnhemu nebo v Manchesteru City. To potvrdil při brněnské rozlučce s kariérou svého kamaráda Luboše Kaloudy v červnu 2018. 

    Bony se vrátil do Česka. Kalouda si nezasloužil skončit tak brzo, litoval kolegu
    Video se připravuje ...

  • SIMON DELI 

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE ISPORT.CZ: 3

    Devět let strávil na českých stadionech Simon Deli. Borec, který z Afriky přišel původně do Sparty, se stal slávistickou ikonou. V ní působil ve dvou obdobích, na konci hostování z belgických Brugg se s ní rozloučil titulem a spontánním rozhovorem pro O2 TV Sport. Na francouzského mluvčího dobré! 

    Deliho první rozhovor v češtině: Kámo, ty vole, je to trošku těžký
    Video se připravuje ...

  • EDIN DŽEKO  

    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE SPORTU: 2

    Česká liga nastartovala kariéru dnes globální bosenské hvězdy. Edin Džeko se při svém příchodu do Teplic velmi rychle naučil česky, což mu s aklimatizací v novém prostředí rozhodně pomohlo. Současná opora Interu Milán jazyk nezapomněla ani po svém odchodu do velkého fotbalového světa.

    Edin Džeko se raduje z rozhodujícího gólu Interu proti BenátkámFoto Reuters

  • DALŠÍ HRÁČI

    ADMIR LJEVAKOVIČ, AIDIN MAHMUTOVIČ a JASMIN ŠČUK
    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE SPORTU: 1

    Prakticky rodilými mluvčím se stali další fotbalisté z Bosny Admir Ljevakovič, Aidin Mahmutovič nebo Jasmin Ščuk. Zatímco Ljevakovič dodnes funguje ve strukturách teplického klubu, jeho kolegové prošli v Česku víc angažmá. 

    PETAR MUSA
    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE SPORTU: 2

    Prapor oblíbené dovolenkové destinace Čechů držel chorvatský snajpr Petar Musa. Útočník toho času hostující v Boavistě Porto, o němž se spekulovalo v souvislosti s přestupem do Benfiky Lisabon, zmákl češtinu během svého hraní v Praze a Liberci. Po skončení kariéry tak doma klidně může dělat průvodce turistům.

    UROŠ RADAKOVIČ, SRDJAN PLAVŠIČ, VUKADIN VUKADINOVIČ
    ZNÁMKA Z ČEŠTINY PODLE SPORTU: 1

    Problém s českým jazykem neměli ani hráči původem ze Srbska. Ať už šlo o Uroše Radakoviče, jenž býval oporou Olomouce a Sparty, tak Srdjana Plavšiče. Ten v rodné zemi vlastní restauraci, kterou nazval Praha, tak ještě, aby česky neuměl. Trojlístek doplňuje zlínský ofenzivní kalibr Vukadin Vukadinovič. O něm se před šesti lety spekulovalo v souvislosti s případným vyřízením českého občanství, aby mohl posílit národní tým. Minimálně z jazykové zkoušky by u komise prošel.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud