Jakub Plaskura
19. října 2023 • 15:30

Ligová návštěvnost roste. Boom v Teplicích i Hradci, co za tím stojí?

Vstoupit do diskuse
5
  • Fanoušci Teplic v zápase se SpartouFanoušci Teplic v zápase se SpartouFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Divácký rekord české nejvyšší soutěže? Museli bychom až do sezony 1996/97, kdy se celkem v ochozech během ročníku protočilo 1,7 milionu diváků. Všechny tenkrát válcovaly návštěvy v Brně. Průměrně si do prvoligových hledišť nacházelo cestu 7 155 příznivců, jak odtajnila LFA. Tato sezona může být výjimečná i tím, že by mohlo dojít k pokoření letité mety. Během úvodní třetiny soutěže se F:L pyšní průměrem 6 780 fanoušků, za což mj. může skvělá práce s fanoušky v Teplicích a nová aréna v Hradci. Je však otázkou, zda čísla nezačnou během sezony postupně klesat. Přinášíme důvody, proč o víkendu mnozí Češi začali vyrážet raději na fotbal než na chalupu.

  • Žádný azyl

    Zvýšená aktivita fans ve F:L jde jednoznačně za faktem, že všechny celky hrají domácí utkání opravdu doma. Konečně se mohou chlubit novou arénou v Pardubicích a Hradci Králové. Dosud hrály oba východočeské kluby v azylu s názvem Ďolíček, respektive v Mladé Boleslavi, což návštěvnosti ubližovalo. Právě Malšovická aréna votroků notně pomáhá zvyšování průměru. Zatímco v minulém ročníku na Hradec chodilo v průměru 1533 diváků, nyní se spustila na Královéhradecku fotbalová horečka a chodí 8 767 lidí, tedy stadion se zaplňuje z 94 %, stejně dobře je na tom jen Slavia.

    Nový stadion Hradce Králové poprvé v akciFoto ČTK / Vostárek Josef

  • Práce s fanoušky

    Aplikace, věrnostní programy, soutěže nebo fanzóny. Tohle už je pro trio Sparta, Slavia, Plzeň jaksi samozřejmost, i když to taky trvalo, než všechny tábory usoudily, že komunikace s veřejností k modernímu fotbalu zkrátka patří. Poměry se ale zlepšují i jinde. Skvělou práci odvádějí v Teplicích. „Skláři jsou vzorovým příkladem klubu, který dokázal i s menšími financemi udělat velký kus práce. Ať už rebrandingem nebo komunikací s fanoušky se na severu Čech povedlo opět vzbudit výrazný zájem o fotbal,“ říká obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

  • Zahraniční akvizice

    Cizinci do české kotliny sice proudí už nějaký ten pátek, ale v poslední době roste česká liga v očích zahraničních agentů i samotných plejerů. Zejména přední kluby v tuzemsku si rovněž mohou dovolit přivést zajímavou posilu ze zahraničí. Už není utopií přilákat dosud na české ligové trávníky exotické zboží a reprezentanty. Celkem do hry v probíhající sezoně F:L zasáhli hráči ze 37 zemí kromě Česka a Slovenska. Překvapivě vede africký stát. Alespoň jeden start si připsalo hned 18 Nigerijců. Proti proudu Botiče kráčí Bohemians, na celé soupisce je jediná nečeská vlaječka u Slováka Erika Prekopa.

    Abdullahi Tanko slaví gól proti HradciFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Rivalita pražských „S“

    V minulé sezoně se konečně všechno sešlo a nejeden pamětník musel utřít slzy dojetí. Sparta a Slavia se znovu po letech přetahovaly o český grál, což přišpendlilo do ochozů v Edenu a na Letné i řadu staronových příznivců. Nynější sezona však vypadá ještě lépe, Sparta i Slavia vykazují průměrnou návštěvnost oproti minulému ročníku zhruba o tři tisíce vyšší. Všemu přispívají i persony v obou táborech na hřišti a na lavičce. Kdy naposledy měly oba pražské kluby nadmíru respektované kouče? Jindřich Trpišovský a Brian Priske kredit rivalů zvyšují.

    Bořil se následně pustil do Krejčího, který si to nenechal líbitFoto Sport - Michal Beránek

  • Aktraktivita ligy

    Když se spojí vše podstatné z předchozích řádků a přidáme ingredience jako střelecké libido zúčastněných a snaha o transparentnost ligy, je napůl vyhráno. Společnost má stále tendence nasazovat na přehmaty rozhodčích, ale je potřeba si uvědomit, že české lize roste nová generace mužů s píšťalkou.Chyby sice dělají, ale oproti předchozí době a navzdory historicky zakořeněné nedůvěřivosti vůči sudím roste počet fanoušků, kteří za jejich přehmaty vidí lidský omyl, nikoli cizí peněženku.

    Jindřich Trpišovský v debatě s rozhodčími (hlavní Dalibor Černý druhý zprava) po zápase v TeplicíchFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Divácká čísla

    Sezona s nejvyšší návštěvností: 1996/97 – celkem 1, 7 milionu diváků

    Sezona 2023/24 po 11 kolech: 589 901 diváků

    Zápas s nejvyšší návštěvou: 2. října 1996 – Boby Brno vs. Slavia (44 120)

    Nejvyšší průměrná návštěvnost v sezoně 2023/24:

    1.      Slavia – 18 156 (94 % kapacity stadionu)

    2.      Sparta – 17 030 (93 %)

    3.      Teplice – 9 583 (56 %)

    4.      Plzeň – 8 957 (77 %)

    5.      Hradec Králové – 8 767 (94 %)

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud