2. prosince 2018 • 16:09

Ohlasy na los: Anglie je lákadlo, před čím varuje trenér Southgate?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těší se a fotbalový svátek. Čeští fotbalisté si zahrají ve Wembley, když jim los do kvalifikační skupiny pro mistrovství Evropy nadělil Anglii. Oslovení reprezentanté si elitního soupeře velmi chválí a těší se na velkou výzvu. Zároveň je jasné, že další soupeři (Bulharsko, Černá Hora, Kosovo) josu poměrně nevyzpytatelnými a nečitelnými celky. Co zní z českého tábora na vylosovanou skupinu? A jaké jsou reakce z táborů ostatních týmů?



Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Jednoznačný favorit je Anglie. My ostatní jsme hodně vyrovnaní. Ale my chceme postoupit a soupeře si vybírat nemůžeme. Bereme to s pokorou a respektem. Ať bychom dostali kohokoli, tak by naše myšlenka na postup byla stejná. Anglie je kolébka fotbalu, silný tým, silná liga, pro lidi to bude lákadlo stejně jako pro nás zahrát si ve Wembley. To je velká motivace. Na mistrovství světa hrála Anglie výborně, teď vyhrála skupinu Ligy národů, mají Harryho Kanea, ale nebojíme se jich a pokusíme se je překvapit. Bulharsko je tradiční tým. V zemích bývalé Jugoslávie se vždy rodili zajímaví hráči, k tomu emotivní fanoušci. Rozhodně to nebude jednoduché."

Martin Malík (předseda FAČR): "Jsem spokojený. Skupina je hodně vyrovnaná, není tam vyloženě slabý tým. Věřím, že nám to bude vyhovovat. Sám jsem si přál z prvního koše Itálii, ale Anglie mi rozhodně nevadí a z pohledu atraktivity je to top. Budeme se snažit utkání rozmístit po celé republice, aby fanoušci nemuseli na všechny zápasy jezdit jen do Prahy. Cílem je postoupit a pokud možno z první pozice."

Tomáš Vaclík (brankář ČR): "Složení skupiny je velice zajímavé. Hlavním favoritem je Anglie, která má poslední dobou skvělé výsledky a má celý tým z Premier League. Bude to i tahák pro fanoušky, i pro nás to bude zajímavá konfrontace. Proti Anglii jsem hrál jen za mládežnické výběry. Hodně kluků si Anglii přálo, tak jim to určitě udělalo radost. Já tam viděl spíše Švýcarsko. S ostatními týmy moc zkušeností nemám. Jen vím, že hodně hráčů Kosova působí ve Švýcarsku. Hrají poprvé kvalifikaci, vyhráli svojí skupinu v Lize národů, tak tam určitě bude euforie. Věřím, že z této skupiny máme šanci postoupit."

Filip Novák (obránce ČR): "Je to těžká skupina, ale zároveň hratelná. Nejsilnější je Anglie, ale i ona je hratelná. Bulharsko, Černá Hora a Kosovo jsou všechno týmy s horkou krví a bude to vyhecované a musíme se na to dobře připravit. Já si přál z prvního koše co nejlehčího soupeře, což Anglie není, ale zas to klukům a fanouškům splní sen zahrát si ve Wembley. Bude to zajímavé porovnání. S ostatními týmy moc zkušenosti nemám, ale za Bulharsko hrají dva mí bývalí spoluhráči z Midtjyllandu, tak jim napíšu a popíchnu. Všechno jsou to podobné týmy s podobným stylem fotbalu. Anglie určitě bude chtít být první, ale věřím, že my jim to neusnadníme."

David Pavelka (záložník ČR): "Skupina je to zajímavá, všichni soupeři jsou kvalitní, i když trochu nečitelní pro fanoušky. Přál jsem si hrát proti spoluhráčům a teď se mi to poštěstí hned několikrát. Anglii jsem si přál. Je to atraktivní soupeř pro fanoušky i hráče. Bude to zážitek. Jejich síla je obrovská, mají to nabušené individualitami v čele s Harym Kanem. Bulhary sleduji hodně, protože tam mám kamarády. Kosovo také sleduji víc, protože tam znám kluky. Třeba Herolinda Shalu, se kterým jsem hrál v Liberci i v Kasimpase. Nejsou to tak známé týmy, ale kvalitu také prokazují a nebude to nic jednoduchého. Šance na postup jsou však veliké. Kromě Anglie to nejsou týmy kvalitativně lepší než týmy, se kterými jsme teď dokázali hrát vyrovnaně. Takže pokud navážeme na poslední výkony, tak bychom to měli zvládnout."

Theodor Gebre Selassie (obránce ČR): "Skupina je přijatelná. Anglie je favoritem a naším cílem bude hrát s nimi o dvě postupová místa. Je to reálné. Musíme být spokojení. Já osobně ještě s Anglií nehrál. Mají teď hodně mladých hráčů a jsou na tom dobře rychlostně i technicky. Ostatní týmy nemají tak zvučné jméno, ale nebudou to snadní soupeři. V kabině Brém vedle mě sedí kosovský reprezentant Milot Rašica, hodný kluk a neuvěřitelně rychlý s dobrou střelou. Šance na postup je reálná, pokud budeme pokračovat v tom, co jsme začali pod trenérem Šilhavým."

Matěj Vydra (útočník ČR): "Nečeká nás nic lehkého. Favorit je Anglie, semifinalista mistrovství světa. Mají hodně talentovaných fotbalistů a ukazují velký progres. Bulharsko, Černá Hora a Kosovo budou těžší, než se zdají takhle na papíru. Ale věřím, že to zvládneme. Bude svátek zahrát si na Wembley, kam se vejde 90 tisíc lidí. Tam si ověříme, jak jsme na tom mezi top fotbalisty. Bude to zážitek pro každého, ale nesmíme k tomu přistoupit tak, že je to jen zážitek. Hrát se dá s každým. Polsko také bylo v prvním koši a dalo se s nimi hrát. Já se ale těším na celou skupinu. Chceme být na prvních dvou místech, ale nesmíme usnout na vavřínech, musíme předvádět dobré výkony v klubech a pak v reprezentaci táhnout za jeden provaz."

Ondřej Čelůstka (obránce ČR): "Největší perla je Anglie a bude super si tam zahrát. Pro mě je to zajímavé i z toho pohledu, že jsem v Anglii hrál. V posledních měsících se Anglie hodně zvedla, ukázala to na mistrovství světa i v Lize národů. Budeme mít s nimi asi hodně práce. I na ostatní soupeře si musíme dát pozor. Jsou pro mě trochu neznámí, ale nesmíme je podcenit. Podle mě to budou vyrovnané zápasy. Skupina je to zajímavá a moc se na ni těším. My si půjdeme pro vítězství."

Gareth Southgate (trenér Anglie): "Vyhnuli jsme se některým nejsilnějším týmům a teď musíme udělat všechno pro to, abychom se na kvalifikaci dobře připravili. Když hrajete proti nějakým menším zemím, pro soupeře jsou zápasy proti Anglii obrovskou motivací. A zejména když nastoupíte u nich venku, tak atmosféra může být velmi bouřlivá. Ale nemůžeme se na nic vymlouvat a musíme se dobře připravit a potvrdit kvalitu na trávníku."

Petar Hubčev (trenér Bulharska): "Máme ve skupině tři týmy z Balkánu, a jak víme, tak zápasy soupeřů z našeho regionu mají větší náboj a může se v nich stát cokoliv, takže proč bychom nemohli bojovat o první místo? Rozhodně nejsme bez šance, ale ještě je brzy cokoliv předpovídat, protože až zápasy ukážou, jak na tom jsme. V posledních třech měsících se nám dařilo, tak uvidíme, jak nám to půjde v březnu."

Bernard Challandes (trenér Kosova): "Jsme Kosovo, takže tohle pro nás není vůbec snadná skupina. Není ale nehratelná, i když Anglie je jasný favorit. Ale proti České republice, Bulharsku a Černé Hoře nejsme bez šance. V utkáních s nimi, pokud odehrajeme velký zápas, se může stát všechno. Kvalifikace začíná od nuly, takže musíme věřit v postup, i když v hlavě můžeme mít i to, že když to nevyjde v kvalifikaci, tak budeme mít ještě další šanci postoupit díky umístění v Lize národů. Myslím, že Kosovo může ukázat, co umí, a nevidím důvod, proč bychom nemohli prožít další pěkný sen. Zápas s Anglií v Prištině bude největší v historii Kosova. Bohužel máme malý stadion. Na nedávný zápas s Ázerbájdžánem bychom prodali 200 tisíc lístků, ale máme jich jen 13 tisíc. I tak bude neuvěřitelná atmosféra."

Ljubiša Tumbakovič (trenér Černé Hory): "Zajímavá skupina s výjimkou Anglie, která je jasný favorit, zatímco ostatní celky včetně nás budou bojovat o šanci. V poslední době jsme měli problémy se zraněními, tak se musíme dát dohromady a zmobilizovat síly. Doufám, že kvalifikaci odehrajeme v nejsilnějším možném složení."

ANKETA: Kdo nejvíce zazářil v derby? Blýská se pod Šilhavým na lepší časy?
Video se připravuje ...

Chtěli jsme výhru víc než Slováci, soudí po výhře v derby Šilhavý
Video se připravuje ...

Slováci už ke konci vypadali podrážděně, chtěli se hádat, líčí Pavelka
Video se připravuje ...

Derby zlomila změna po dvaceti minutách, řekl Dočkal. Spartu komentovat nechtěl
Video se připravuje ...

Není to náhodná výhra. Reprezentace má budoucnost, věští Schick
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud