19. dubna 2014 • 18:44

Pražský magistrát váhá, zda dá souhlas k boji o EURO 2020

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejpozději ve čtvrtek bude jasno o tom, jestli Česko půjde do boje o pořadatelství „kočujícího“ EURO 2020. Fotbalová asociace České republiky má v ruce plán i peníze na nezbytné rozšíření stadionu v Edenu z dvaceti na 35 tisíc míst i téměř všechny potřebné garance. Jediné, co schází, je souhlas hlavního města Prahy a to může být velký problém.



V roce 2020 se fotbalové EURO bude hrát ve třinácti městech a FAČR by byla ráda, kdyby jedním z nich byla Praha. Jenže  paradoxně sama česká metropole může být tomuto smělému plánu vlastně nejvážnější překážkou.

Praha se totiž obává, že navzdory předloženým finančním zárukám ze strany vlastníka stadionu nastanou s penězi potíže a hlavní město bude muset doplatit stamiliony korun, aby se Praha i celé Česko vyhnuly blamáži.
Proto váhá s podpisem smlouvy s FAČR a UEFA, která je jedním z povinných materiálů, jež Evropská fotbalová asociace požaduje od uchazečů o pořádání šampionátu.

„Některá ustanovení návrhu smlouvy, kterou jsme od FAČR obdrželi, jsou natolik vágní a široká, že je nemůžeme schválit. Nechali jsme vypracovat i právní analýzu smlouvy a máme vážné obavy, že plnění některých závazků nakonec půjdou za Prahou,“ řekl radní pro sport a tělovýchovu Lukáš Manhart pro Lidové noviny, které o případu jako první informovaly.

Magistrát, který bude případ projednávat v úterý, se bojí ekonomických potíží i přesto, že vlastníkovi stadionu se podařilo v tomto týdnu získat finanční garance z privátního sektoru. Podle nejmenovaného finančníka se jedná o tzv. áčkovou garanci od významné švýcarské banky, která dokládá, že vlastník stadionu je schopen bez potíží zdroje na rozšíření kapacity zajistit. Náklady prý nepřesáhnou jednu miliardu.

Vlastníkem je společnost Vinet Invest v čele s majitelem Václavem Slavíčkem, ale ta se prý opírá o podporu struktur napojených na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Opačně než magistrát se zatím k plánům staví česká vláda, jejíž podpis pod další ze smluv je rovněž nutným předpokladem k žádosti o EURO. Svým kolegům ji předloží ve středu ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek s doporučením, aby kandidaturu podpořili.

To bude ovšem den po jednání pražských radní. Pokud ti se ke snaze FAČR postaví odmítavě, bude na obrat zbývat málo času. Asociace musí mít všechny dokumenty pohromadě ve čtvrtek a o den později je musí poslat na UEFA.

Pokud se to přece jen povede, má Praha slušnou šanci na úspěch. V konkurenci Švýcarska, Polska, Maďarska, Srbska a Makedonie by měla vzhledem ke svému renomé silnou pozici. Pak by se fanoušci mohli těšit, že v Česku poprvé v historii uvidí zápasy evropského šampionátu – tři utkání v základní skupině a jedno osmifinále.

Více o tématu čtěte v Nedělním Sportu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud