Jiří Fejgl
19. března 2022 • 04:45

Na Ukrajině hrají II. ligu, v Česku mohou měnit poměry. Týmy bystří

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská hnusota, útok na Ukrajinu, může mít dopad i na nižší soutěže v Česku. Příkladem budiž (zatím nevyřešený) osud druholigového týmu Polissja Žytomyr, který o víkendu dorazí na východ naší země.



V sobotu mají přijet do Čech. Doteď trávili čas na soustředění ve Španělsku. Jenže brána domů je zavřená. Proto se fotbalisté klubu Polissja Žytomyr usadí v okolí Hradce Králové. Kde přesně, zatím není jasné.

Stejně tak, jaký bude jejich další osud.

Jedna věc je však daná. V úterý si zahrají přípravný duel s Náchodem, který kope divizi C. Hrát se bude na umělé trávě v Orlické kotlině, v sídle královéhradecké Slavie, klubu, který se rozmáhá a tuze touží po posunu z krajského přeboru do divize.

Čtvrtá nejvyšší úroveň fotbalu v Česku (a první republiková soutěž) plus třetí liga, tedy ČFL, může být pro ukrajinský mančaft zásadní nejen kvůli duelu s Náchodem. Proč?

Je to jednoduché. Místní týmy ihned zaostřily. Nedávno se změnila pravidla a borce z Ukrajiny je možné registrovat bez poplatku, tudíž se stávají lákavým zbožím. Zatím se téma týkalo zejména mládeže, například v hradeckém celku U14 už je jeden Ukrajinec nachystán nastupovat v nejvyšší soutěži.

Jenže borci z Žytomyru mohou změnit vše.

Fotbalová asociace, i když nemá ještě detailní informace, se případem zaobírala už na jednání výkonného výboru v tomto týdnu. Diskutovalo se, zda nenavýšit možný počet hráčů ze zemí mimo Evropskou unii v jednotlivých týmech. Nyní je číslo nastavené na pět. „Řešíme to, mohlo by to ovlivnit regulérnost soutěží,“ říká Jiří Šidliák, místopředseda asociace.

Válka na Ukrajině: bývalý tenista brání vlast, pomáhají i čeští sportovci
Video se připravuje ...

Objevují se dvě možnosti, jak s Ukrajinci naložit. To není příliš korektní či příjemné slovo, ale je trefné.

První alternativa je (asi) méně bolestná. V jedné ze skupin ČFL je po vyloučení Vyšehradu kvůli kauze Berbr, Rogoz lichý počet účastníků. Stejné je to na Moravě, kde z MSFL odstoupil Dolní Benešov. Proto padl návrh, že by Ukrajinci hráli každý týden přátelák s jedním z nevytížených celků z jedné či druhé soutěže.

„Možná by to bylo jednodušší. Snad se konflikt na Ukrajině vyřeší a oni budou najednou pryč,“ glosuje místopředseda asociace Jiří Šidliák, jenž se tématem zabývá.

Druhá alternativa je lákavá pro místní kluby. Borci ze Žytomyru v tuto chvíli (zřejmě) nemohou posílit profesionální kluby, Ligová fotbalová asociace (řídící orgán první a druhé ligy) řeší výjimku. Jenže pro celky ze třetí i čtvrté úrovně mohou být ternem. Vždyť jejich celek nedávno porazil Metalist Charkov, slavný to klub, který vede ukrajinskou druhou ligu. Je tedy zřejmé, že hráči Žytomyru mají sakra úroveň. Proto by se mohli rozběhnout na rozličné adresy, tedy pomoci klubům, které to potřebují.

„Víme o nich, čekáme, jak se to vyvine. Monitorujeme situaci,“ netají Martin Firbacher, předseda třetiligového Chlumce nad Cidlinou.

Jasno bude v příštím týdnu.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 26. 2. 2022
22:55
26. 2. 2022
Fotbal

Emotivní zprávu poslal do světa šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. V diskuzi nad váháním FAČR jasně odmítnout případný duel s ruskou reprezentací popsal situaci, kterou právě slávisté s blízkými na Ukrajině prožívají... „Neumím si vůbec představit, že by kdokoliv ze slávistů nastoupil za reprezentaci proti ruskému týmu,“ prohlásil Tvrdík.

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
22:42
26. 2. 2022
Rusko

Zajímavou otázku nadhodil do diskuze na sociálních sítích bývalý hokejista a nyní televizní expert Jakub Koreis...

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
20:24
26. 2. 2022
Fotbal

„Vnímáme naléhavost bezprecedentní situace, která v posledních dnech nastala a kterou si většina z nás nedokázala ještě nedávno vůbec představit,“ řekl k jednáním o případném střetnutí s ruskou reprezentací předseda fotbalové asociace Petr Fousek, jenž je ve spojení s šéfy švédského a polského svazu. „Za daných okolností si sehrání takového zápasu je téměř nemožné představit a je velmi pravděpodobné, že budeme následovat polský a švédský scénář, ale nelze obejít procedurální kroky,“ dodal. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
20:08
26. 2. 2022
Fotbal

Majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič předal kontrolu klubu do rukou správců jeho charitativní organizace. Je to prý v zájmu klubu, o situaci na Ukrajině ale ruský miliardář v krátkém prohlášení pomlčel. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
19:47
26. 2. 2022
Fotbal

Ukrajinu v boji proti okupantům podpořili i fotbalisté Plzně a Pardubic...

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
19:39
26. 2. 2022
Fotbal

Sociálními sítěmi rezonuje video s ukrajinským fotbalistou Manchesteru City Olexandrem Zinčenkem, kterého dojalo vyjádření solidarity s jeho vlastí v podání obou týmů před zápasem jeho Citizens s Evertonem...

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
19:36
26. 2. 2022
 

Čeští basketbalisté vyjádří při nedělním utkání kvalifikace mistrovství světa v Pardubicích proti Bulharsku podporu Ukrajině. Při hymně před zápasem nastoupí s modrožlutými stužkami, realizační tým s nimi bude na lavičce po celou dobu. Součástí ceremoniálu zřejmě bude minuta ticha za oběti konfliktu a v hledišti by se měly objevit ukrajinské vlajky. Pomoci napadené zemi mohou i fanoušci svou účastí na utkání, protože Česká basketbalová federace jí věnuje výtěžek ze vstupného.

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
17:40
26. 2. 2022
Rusko

Biatlonisté a lyžaři z Ruska a Běloruska musejí ve zbývajících závodech Světového poháru startovat jako neutrální sportovci. Mezinárodní federace IBU a FIS v návaznosti na doporučení MOV rozhodly, že na jejich akcích nebudou vlát vlajky těchto zemí a nebude znít jejich hymna. Ruský biatlonový svaz (RBF) se v reakci na to rozhodl, že se ruští reprezentanti zbývajících závodů v této sezoně nezúčastní. „Jsme pobouřeni tímto nezákonným jednáním IBU a budeme u soudu hájit práva našich sportovců a práva RBF jako člena IBU. Aby nebyli ruští sportovci vystaveni riziku ponížení a eliminovalo se ohrožení jejich bezpečnosti ve zbývajících fázích Světového poháru a IBU Cupu, rozhodl se RBF těchto soutěží neúčastnit,“ uvedl svaz.

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
16:19
26. 2. 2022
Rusko

Alexander Ovečkin se poprvé vyjádřil k ruské invazi na Ukrajinu. Ve svých odpovědích se sice oháněl slovy o míru, konání ruského prezidenta Vladimira Putina ovšem otevřeně neodsoudil. Svým přístupem namíchl legendu českého hokeje Dominika Haška (57), který se do hvězdy NHL nekompromisně opřel a nešel daleko ani pro ostré výrazy. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
16:15
26. 2. 2022
Rusko

Jednou z mála blížících se velkých sportovních akcí v Rusku, které ještě nebyly v reakci na napadení Ukrajiny odpískány, je volejbalové mistrovství světa 2022. Mezinárodní federace FIVB se k rušení zatím nemá, proti čemuž se ozývají protesty i z českého prostředí. „Jako člen výboru českého volejbalového svazu jsem rád, že jsme jasně jako federace řekli, že důrazně odsuzujeme agresi na Ukrajině, že podporujeme nezávislost Ukrajiny a že chceme, aby FIVB neorganizovala MS ve volejbale mužů v roce 2022 v Rusku. Na víc nemáme mandát, ale myslím, že je to jasný signál, na jaké straně stojíme. Klub VK Karlovarsko se plně ztotožňuje s touto rétorikou a zásadně nesouhlasí s organizací MS 2022 v Rusku,“ uvedl člen výkonného výboru České volejbalové federace a prezident Karlovarska Jakub Novotný.

Zprávy ze dne 26. 2. 2022
15:51
26. 2. 2022
Fotbal

Ligové fotbalové kluby podpořily Ukrajinu čelící ruskému útoku. V Liberci se před šlágrem 23. kola se sousedním Jabloncem držela minuta ticha, hráči Bohemians 1905 zase před duelem s Baníkem Ostrava vyběhli ve speciálních tričkách. Ukrajinu povzbudili i fanoušci při utkání Slovácka proti Mladé Boleslavi, kteří rovněž skandovali proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud