1. října 2012 • 10:54

Barca hledá nového Messiho. Talenty láká do fotbalové školy ve Varšavě

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve všech koutech světa, v Africe, Asii, Latinské Americe a už rok také v nedalekém Polsku hledá fotbalová Barcelona nového Lionela Messiho. Ten sice v pětadvaceti letech září v dresu Katalánců a baví fanoušky svými kousky, šéfové Barcy ale neponechávají nic náhodě a myslí na budoucnost. V Polsku už rok funguje škola Barcelony „FCB Escola Varsovia“ a je o ní ohromný zájem. Kdyby měl klub vzít pod křídla všechny zájemce, musel by navýšit kapacitu nejméně na pětinásobek. Nový Messi se ale ještě nenašel.



Značka „Barca“ má celosvětově pověst důvěryhodného a prestižního partnera, kdy je v nadsázce řečeno „úspěch zaručen“. Asi nelze říct, že všechno, na co klub sáhne, se promění v zlato, jako v bajce o králi Midasovi, ale je pravda, že ve fotbalovém světě je Barcelona zárukou skvělých  výsledků.

Už když se začalo mluvit o fotbalové škole katalánského gigantu v Polsku, začalo ve Varšavě fotbalové šílenství. Možná větší, než když se Polsko stalo letos spolupořadatelem EURO 2012.

Před rokem v říjnu přišlo na prezentaci projektu sto médií a pět stovek lidí. Škola funguje rok a dovednosti se v ní pilují mladí fotbalisté ve věku od šesti do dvanácti let. Zájem je neskutečný,

V FCB Escola Varsovia se učí fotbalu šest stovek talentů. Rodiče jsou ochotní obětovat velké peníze, vozí své syny na tréninky třikrát v týdnu klidně i stovky kilometrů. Touha ukázat se je všemocná.

 „Motivace prosadit se je obrovská. Snažíme se jim vycházet maximálně vstříc,“ tvrdí v televizní reportáži ČT4 koordinátor centra Maciej Kruk.

Nový Messi se ale ještě nenašel, to ale neznamená, že by v katalánském velkoklubu vládlo zklamání. „Pokud někdo z těch hráčů dosáhne i na mezinárodní fotbalovou úroveň, budeme jedině rádi,“ poznamenal v reportáži ČT4 Carlos Alos, zástupce FC Barcelona.

Sám žije ve Varšavě a je technickým ředitelem školy. Ta je jediná, kterou má barcelonský klub v Evropě. Po celém světě jich má celkem sedm. Jasně tak naznačil, že pátrání po budoucí hvězdě světového fotbalu tak rozhodně v nejbližší době neskončí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud