1. března 2022 • 12:38

Cizinci mizí z Ruska. Čtyři dny mi bylo zle, řekl kouč. Kuchtův klub mlží

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno je jisté. Fotbalisty Lokomotivu Moskva už nevede německý kouč Markus Gisdol. O tom, jak k tomu došlo, se informace různí. Zatímco sám trenér říká, že skončil na vlastní žádost a trénovat v zemi iniciující válku je pro něj nepřijatelné, klub tvrdí, že ho odvolal. A nejde zdaleka o jediného představitele sportovního světa, který si shání nové angažmá.



Nejen vyloučení ruské reprezentace a klubů z mezinárodního poměřování. I sama válka, jejíž primární rozkazy jdou z Moskvy, ovlivňuje ambice hráčů, trenérů i manažerů dělat profesionální sport v Rusku. V úterý ráno, den po sankcích FIFA a UEFA, skončil ve své funkci trenér Lokomotivu Moskva Markus Gisdol.

„Být fotbalovým trenérem je ta nejlepší práce na světě, ale nemohu vykonávat své povolání v zemi, jejíž vůdce je zodpovědný za útočnou válku uprostřed Evropy. To není v souladu s mými hodnotami, takže s okamžitou platností rezignuji na post trenéra Lokomotivu Moskva,“ řekl prohlásil Gisdol pro německý deník Bild.

V Moskvě strávil bývalý trenér Hoffenheimu, Hamburku nebo Kolína nad Rýnem necelých pět měsíců a z dvanácti zápasů vyhrál jen tři, přesto říká, že jeho konec nemá nic společného s výsledky. „Nemohu stát na tréninkovém hřišti v Moskvě, vést hráče a vyžadovat profesionalitu, zatímco jsou o pár kilometrů dál vydávány rozkazy, které přinášejí velké utrpení celému lidu. Je to moje osobní rozhodnutí a jsem o tom naprosto přesvědčen,“ prohlašuje.

Na oficiálních stránkách klubu si ale fanoušci Lokomotivu Moskva tato slova nepřečtou, informace je velmi strohá:  „Markus Gisdol byl odvolán z postu hlavního trenéra FC Lokomotiv.“ A víc ani čárka. Následuje informace, že tým, jehož součástí je i exslávista Jan Kuchta, připravuje do příštích zápasů další Němec Marvin Compper.

Klub zároveň opouští i brazilský obránce Pablo, kterého Lokomotiv před rokem koupil z Bordeaux za dva a půl milionu eur.

Ukrajinský asistent z Moskvy: Už mi docházejí slova

Gisdol a Pablo nejsou sami. Bývalý ukrajinský fotbalový reprezentant Andrij Voronin skončil jako asistent trenéra v Dynamu Moskva a s rodinou uprchl z ruské metropole. Někdejší útočník Leverkusenu nebo Liverpoolu prohlásil, že nemůže pracovat v zemi, která bombarduje jeho vlast.

Dynamo podle webových stránek s Voroninem rozvázalo smlouvu po vzájemné dohodě. „Čtyři dny mi bylo špatně, opravdu špatně. Když jsem viděl obrázky z mé vlasti, když jsem sledoval zprávy. Bylo to tak neskutečné jako z filmu, jenže jako z hororu. Už mi docházejí slova,“ řekl dvaačtyřicetiletý kouč v Německu pro deník Bild.

Je hrdý na to, jak Ukrajina statečně vzdoruje invazi ruského agresora. „Máme krásná města, skvělé obyvatele. Budeme dál bojovat a zvítězíme. Ale cena je příliš vysoká, když pomyslím na všechny mrtvé... Žijeme v roce 2022, ne v dobách druhé světové války,“ prohlásil Voronin.

„Mám přátele v Charkově, Kyjevě, mé rodné Oděse. Dostávám zprávy každých pět minut, je to těžké. Chci jenom nějak pomoci, penězi, jakkoliv. Neměl bych to říkat, ale kdybych byl teď na Ukrajině, pravděpodobně bych v ruce také držel zbraň,“ dodal hráč se 74 starty a osmi góly za národní tým. Vyzval k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina, pomoci uprchlíkům a dodání zbraní Ukrajině.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 3. 2022
23:05
2. 3. 2022
Rusko

Světová judistická federace IJF se rozhodla nevyloučit kvůli invazi na Ukrajinu ruské sportovce ze svých soutěží. Na svém webu vedení organizace takový postup označilo za nespravedlivý. V soutěžích IJF mohou ruští judisté startovat pod vlajkou a hymnou světové federace. „Sportovní akce a sport jako takový podporují mír a solidaritu. Radikální rozhodnutí bránit v účasti sportovcům by jen eskalovalo násilí a živilo pocit nespravedlnosti. Nemůžeme odsuzovat sportovce za to, co se děje,“ uvedla IJF mimo jiné ve stanovisku.

Zprávy ze dne 2. 3. 2022
19:33
2. 3. 2022
Fotbal

Ruský majitel Chelsea Roman Abramovič oficiálně potvrdil, že anglický celek prodá. Vlastnil ho od roku 2003. „Jsem přesvědčen, že je to v nejlepším zájmu klubu, fanoušků, zaměstnanců i sponzorů a partnerů. Prodej nebude probíhat urychleně, ale podle řádného procesu. Nikdy mi nešlo o obchod ani o peníze, ale o čistou vášeň pro hru a klub. Navíc jsem pověřil svůj tým, aby založil charitativní nadaci, kam bude veškerý čistý výtěžek z prodeje věnován. Nadace bude sloužit ve prospěch všech obětí války na Ukrajině,“ uvedl v prohlášení. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 2. 3. 2022
19:10
2. 3. 2022
Rusko

K sankcím za útok na Ukrajinu se připojily i organizace sáňkařů a bobistů. Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů IBSF vyloučila minimálně do červencového kongresu ruský svaz, sáňkařská federace FIL zakázala až do odvolání ruským sportovcům účast na všech soutěžích. Navíc zahájila vyšetřování nejmenovaných ruských závodníků kvůli podpoře invaze na sociálních sítích.

Zprávy ze dne 2. 3. 2022
18:50
2. 3. 2022
Hokej

Před domácími zápasy hokejistů Ottawy bude ve zbytku sezony NHL hrát ukrajinská hymna na znamení podpory země v boji proti ruské invazi. Oznámil to majitel kanadského klubu Eugene Melnyk, kanadský rodák, jehož rodiče pocházejí z Ukrajiny. Halu Canadian Tire Centre poskytl jako styčný bod pro sběr charitativních darů a na podporu humanitárních a zdravotnických organizací pomáhajících Ukrajině věnuje část prostředků z komunitní nadace Senators.

Zprávy ze dne 2. 3. 2022
18:25
2. 3. 2022
Fotbal

Atak Ruska na Ukrajinu stále logicky zasahuje i do světa sportu. Fotbalista Andrej Jarmolenko vyzval ruské reprezentanty, aby se veřejně postavili proti útoku armády své země na Ukrajinu. Hráč anglického West Hamu ve videu na instagramu ruské fotbalisty zkritizoval, že k válečnému konfliktu mlčí. Vzápětí na něj zareagoval Arťom Dzjuba, útočník Zenitu Petrohrad, který na loňském EURO hrál s kapitánskou páskou. „Pro kolegy, kteří sedí na p*deli v anglických sídlech a říkají ošklivé věci...“ Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud