iSport.cz
17. května 2023 • 14:10

150 tisíc od Rogoze: Sudí byl prý na toaletě. Co znamená vyškrtnout?

Autor: iSport.cz, Radek Špryňar
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva údajně ovlivněné zápasy Vyšehradu a úplatky pro rozhodčí a bývalého fotbalistu. Takové bylo téma středečního jednání u plzeňského soudu, který se snaží rozkrýt masivní korupční kauzu v českém fotbale. Roman Rogoz, sportovní ředitel Slavoje, měl nabízet statisíce za pomoc k vítězství. Roman Berbr podle obžaloby zase sliboval posun na listinu profesionálních sudích.



Vše mělo probíhat zhruba tímto způsobem. Rozhodčí Jan Cihlář měl ovlivnit zápas Vltavínu s Vyšehradem (0:2) ve prospěch hostů a za to mu měl Roman Berbr, tehdejší místopředseda svazu s výrazným vlivem na komisi rozhodčích, vyřídit posun na profesionální listinu.

Oba si před utkáním opakovaně volali, přepis je zaznamenaný v policejních odposleších.

Berbr poněkud nesouvisle říká: „Budeš postupovat do ligy... kdyby si se chtěl splést… Já vím co tam... jak to vypadá... jo... Kdyby si se chtěl splést pro domácí, tak ty hlasy vyškrtnu! Jasný!“

Státnímu zástupci z hovoru jasně vyplývá příslib kariérního posunu v případě, že Cihlář pomůže Vyšehradu. Jinak bude zle...

Ve středeční téměř dvouhodinové výpovědi u soudu se bývalý rozhodčí snažil tuto tezi rozlomit. „Slova pana Berbra jsem si vyložil tak, abych pískal absolutní rovinu.“

„Co má znamenat termín vyškrtnutí? Pan Berbr se mě snažil vyhecovat k maximálnímu výkonu. Mluvil příkře, jasně. To byl jeho styl,“ poněkud kostrbatě pravil.

Cihlář je obžalobou vinen také, a to je závažnější, z přijetí úplatku před druholigovým utkáním Vyšehradu s Líšní (1:1). Pár hodin před duelem se měl potkat se svými kolegy-asistenty se sportovním ředitelem Vyšehradu Romanem Rogozem.

Od něj měli v pražském hotelu Pyramida inkasovat částku 150 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že zápas skončil remízou a nebyl splněn účel nabídky, po utkání měl asistent Petr Klupák hotovost Rogozovi vrátil.

Co na to Cihlář? Ve zkratce údajně prožíval těžké životní období doprovázené rozchodem s přítelkyní, úmrtím v rodině a rozjezdem soukromého byznysu a na setkání nebyl duchem přítomen. „Rogoz hovořil hlavně s kolegou Klupákem, evidentně se dobře znali. Vůbec si nevybavuji, že by manipuloval s nějakými penězi, žádné jsem neviděl. A pokud ano, já opravdu nic neviděl.“

„Hrubě mě tvrzení obžaloby uráží. Jak si někdo může dovolit říct, že já bych vzal nějaké peníze.“

A ještě dodal, že schůzku s funkcionářem s extrémně špatnou pověstí ve fotbalovém prostředí vnímal jako splnění „diplomatické povinnosti“.

Takto nazvané události se účastnil i další obžalovaný – sudí Pavel Vlajsuk. O žádných úplatcích ve výši 150 tisíc také neví. U soudu pronesl, že o předání hotovosti nevěděl, jelikož byl zrovna toaletě, což měl zjistit z policejního videozáznamu...

Oklikou se ještě vraťme k výše popsanému utkání Vltavínu s Vyšehradem. Další klíčovou úlohu zde – minimálně podle názoru státního zástupce – sehrál tehdejší kapitán domácích Martin Uvíra. Od Rogoze dostal před zápasem 100 tisíc, dalších 50 tisíc o několik dní později. První suma byla předána na benzince v Praze, druhá částka v areálu Erpet Centrum na Smíchově. Obžaloba má za to, že šlo o úplatek za ovlivnění diskutovaného zápasu.

Verze Uvíry je odlišná. „Pan Rogoz mně chtěl získat do Vyšehradu a nabídl mně 150 tisíc za to, abych z Vltavínu nikam jinam nepřestoupil. Nešlo o žádný úplatek. Jsem vítězný typ. Obvinění z ovlivnění zápasu vůbec nechápu,“ před soudem kroutil hlavou Uvíra.

Ve čtvrtek se v Plzni pokračuje výslechy dalších dvou obžalovaných – Martina Svobody a Tomáše Grímma, který má status spolupracujícího obviněného.  

ONLINE PŘENOS - Soud s Berbrem a spol.
12. 6. 2023
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Roman Berbr Roman Berbr Roman Rogoz Roman Rogoz
Obnovit
Zprávy ze dne 12. 6. 2023
11:17
12. 6. 2023
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Věci projednávané v souvislosti s Romanem Rogozem, jedním z hlavních obžalovaných, u soudu skončily. Tím končí také tento online, díky za pozornost.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
11:16
12. 6. 2023
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Soudce Vladimír Žák prohlásil, že v úterý dopoledne měl jako svědek přijít Petr Fousek. V pátek se však omluvil, což soudce nelibě nesl. „Jsem zaskočen. Pan předseda fotbalové asociace dostal předvolání k výpovědi před čtrnácti dny a omlouval se mi v pátek z pracovních důvodů. Domnívám se, že o nich musel vědět dřív. Nebudu nakloněn k tomu, aby se mi tu každý týden někdo omlouval, protože se mu to zrovna nehodí.“ Zítra tak z pozice svědka promluví Petr Mlsna, někdejší místopředseda komise rozhodčích.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:59
12. 6. 2023
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Soudce Žák čte na žádost státního zástupce pasáže z Rogozovy výpovědi z přípravného řízení, a sice…

k utkání Vyšehrad–Litoměřicko. Rogoz měl předat obviněnému Martinu Pýchovi 32 000 korun.

k utkání Vyšehrad-Chrudim, kde Rogoz přiznává, že nabídl sudím 170 000 korun.

 

Rogoz vždy odkazuje na svou dnešní výpověď a blíže neodpovídá.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:53
12. 6. 2023
Roman Berbr

Roman Berbr ještě pokračuje k dalším Rogozovým výpovědím.

 

K údajně ovlivněným fotbalovým utkáním: „Nemám žádné doplnění, jeho výpovědi souhlasí s mou výpovědí. Jenom k utkání Bohemians-Brozany. Odmítám, co zaznělo v obžalobě, kterou jsem si asi špatně přečetl. Odmítám, že existovala skupina osob, které soustavně dělaly fotbalové vraždy.“

 

K Tomáši Grímmovi: „Je podivné, že ačkoli dle svých slov nedostával žádné pokyny, a přitom měl soustavný pocit, že Vyšehrad musí vyhrávat. Nemohu se zbavit dojmu, že to dělá proto, aby dosáhl dohody o trestu.“

 

Ke specifičnosti fotbalového prostředí: „Fotbal není černobílý, je to velmi specifické prostředí a vzájemné války jsou na denním pořádku. Je to normální život, který jsme si odžili. Takový ten život byl a i nadále je. Je to nesmírně různorodé a rozdílné prostředí složené z různých složek obyvatel. Nedovedu si představit, co by se dělo u nás, kdyby nějaký náš prvoligový klub poslal předsedovi komise rozhodčích dva miliony za konzultace, jako se stalo v případě Barcelony. Ve Španělsku nikdo ve vazbě nesedí,“ prohlásil a vypočetl skutky, za které on – podle sebe neoprávněně – seděl ve vazbě tři měsíce.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:43
12. 6. 2023
Roman Berbr

K výpovědi Rogoze se vyjadřuje Roman Berbr: „Vysvětlení o fakturách souhlasí s mojí výpovědí. S fakturou za seminář je to složité, ale také pravdivé.“

 

Postupně se vyjadřili i přítomní obžalovaní Jiří Musil a Zdeněk Koval. V krátké řeči oba prohlásili, že výpověď Rogoze sedí a že žádný úplatek neobdrželi, a tudíž ani nepřijali.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:40
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Soudce Vladimír Žák čte Rogozovi jeho výpověď z přípravného řízení týkající se utkání Vyšehrad–Líšeň. Mimo jiné: „Udělal jsem špatnou věc a nabídl rozhodčím 150 000 korun, pokud to utkání Vyšehrad zvládne. My ho nezvládli a rozhodčí mi peníze vrátili. Rozhodl jsem se špatně, byl jsem ambiciozní.“

 

Žák říká, že se z toho dá vyvozovat, že peníze byly předány. A dává možnost Rogozovi reagovat. Rogoz se dívá do podkladů. Je dlouho ticho. Rogoz se nakonec odkazuje na svou předchozí výpověď a nechce nic říct.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:35
12. 6. 2023
Radek Špryňar, redaktor Sportu

Soudce Vladimír Žák reaguje, že Rogozova výpověď byla v mnoha ohledech rozporující a nelogická. „Navíc jste se minimálně jednou přiznal ke spáchání trestného činu,“ říká.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:34
12. 6. 2023
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Rogoz skončil s výpovědí. Na konci znovu zopakoval, že na otázky nebude odpovídat.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:34
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Závěrem Roman Rogoz uvádí několik bodů:

  • Odmítám zločineckou organizaci.
  • U Grímma uvádím, že se s ním neshoduji ve více faktorech. Výpověď pana Grímma byla zohledněna ve více bodech především proto, aby dostal dohodu se státním zastupitelstvím.
  • Určitě jsem ovlivnil (nějaká) utkání. To si uvědomuji a lituji toho. Určitě jsem ale nic nezpronevěřil.

Rogoz vysvětluje přezdívky Taťka a Synek pro Berbra a pro něj. „Vznikla tak, že jsem na jedné valné hromadě stál vedle něho, máme stejný křestní jména, a já jsem se ho ptal, jak se co dělá. Používal jsem ji vlastně jenom já, přišla mi vtipná,“ říká s tím, že na základě přezdívek by se nemělo cokoli právního vyvozovat.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:18
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Rogoz nyní mluví o druhé větvi případu, a to zpronevěře na Plzeňském krajském fotbalovém svazu.

 

Obvinění státního zástupce se brání, žádnou vinu na defraudaci v souvislosti s PKFS nepřiznává: „Nic jsem nezpronevěřil, dělal jsem spíš pošťáka," klidně praví.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:17
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Vyšehrad – Sokolov

Hráno: 10. srpna 2019, 4. kolo F:NL

Obvinění: Káník, Rogoz, Houdek, Kabyl, Myška a FC Slavoj Vyšehrad, společně s Petrem Klupákem

Káník jako osoba se znalostí a kontakty ve fotbalovém prostředí předal obviněnému Rogozovi v přesně nezjištěný čas a na přesně nezjištěném místě finanční částku ve výši 100 000 korun za účelem jejího předání rozhodčím v úmyslu ovlivnit výsledek utkání. Obviněný Rogoz následně nejméně o přestávce uvedeného utkání nabízel obviněným Houdkovi, Myškovi a Petru Klupákovi, kteří byli nominováni k uvedenému utkání jako rozhodčí, neupřesněnou finanční částku, aby svým výkonem ovlivnili výsledek utkání ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad. Po odehraném utkání obviněný Rogoz předal hlavnímu rozhodčímu Jiřímu Houdkovi v šatně rozhodčích peněžní hotovost v přesně nezjištěné výši jako odměnu za ovlivnění zápasu pro obviněné Houdka, Myšku a Petra Klupáka a zároveň pro obviněného Kabyla, který byl delegátem FAČR na uvedeném utkání.

 

Vyjádření Rogoze: Odmítám, že bych dostal od Káníka 100 000 korun. Ano, vstoupil jsem do kabiny rozhodčích a měl komentář k některým herním situacím. Rozhodčí jsem pozval na společný oběd, což odmítli, proto jsem dal Houdkovi asi osm tisíc jako náhradu stravného. Odmítám obvinění, že bych zápas ovlivňoval.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:12
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Vyšehrad – Motorlet

Hráno: 22. února 2020, přátelské utkání

Rogoz a Káník, údajně si vědomi skutečnosti, že na uvedené utkání jsou sázkovými kancelářemi vypsány sázky, zajistili jako rozhodčí uvedeného utkání Grímma, Janocha a Kříže, jimž měl následně Káník s vědomím obviněného Rogoze na schůzce na čerpací stanici OMV v areálu Kongresového centra Praha nabídnout nezjištěnou finanční částku, aby ovlivnili průběh a výsledek uvedeného utkání. Grímm, Janoch a Kříž tuto nabídku přijali.

 

Vyjádření Rogoze: „Nevsadil jsem si, žádné sázky jsem nezařizoval. Jsou to jen slova, které chce někdo zneužít proti mně.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:10
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Vyšehrad – Líšeň

Hráno: 30. května 2020, 19. kolo F:NL

Obvinění: Rogoz, Cihlář, Vlasjuk a FC Slavoj Vyšehrad, společně s Petrem Klupákem

Rogoz prostřednictvím předsedy komise rozhodčích Jozefa Chovance zajistil změnu původně nominovaných rozhodčích Ondřeje Cieslara, Víta Melichara a Dana Vodrážky na jím předem vybrané rozhodčí obviněné Cihláře, Vlasjuka a Petra Klupáka. V Orea Hotel Pyramida jim předal peněžní hotovost ve výši 150 000 korun, aby svým výkonem rozhodčích ovlivnili výsledek uvedeného utkání ve prospěch Vyšehradu. Cihlář, Vlasjuk a Petr Klupák uvedenou nabídku přijali. Vzhledem k tomu, že fotbalové utkání skončilo výsledkem 1:1, tedy nebyl splněn účel předané částky, tak bezprostředně po odehraném utkání v prostoru kabin rozhodčích vrátil Petr Klupák uvedenou finanční hotovost obviněnému Rogozovi zpět.

 

Vyjádření Rogoze: Zavolal jsem Chovancovi, zda by mi mohl udělat změnu Cieslara. Vyšlo to na Cihláře, Byl jsem rád, neznali jsme se sice, ale byl přesný a spolehlivý. Nic jsem mu nenabízel. Klupákovi jsem něco dal.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:09
12. 6. 2023
Roman Rogoz

FC Slavoj Vyšehrad a.s. – MFK Chrudim

Hráno: 7. června. 2020, 21. kolo F:NL.

Rogoz na osobní schůzce v Orea Hotel Pyramida nabídl peněžní hotovost ve výši 170 000 korun obviněným Kovalovi, Musilovi a Vitnerovi, kteří byli k uvedenému utkání nominováni jako rozhodčí, aby svým výkonem ovlivnili výsledek uvedeného utkání ve prospěch Vyšehradu. Obvinění Koval, Musil a Vitner nabídku přijali, avšak vzhledem k tomu, že fotbalové utkání skončilo výsledkem 1:3, tedy nebyl splněn účel přijaté nabídky, tak obviněný Rogoz plnění nepředal.

 

Vyjádření Rogoze: „Možná jsem říkal, že mám u sebe 170 tisíc korun, ale neměl jsem nic. Trenérovi Veselému hrozilo odvolání. Nikomu jsem žádné peníze nepředal.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:05
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Vyšehrad – FK Litoměřicko

Hráno: 8. června 2019, 31. kolo ČFL

Obvinění: Berbr, Grímm, Rogoz, Janoch, Pýcha a FC Slavoj Vyšehrad

Berbr na základě požadavku obviněného Rogoze využil svého vlivu a zařídil nominaci hlavního rozhodčího Janocha a asistenta Grímma. Rogoz po sudích požadoval ovlivnění výsledku, což Janoch přijal. Rogoz poté prostřednictvím Káníka předal Janochovi přesně nezjištěnou částku, jenž z ní dal 10 000 Grímmovi. Rogoz také nabídl úplatek litoměřickému představiteli Martinu Pýchovi, aby zajistil, že k zápasu nastoupí výkonnostně slabší hráči. Ten nabídku přijal, k čemuž ho přesvědčoval i Berbr.

 

Vyjádření Rogoze: „Utkání bylo řízeno zcela normálně. Nic se nestalo. Několik dní před zápasem jsme se na FAČR potkali na schůzce s Berbrem a Pýchou. Zcela určitě Berbr Pýchovi neřekl, že má v následném zápase s námi prohrát. Stejně tak jsem Pýchovi neřekl, aby postavil dorostence. Řešili jsme nějaké obchodní záležitosti, nicméně Pýcha přiznal, že klub Litoměřicko bude končit, ale že zápas s námi odehrají úplně normálně. Když odešel Berbr ze schůzky, Pýcha řekl, že prý mu dluží Vyšehrad 35 tisíc za hráče. Navrhl jsem mu, aby se spojil s majitelem Vyšehradu. Žádné peníze jsem nikomu nedával. Jestliže Káník předal nějaké peníze Janochovi, o tom nevím.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
10:01
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Loko Vltavín – Vyšehrad

Hráno: 29. května 2019, 34. kolo ČFL

Obvinění: Rogoz, Berbr, Cihlář, Uvíra a FC Slavoj Vyšehrad

Berbr na Rogozovu žádost slíbil hlavnímu Janu Cihlářovi za ovlivnění utkání kariérní postup, což se následně v podobě zařazení na profesionální listinu rozhodčích stalo. Rogoz dále nabídl Martinu Uvírovi, hráči Vltavínu, nejméně 100 000 za ovlivnění utkání, které mu následně předal.

 

Vyjádření Rogoze: Peníze jsem předal Uvírovi asi sedm až deset dní po utkání jako záloha za následný přestup. Celkem to mělo být 150 000, aby nedal přednost jinému klubu. Po čase sice přestoupil jinam a peníze mi nevrátil, ale já jsem je ani nevyžadoval. Rozhodčího Cihláře jsem moc neznal ani mě nenapadlo, že bych ho měl uplácet. Měli jsme velmi silný tým a stačilo nám, aby se „nepletl“.

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
9:53
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Vyšehrad – Jiskra Ústí nad Orlicí

Hráno: 25. května 2019, utkání 29. kola ČFL

Obvinění: Berbr, Grímm, Rogoz, Janoch, Kříž, Skála a FC Slavoj Vyšehrad

Berbr využil svého vlivu a dominantního postavení ve fotbalovém prostředí a na základě žádosti obviněného Rogoze zařídil nominaci jím předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Grímma a asistentů rozhodčího Marka Janocha a Jiřího Kříže a delegáta utkání Miroslava Skálu. To proto, aby Rogozovi usnadnil ovlivnění zápas nabídkou úplatku. Rogoz předal Grímmovi částku 30 000 korun, kterou si sudí a delegát rozdělili.

 

Vyjádření Rogoze: „Souhlasil jsem s návrhem rozhodčího Grímma, že na utkání nebude kamera, ovšem kvůli jeho chabé fyzické připravenosti. Nechtěl, aby to viděla komise rozhodčích. Po utkání jsem vzal 30 tisíc a předal je Grímmovi. Bylo to na občerstvení, na stravné. Každý měl manželku, otce, syna... Možná jsem předal hodně, ale tehdy jsem to tak cítil. Jako úplatek to nepovažuji. Znovu opakuji, že peníze jsem předal Grímmovi až po zápase. Odmítám jeho slova, že jsem mu nabídl úplatek deset dní před utkáním.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
9:49
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Radotín – Dobrovice

Hráno: 4. května 2019, utkání 26. kola ČFL

Obvinění: Berbr, Grímm, Káník, Rogoz a FC Slavoj Vyšehrad

Roman Rogoz kontaktoval Tomáše Grímma, který duel pískal, aby ho za přesně nezjištěnou finanční částku ovlivnil primárně za účelem ztráty Radotína, přímého soupeře Vyšehradu v boji o postup do druhé ligy. K přijetí nabídky ho přesvědčovali také Michal Káník a Roman Berbr. Týden po zápase Rogoz předal Grímmovi částku 20 000 korun.

 

Vyjádření Rogoze: „Sešel jsme se osobně s manažerem Dobrovic a požádal jsem ho, aby hráli naplno. S rozhodčím Grímmem jsem se před utkáním nesešel a nic jsem mu nenabízel. Odmítám jeho tvrzení, že jsem mu po utkání předal 20 000 a že pro ně byl u mě doma. Přikládám to touze Grímma získat dohodu (se soudem o nižším trestu, pozn. red.) za každou cenu.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
9:45
12. 6. 2023
Roman Rogoz

Sokol Živanice – Vyšehrad

Hráno: 1. června 2019, utkání 30. kola ČFL

Obvinění: Berbr, Rogoz, Hájek a FC Slavoj Vyšehrad

Rogoz využil svého vlivu a na základě požadavků Rogoze a hlavního rozhodčího Roberta Hájka zařídil Hájkovu nominaci k zápasu. Berbr po sudím následně požadoval ovlivnění, Rogoz poté Hájkovi slíbil a následně nechal předat 100 000 korun.

 

Rogoz nepřiznává předání úplatku. „Utkání jsme zvládli výsledkově i herně. Atmosféra byla vůči nám nepříjemná, stejně tak pro rozhodčí. Hájkovi jsem po zápase telefonicky poděkoval. Po nějaké době jsem Hájkovi poslal lístky na zápas Slavie přes pana Horejšího. Vstupenky jsem zajišťoval i jiným lidem.“

Zprávy ze dne 12. 6. 2023
9:44
12. 6. 2023
Ondřej Škvor, redaktor Sportu

Rogoz se nyní vyjádří k jednotlivým utkáním, které podle obžaloby chtěl nekale ovlivnit.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud