Pavel Bárta
17. března 2020 • 18:24

IIHF hraje o čas, rozhodnutí o MS stále nepadlo! Turnaje první divize zrušeny

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa juniorů do 18 let zrušeno. Mistrovství světa žen zrušeno. Mistrovství světa mužů nižších skupin zrušeno. Naposledy škrtla včera IIHF turnaje Divize I A a B ve Slovinsku a Polsku. Pouze elitní šampionát v Curychu a Lausanne koronavirové pandemii zatím odolává. Plánovaný začátek turnaje je 8. května. „Všechna přijatá opatření v zemi platí zatím do 19. dubna. Musí se počkat,“ vysvětluje český člen Rady IIHF Petr Bříza.



O dalším osudu mistrovství světa nerozhodla ani včerejší telefonická konference, do níž se kromě členů Rady IIHF, organizačního výboru a zástupců 16 účastnických zemí zapojili taky představitelé marketingového partnera Infront Sports & Media, a hlavního pojišťovací společnosti IIHF pro mistrovství světa. Za Česko u toho byli Petr Bříza jako člen councilu a generální sekretář svazu Martin Urban.

„Probírala se opatření v jednotlivých zemích, kde je hokej v podstatě paralyzován. Zavřené stadiony, hokej se nehraje. Dále to byla zpráva o nařízeních švýcarské vlády a kantonů, kde se turnaj má konat. Všechna přijatá opatření platí zatím do 19. dubna. Aby bylo v tuto chvíli možno zrušit akci na základě vyšší moci, je klíčové rozhodnutí švýcarských orgánů. A to zatím nepřekračuje tohle datum. Proto se s rozhodnutím musí přirozeně počkat, protože rozhodující jsou opatření na území Švýcarské konfederace. Když to zjednoduším, kdyby Švýcarsko bylo jediným ostrovem a všichni okolo nemohli z důvodů pandemie přijet, není to důvod, aby uplatnili právo zrušení akce na základě vyšší moci,“ vysvětluje Bříza.

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE<<<

Z tohoto důvodu se musí ještě počkat. Jako nejzazší možné datum případného zrušení šampionátu stanovila Rada IIHF už minulý týden 15. duben. Po něm by se totiž muselo v případě konání turnaje začít masivně investovat do přestaveb a infrastruktury pro potřeby mistrovství světa. Opatření ve Švýcarsku znemožňují konání jakýchkoli hromadných akcí a platí do 19. dubna, tím se uzávěrka může posunout. Spíš se však dá očekávat, že se rozhodne dřív.

Zatím tedy všechno běží, jako by se nic nedělo. Dokonce se dají kupovat vstupenky. „Za poslední týden se jich prodalo deset tisíc,“ prozradil Bříza. S každým dalším dnem, co se rozhodnutí oddaluje, však už nabíhají už takhle astronomické náklady organizátorů. V případě, že by se turnaj nekonal z důvodu vyšší moci, pořadatelé by mohli z pojistky uhradit vedle vlastních výdajů taky výdaje všech účastníků, kteří už mají zaplacené hotely, letenky, lístky na zápasy a tak dále, které se budou vracet.

„Zatím jsme rozhodnout nemohli a všichni chápou současný postup, kdy musíme jít krok o kroku, být trpěliví. K rozhodnutí může dojít během pár dní. René Fasel upozorňoval na to, že jednají jak s pojišťovnou, tak s vládou. Úplně nejzazší termín je teď 19. dubna, tam by však švýcarská vláda musela rozhodnout, jestli prodlouží platnost zavedených opatření, nebo jestli od 20. dubna končí. Ale asi se to rozhodne dřív, protože všude předpovídají, že počty nakažených budou teprve kulminovat,“ dodává Petr Bříza.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud