Pavel Bárta
11. června 2012 • 16:21

Švédský trenér Marts po výbuchu na MS pokračuje, manažer Garpenlöv skončil

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postavili tým snů, hráli doma, přesto nepostoupili přes čtvrtfinále. Švédy na šampionátu ve Stockholmu popravil v nejdůležitějším zápase turnaje český tým. Jejich vystoupení bylo hodnoceno jako fiasko. Kouč Pär Marts se na nějakou dobu stáhl do ústraní, ovšem výbuch na mistrovství světa jeho pozicí neotřásl. Trenér bude u celku Tre kronor i nadále pokračovat.



„Vždycky se najdou věci, které byste mohli udělat líp. Ale důvodem, proč to neklaplo, nebylo jen moje koučování. Našly by se i jiné důvody,“ uvedl 58letý Marts pro švédský večerník Aftonbladet.

Podobné fiasko zažili Švédové naposledy v roce 2004, kdy vypadli ve čtvrtfinále Světového poháru. Stejně jako letos ho prohráli na vlastním ledě a jejich soupeřem byli Češi. Tehdejší trenér Hardy Nilsson se musel poroučet.

Ani bezprostředně po letošním vyřazení nedokázali pracovníci švédské asociace jednoznačně odpovědět, zda Marts přežije v pozici svazového kapitána. Nyní se však už může cítit víceméně jistý.

V anketě listu Aftonbladet si 51 procent čtenářů přálo trenérův odchod. Martse však podpořila švédská asociace. „Držíme se zásady, že smlouvu je nutno dodržet.

Smutní hokejisté Švédska.Foto ČTK

A Pär Marts má kontrakt ještě na příští sezonu,“ vysvětlil necelé tři týdny po skončení mistrovství světa šéf pro rozvoj Tommy Boustedt, který se z pozice manažera reprezentace rovněž podílí na hodnotící zprávě ze šampionátu.

Ani Marts sám nemá v plánu odejít předčasně. „Zbývá mi ještě rok a chci zůstat,“ potvrdil. Švédskou reprezentaci tedy povede i na příštím mistrovství světa, které vyvrcholí ve Stockholmu.

To ovšem neznamená, že se na propadák tak rychle zapomnělo. Ve středu se sejdou všichni svazoví trenéři a přednesou rozbor Martsovy práce.

„Našlo by se pár věcí, které jsem mohl udělat jinak. Ale nemyslím, že porážka byla jen důsledkem toho, jak jsem tým vedl,“ upozornil svazový kapitán. „Ovšem přivítám jakékoli připomínky,“ dodal Marts.

Krejčí, Erat a Plekanec slaví třetí branku v síti ŠvédůFoto Pavel Mazáč (Sport)


Naopak manažer týmu Johan Garpenlöv se rozhodl, že právě skončenou smlouvu už neobnoví. Byl to přitom on, kdo dokázal do mužstva přivést všechny hvězdy NHL v čele s Henrikem Zetterbergem a Erikem Karlssonem.

„Dělal jsem to dva roky. Nemám dobrý pocit z toho, jak turnaj dopadl. Ale hlavně cítím, že bych měl zkusit něco jiného,“ shrnul 44letý bývalý reprezentant.

Michálek překonává Viktora Fastha
Michálek překonává Viktora Fastha


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud