Martin Hašek
9. června 2023 • 09:55

Svět (a rekordy) v pozoru. Tohle je hrozba (23) pro Kratochvílovou a spol.

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho se zdálo, že místa v historických tabulkách Jarmily Kratochvílové jsou z betonu. Ten se ale rozpadá. Už v zimě jí vzala Nizozemka Femke Bolová světový rekord v halovém běhu na 400 metrů. A teď chce do světa hladké čtvrtky na venkovní dráze vtrhnout fenomenální Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová a smést nejen čas Kratochvílové, ale i světový rekord Marity Kochové.



Atletický svět se tetelí, tohle je pro něj atrakce nejvyššího významu. Sydney McLaughlinová-Levronová, světová rekordmanka na trati 400 metrů překážek, na páteční Diamantové lize v Paříži (21.00, PP ČT sport) poprvé ve své hlavní éře vyzkouší hladký závod na 400 metrů. Čekají se velké věci, a ještě větší v blízké budoucnosti.

„Vzhledem k tomu, že dlouho nezávodila, vůbec nevím, jakou má formu. Jestli standardní jako vždycky, myslím, že poběží hodně rychle,“ usmívá se Zuzana Hejnová, na dlouhých překážkách dvojnásobná světová šampionka.

O co přesně jde, vysvětlí několik čísel. Třiadvacetiletá Američanka už na dlouhých překážkách překonala světové rekordy čtyřikrát. V červnu 2021 jako první překonala hranici 52 sekund, historickou hranici ale drtila dál, až na loňském mistrovství světa v Eugene šokovala časem 50,68 sekundy.

To je prostě šílený výkon. Považte, že Lada Vondrová, jedna z tváří současné české atletiky zatím běžela čtvrtku (bez překážek) nejlíp o půl sekundy pomaleji. McLaughlinová-Levroneová zatím hladkou čtvrtku běžela nejrychleji za 50,07. Jenomže to bylo před pěti lety, když jí bylo osmnáct a její výkonností vývoj teprve začínal.

„Od hladké čtvrtky se to odvíjí,“ vysvětluje Hejnová. „Čím rychlejší je hladká, tím rychlejší by měly být i překážky. Rozdíl mezi časy je 1,8 – 2 sekundy. Jestli je světový rekord na překážkách 50,68 a ještě zrychlí, může běžet hladkou čtvrtku za 48,50. Což je teda šílený…“

Běžkyně Sydney McLaughlinová-Levroneová během závodu
Běžkyně Sydney McLaughlinová-Levroneová během závodu

Pod hranici 48,50 sekund běžela v historii zatím jen šestka běžkyň. Na vrcholu žebříčku jsou pak dvě hrdinky éry osmdesátých let. Jarmila Kratochvílová zaběhla na MS 1983 v Helsinkách světový rekord 47,99. Východní Němka Marita Kochová ho o dva roky později v Canbeře vylepšila na 47,60.

„Tenhle rekord platí už hodně dlouho,“ řekla McLaughlinová-Levroneová pro Olympics.com. „Všichni jsou tím časem dodnes ohromení, berou ho za něco nepochopitelného. Ale já myslím, že bude na co útočit.“

Malou ochutnávku jejích schopností dostali fanoušci loni v létě na mistrovství světa v Eugene, kdy McLaughlinová pomohla americké štafetě ke zlatu letmou čtvrtkou v čase 47,91.

Pomocníkem v odvážné misi je jí slavný Bob Kersee, jeden z nejlepších koučů atletické historie. Kdysi vedl svou manželku Jackie Joynerovou-Kerseeovou, jež je mnohými považována za královnu atletických dějin, nebo její švagrovou, sprinterskou superstar Florence Griffithovou-Joynerovou.

„Sydney je považována za první reálnou hrozbu osmatřicet let starému světovému rekordu na 400 metrů,“ řekl Kersee pro The Orange County Register.

McLaughlinová-Levroneová chce v blízké budoucnosti svůj rekord na překážkách stlačit pod hranici 50 sekund, což je hranice naprosto mimo dosavadní uvažování. 

„Na překážkách může zaběhnout pod padesát, takže má rychlost, vytrvalost a teď má i nutný aerobní základ, aby běžela hladkou čtvrtku pod 48 sekund,“ míní Kersee.

Mnohé naznačí už její páteční výkon v Paříži. Atletický svět je v pozoru.

„Jsem zvědavá, jak poběží,“ říká atletická trenérka Jana Jílková, která ve čtvrtek obdržela Cenu fair play. „Její výkon na překážkách je fantastický, ona je na tom běžecky úžasně. Na čtvrtce nikdy nebyla taková běžkyně, jako je ona. Mohla by se dostat pod 48 sekund, myslím, že by mohla běžet i 47,50.“

Hladká čtvrtka je pro letošní sezonu pro hvězdnou Američanku hlavním plánem. Na americké kvalifikaci poběží právě tuhle disciplínu. Překážky jdou zatím stranou, a letním mistrovství světa v Budapešti ale může jako obhájkyně titulu na start. Zatím si nevybrala. Ani vlastně neví, co by na šampionátu chtěla běžet.

„Je špatné říct, že nevím? Zeptejte se mě zítra,“ řekla s úsměvem na čtvrteční tiskovce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud