13. dubna 2016 • 17:51

Zápasník zemřel tři dny po KO. Měli to ukončit dřív, řekl McGregor

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovský smutek zahalil svět bojových sportů. Osmadvacetiletý portugalský bojovník MMA Joao Carvalho zemřel v nemocnici tři dny poté, kdy byl během zápasu v Irsku knockoutován. "Dostal hodně tvrdých ran. Myslím si, že ten zápas měl být zastaven o něco dříve," kroutil hlavou smutný šampion UFC Conor McGregor.



Nejtvrdší sport na světě, jak MMA fanoušci přezdívají, zažívá chvíle smutku. O víkendu teprve osmadvacetiletý portugalský MMA bojovník Joao Carvalho inkasoval v Dublinu od domácího Charlieho Warda několik tvrdých ran do hlavy i poté, co upadl bezvládně na zem.

V rámci MMA pravidel je to v pořádku. Jenže mladému bojovníkovi se to stalo osudným. Ihned byl odvezen do tamní nemocnice, kde prodělal akutní operaci mozku. Svůj hlavní boj ovšem nezvládl. Zemřel tři dny poté.

Mezi odpůrci MMA se rázem zvedla vlna nevole. "Popularita MMA není žádnou obhajobou pro legální zabíjení," zněl například titulek komentáře novináře Johnnyho Wattersona v listu The Guardian. Organizátorům, ale i rozhodčímu v ringu vyčítá zejména to, že nechali Warda tlouct i téměř bezvládného Carvalha.

McGregor byl při osudném zápase hned u ringu

Že se měl zápas ukončit dřív si však myslí i Conor McGregor, světový šampion UFC. Svůj sport však před odpůrci brání. "Jsme jen lidé, kteří dělají to, co milují. Nikdo nechce v bojových sportech nic podobného vidět. Pro všechny je snadné MMA kritizovat, ale pro všechny bojovníky, pro které znamená tento sport všechno, je to hořká chvíle. Ztratili jsme jednoho z nás."

Irský bojovník McGregor je týmovým partnerem Carvalhova soupeře Warda a utkání přihlížel na vlastní oči. "Byl jsem vedle ringu a podporoval svého parťáka. Ten zápas byl nahoru a dolů. Nemůžu to prostě pochopit," kroutil hlavou smutný šampion a zároveň dodal: "Doufám, že si Joaoa budeme pamatovat jako bojovníka, který dělal to, co miluje. Dejme mu respekt a obdiv, jaký si zaslouží."

Zda se neštěstí dalo předejít, bude ještě předmětem vyšetřování. "Chceme vyjádřit naši nejhlubší soustrast rodině Joaoa Carvalha i jeho týmovým kolegům z týmu Nobrega. Naše myšlenky i modlitby jsou s vámi," řekl výkonný ředitel organizace TEF Cesar Silva k celému incidentu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud