5. srpna 2021 • 15:00

Lezec Ondra nakonec bez medaile. Ve strhujícím finále skončil šestý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je veliká škoda... Adam Ondra v olympijské premiéře sportovního lezení na medaili nedosáhl a skončil šestý. Kombinaci tří disciplín nečekaně vyhrál Španěl Alberto Ginés před Američanem Nathanielem Colemanem a Rakušanem Jakobem Schubertem, který po vítězství v závěrečném lezení na obtížnost odsunul Ondru z medailových pozic.



Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost
Adam Ondra zazářil v lezení na obtížnost

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder „topoval“ až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Výsledky sportovního lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 23. 7. 2021
18:15
23. 7. 2021
 

Doprava sportovců na letní olympijské hry v Tokiu, ubytování a další služby spojené s českou výpravou vyjdou státní rozpočet na 56 milionů korun. Dalších 11,5 milionu korun uhradí Český olympijský výbor, informoval mluvčí organizace Tibor Alföldi. Kvůli pravděpodobnému nedodržování protiepidemických opatření ve vládním speciálu, kterým do Japonska minulý týden odletělo 42 sportovců a členů realizačního týmu, zřejmě část peněz přijde nazmar. Více čtěte na webu E15.cz ZDE>>>

Zprávy ze dne 23. 7. 2021
18:07
23. 7. 2021
 

SPORTOVNÍ LEZENÍ: Je vlajkonošem velké chvíle sportu, kterému se oddal. Sportovní lezec Adam Ondra se chystá na premiéru své disciplíny na olympijských hrách a v Tokiu bude jako jedno z největších českých medailových es. Ale nejen to. Je zároveň mediální tváří, globální hvězdou, jejíž záře zdaleka přesahuje českou kotlinu. Mistr strmých skal, jenž v posledních letech obětoval volnost pod širým nebem drilu na umělých stěnách. Kvůli olympijské šanci. Obsáhlý rozhovor čtěte ZDE >>>

Adam Ondra vyhrál i druhý letošní závod Světového poháru v boulderingu, který se konal v Salt Lake City Adam Ondra vyhrál i druhý letošní závod Světového poháru v boulderingu, který se konal v Salt Lake City
Zprávy ze dne 23. 7. 2021
17:07
23. 7. 2021
COVID-19

Prvního nakaženého mezi členy české olympijské výpravy v Tokiu bude možné určit pouze v případě kompletní genotypizace jednotlivých pozitivních záchytů covidu-19. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP), která se šetřením zabývá z pověření ministerstva zdravotnictví. Hygienická stanice nyní monitoruje a sbírá důležité informace, které bude ke své analýze potřebovat.

Zprávy ze dne 23. 7. 2021
16:49
23. 7. 2021
 

ZAHÁJENÍ: Oheň hoří! Olympijskou štafetu zakončila japonská tenisová hvězda Naomi Ósakaová, která zažehla oheň na olympijském stadionu.

Naomi Ósakaová s olympijským ohněm Naomi Ósakaová zapaluje olympijský oheň na slavnostním zahájení
Zprávy ze dne 23. 7. 2021
16:23
23. 7. 2021
 

ZAHÁJENÍ: K nebi vystoupala olympijská vlajka a už se čeká na jediné - zapálení olympijského ohně.

Japonský císař Naruhito pronáší tradiční formulku a zahajuje oylmpijské hry v Tokiu Působivá scéna při zahájení olympijských her v Tokiu

OH naruby: Ondra je globální superstar, Kristiina Mäki geniální motivátorka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud