Jakub Dvořák
6. března 2018 • 12:00

PĚT důvodů, proč Stramaccioni končí: výbuch v Evropě i divné tahy s hráči

Vstoupit do diskuse
0
  • Co zlomilo Andreovi Stramaccionimu vaz ve Spartě?Co zlomilo Andreovi Stramaccionimu vaz ve Spartě?FOTO: Pavel Mazáč / Sport

    282 dní. Tak dlouho trvalo působení Andrey Stramaccioniho ve funkci sparťanského trenéra. Druhá jarní ztráta (remíza s Brnem) mu zlomila vaz. Vedení klubu ho dnes odvolalo z funkce. Nahnuté to však italský kouč měl již delší dobu. Podívejte se na pět důvodů, které rozhodly o tom, že na Letné končí.

  • Nepostoupil do Evropské ligy

    Zklamaní sparťané v čele s Davidem Lafatou opouští hřiště po prohře s Crvenou ZvezdouFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Do nového angažmá vstoupil 42letý trenér neúspěchem. Sezona bez evropských pohárů? Ve Spartě nemyslitelné. Po dvou porážkách v 3. předkole Evropské ligy s Crvenou Zvezdou Bělehrad bylo jasné, že to bude pro Pražany realita. Přesto vedení  Stramaccioniho podrželo ve funkci a upnulo se k úspěchu v HET lize. Toto prvotní zklamání však bylo prvním bodem, který nahlodal důvěru v italského trenéra.

  • Přestupová politika

    Kanonýr Janko, rychlík Ben Chaim. Podívejte se, co umí posily Sparty
    Video se připravuje ...

    V prvním rozhovoru po uvedení do funkce italský trenér nastínil, že mnoho posil sparťanský kádr nepotřebuje a od vedení požaduje dva, tři hráče. Doslova se vyjádřil, že potřebuje něco „special“. Do Sparty nakonec přišlo jedenáct nových hráčů, což se později ukázalo jako nešťastný krok. „Přiznávám, to je jedna z mých chyb, přivést tolik cizinců najednou nebyl dobrý nápad,“ uvedl Stramaccioni v prosincovém rozhovoru pro klubový web.

  • Nedal týmu tvář

    Sparta - Brno: Ben Chaim se vydal do sóla, vychytal ho Melichárek
    Video se připravuje ...

    Jak budou fanoušci na italského trenéra, který přišel do Sparty se zkušenostmi z Interu Milán, Udine či Panathinaikosu, také vzpomínat? Jako na kouče, kterému se nepodařilo vtisknout týmu jasnou herní tvář. Stramaccioni na tiskových konferencích vyprávěl o tom, jak je pro tým důležitá „klasická desítka“, kdo by měl hrát „osmičku“ a co všechno jeho svěřenci udělali na hřišti špatně. K zlepšení však postupně nedocházelo. Tým se nezlepšil ani v zimní pauze, kdy byl opět aktivní na přestupovém poli a znovu posunul rekordní přestupovou částku po příchodu Nicolaea Stancia. Ani ve třech ligových kolech se dominance nedostavila - z devíti bodů brala Spartě pouze pět.

  • Časté změny, podivná taktická střídání

    Titul i tažení v Evropské lize. Tak šel čas s Lukášem Váchou ve Spartě
    Video se připravuje ...

    Velmi široký kádr a velký počet změn způsobilo, že Sparta marně hledala ideální sestavu.  Stejná základní sestava ve dvou zápasech po sobě se tak objevila jen dvakrát. Poprvé ji Stramaccioni ponechal v Liberci po výhře v Mladé Boleslavi. Podruhé se tak stalo, když Letenští porazili Teplice 3:0. Ti samí hráči však následně uhráli jen remízu na Dukle.

    Zároveň italský trenér několikrát špatně zareagoval na vývoj zápasu, či zvolil nepochopitelné řešení. Například zařazení Georges Mandjecka a Semiha Kayi do důležitého utkání v předkole Evropské ligy v Bělehradě. Oba přitom byli na Letné jen pár dní. Taktická pochybení se objevily i na jaře. V utkání s Libercem, kdy Sparta potřebovala v závěru na hrot rychlého hráče, se kterým by mohla zaútočit rychlými brejky, přišel do hry zkušený matador David Lafata, jenž rozhodně nepatří mezi top sprintery v kádru.

    Zvláštní byla i situace Lukáše Váchy. O něm Stramaccioni tvrdil, že je pro Spartu klíčovým hráčem. Když se však defenzivní štít uzdravil a dostal šanci v Brně, byl okamžitě odstaven a podzim strávil na hostování v Liberci. Rapidně se měnila pozice i Václava Kadlece. Toho italský trenér nevzal k prvnímu utkání v předkole Evropské ligy do Bělehradu kvůli špatné tréninkové morálce a zdálo se, že z klubu odejde. Na konci podzimu i na začátku jara přitom 25letý útočník oblékal kapitánskou pásku.

    Podobně na tom byly i dřívější opory David Lafata s Martinem Frýdkem, kteří pod Stramaccionim vypadli ze základní sestavy. Lafata se párkrát dokonce objevil pouze na tribuně, do jarní části šel v roli žolíka. Frýdek zase musel vzít za vděk kvůli velké konkurenci ve středu zálohy pozici levého obránce.

  • Laciné ztráty

    CELÝ SESTŘIH: Brno - Sparta 2:0. Pražany zaskočil poslední celek tabulky
    Video se připravuje ...

    Úvodní remíza s Bohemians, pouze bod z Liberce, který dohrával v devíti, prohra v Brně, remíza na Dukle či vypadnutí z poháru s Baníkem. Ztrát, které by se daly označit pro klub jako je Sparta jako zbytečné, se během podzimní části nakupilo víc než dost. Také na jaře už ztratili body se dvěma celky (Slovácko, Brno), kteří mají problémy se záchranou v soutěži.

    Laciné ztráty Sparty

    Sparta – Bohemians (1:1)
    Liberec – Sparta (1:1)
    Brno – Sparta (2:0)
    Dukla – Sparta (0:0)
    Sparta – Baník (2:3, MOL Cup)
    Zlín – Sparta (2:2)
    Slovácko  - Sparta (1:1)
    Sparta – Brno (1:1)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud