Jakub Dvořák
21. června 2021 • 12:35

Ze Španělska nejde strach! Kritika za bídný start, chvála polské star

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani sobota nerozsekla skupinu E. Budou to nervy do posledního zápasu. Španělé musí v parné Andalusii porazit Slovensko, Poláci zase obrat vedoucí Švédy. Právě výběr kolem Roberta Lewandowského sklízí po remíze s „La Rojou“ (1:1) slova chvály. Doma jej už fanoušci odepisovali, nyní se svěřenci Paula Sousy opět vrací do hry o postup.



Zato Španělé doma dostávají pořádnou sodu. Po úvodní bezbrankové remíze fanoušci vypískali útočníka Álvara Moratu. A poté, co se útočník Juventusu ve druhém utkání trefil, ale na výhru to nestačilo, se kritika znovu rozjela naplno.

Trojnásobní mistři Evropy prožívají nejhorší vstup do EURO od roku 1996. Kritika na adresu bezkrevného týmu přilétává ze všech stran. Hlavním bodem je jeho jednotvárnost a čitelné herní schéma, které trenér Luis Enrique zatím nedokázal nahradit plánem B.

„Fotbal je pořád fyzická hra. Z Carlese Puyola, Sergia Busquetse nebo Sergia Ramose šel vždy strach, protože se hřiště měnilo v bitevní pole. Tenhle španělský tým je sice plný technických talentů, kteří vědí co a jak, ale nejde z nich strach. Když jejich soupeř přijde na hřiště a nevidí rozcvičovat se Puyola nebo Ramose, prostě si teď pomyslí, že má šanci,“ řekl BBC bývalý německý trenér Jürgen Klinsmann.

Zklamaní španělští fotbalistů po remízovém utkání s Polskem na EURO
Zklamaní španělští fotbalistů po remízovém utkání s Polskem na EURO

Polsko to vycítilo. Od prvních minut se s křehkými jižany vůbec nepáralo. Obránce Kamil Glik si takřka každým zákrokem říkal o žlutou kartu. Enriquemu nezbývalo než důsledného soupeře pochválit: „Líbilo se mi, jak hráli. Vytvářeli si čisté šance. My jsme se asi snažili až moc a některé věci řešili příliš kreativně, než abychom si vytvářeli příležitosti.“

Velký kus práce odvedl kapitán Robert Lewandowski. V první obří šanci narval míč jen do brankáře Unaie Simóna. Ve druhém poločase už si ale počíhal ve vápně na centr a hlavou udeřil. Stal se prvním Polákem, který skóroval na třech evropských šampionátech. „On prostě ví, co se bude na hřišti dít a má čich na góly. Je jako lev, pravý lídr,“ ocenil Klinsmann.

Žhavého adepta na Zlatý míč chválil i portugalský kouč Paulo Sousa. „Na hřišti se rval, vyhrával souboje, běhal, nahrával a svou energií strhl všechny. Když máte v týmu jednoho z nejlepších hráčů na světě, má to na tým velký vliv a díky němu je mužstvo silnější i jako celek.“

Nyní se musí všechna čtyři mužstva nachystat na závěrečnou položku. Postoupit do osmifinále mohou Švédové (4 body), Slováci (3), Španělé (2) i Poláci (1). Pokud Španělsko porazí Slovensko, zajistí si postup minimálně z druhého místa. „Musíme dál věřit. Když vyhrajeme příští zápas, postoupíme. Na takovýhle tlak jsme zvyklí a já věřím, že to dokážeme,“ prohlásil Jordi Alba.

Poláci zase v případě výhry nad Švédy získají kromě stejného bodového zisku i výhodu lepšího vzájemného utkání. „Nejsme favority. Nicméně na ně budeme připravení, zápas proti Španělsku nám toho hodně dal,“ vzkázal Lewandowski.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 1 0 4:2 7
2. Španělsko 3 1 2 0 6:1 5
3. Slovensko 3 1 0 2 2:7 3
4. Polsko 3 0 1 2 4:6 1

Češi si můžou zamilovat Schicka. Hraje o angažmá a slušelo by mu Španělsko?
Video se připravuje ...

EURO 2021: Patrikovi jsem věřil, řekl Šilhavý. Kopačky hráčům nekontroluje
Video se připravuje ...

FAKTA EURO 2021: Bizarní italský signál, Ampadu nejmladším hráčem, který byl kdy vyloučen
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud