15. října 2023 • 20:00

Česko - Faerské ostrovy 1:0. Dlouhý zmar v koncovce, spása z penalty

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
168
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace porazila Faerské ostrovy 1:0 a v kvalifikační skupině E na mistrovství Evropy v Německu si připsala povinné tři body. Ale že to drhlo. Navzdory aktivnímu vstupu do utkání a řadě střeleckých pokusů vytěžila reprezentace z prvního poločasu jen dvě zakončení do tyče. Nastolené tempo ve druhé půli opadlo a Faeřané pomalu mohli začít pomýšlet na bodový zisk. Český tým však spasil kapitán. Tomáš Souček v 76. minutě trefil tři body z pokutového kopu, národní tým má tak postup na šampionát stále ve svých rukou.



Český výběr se ve skupině posunul na druhé místo o dva body před třetí Polsko, které hraje večer doma s Moldavskem. Tabulku o dva body před českým mužstvem vede Albánie. Na mistrovství Evropy postoupí první dva celky ve skupině, česká reprezentace na kontinentálním šampionátu od rozdělení federace ještě nikdy nechyběla. O zbylá tři místa na závěrečném turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Češi se představí v listopadu v Polsku a poté uzavřou skupinu doma proti Moldavsku. Není jisté, zda u toho ještě bude trenér Jaroslav Šilhavý, jehož pozicí se po porážce v Albánii bude v příštím týdnu zabývat výkonný výbor FAČR.

Český trenér udělal pět změn v základní sestavě oproti utkání v Albánii. V brance dostal místo Pavlenky šanci Mandous, který chytal za reprezentaci po více než roce. V ofenzivě nově nastoupili od úvodu Hložek, Čvančara a Lingr, v obraně pak Douděra. Na pravém beku nahradil jednu z opor Coufala, jenž byl v karetní ohrožení.

Češi se po delší době vrátili k rozestavení se čtyřmi obránci a hned ve čtvrté minutě mohli otevřít skóre. Mladší z bratrů Sadílkových Michal však technickou střelou zpoza vápna trefil jen tyč a svůj druhý gól v reprezentačním „áčku“ nedal.

Poté Douděrův tečovaný pokus skončil vedle. Ve 14. minutě vychytal Lingrovu hlavičku Lamhauge a zkazil univerzálovi Feyenoordu Rotterdam radost z premiérové branky v národním A-mužstvu.

Domácí měli proti soupeři, který ještě nikdy nestartoval na velké akci, podle očekávání trvalou převahu, ale nedařilo se jim ve finální fázi. Ve 35. minutě hosty podruhé v zápase zachránila tyč poté, co z přímého kopu napálil brankovou konstrukci Hložek. Útočník Leverkusenu pak těsně před pauzou v akrobatické pozici těsně přestřelil.

Po změně stran Češi pokračovali v tlaku, do vyložených šancí se už ale tolik nedostávali. Domácím příliš nepomohlo ani dvojnásobné střídání a postupně začali být viditelně nervózní. Šilhavého svěřenci dlouhé minuty obléhali vápno soupeře a nakonec je spasil až pokutový kop.

Po Lingrově zpětné přihrávce zahrál bránící Faerö ve vápně rukou a kapitán Souček v 76. minutě z nařízené penalty nezaváhal. Záložník West Ham dal jubilejní 10. reprezentační gól a první od loňského března.

Faeřané, kteří zatím v této kvalifikaci uhráli jediný bod a dali jen dva góly, mohli v 80. minutě nečekaně odpovědět. Po podklouznutí střídajícího Provoda postupoval ze strany sám na Mandouse Vatnhamar, jeho pokus ale zablokoval vracející se Holeš.

V závěru už domácí náskok udrželi a bez inkasované branky vyhráli i devátý vzájemný duel s Faerskými ostrovy. Na tři body se ale nadřeli mnohem více než v červnu, kdy v Tórshavnu zvítězili 3:0. Česká reprezentace neprohrála ani devátý zápas v Plzni.

Góly

Domácí: 76. Souček

Hosté:

Sestavy

Domácí: Mandous – Douděra (77. Masopust), Holeš, Krejčí ml., D. Jurásek (57. Provod) – Souček (C), M. Sadílek – Lingr (90+1. Brabec) – Černý (77. Jurečka), Čvančara (57. Kuchta), Hložek.

Hosté: Lamhauge – Joensen, A. Edmundsson, Faerö, Nattestad, Davidsen (C) – S. Vatnhamar (85. K. Olsen), Andreasen, Hendriksson, Jónsson (58. Bjartalíd) – Petersen (77. J. Edmundsson).

Náhradníci

Domácí: Brabec, Coufal, Jurečka, Kuchta, Kovář, Pavlenka, Masopust, Provod, Sadílek, Stronati, Vitík

Hosté: Bjartalíd, Danielsen, Edmundsson, Egilsson, Johansen, Knudsen, Mörk, Olsen, Radosavljević, Reynatröd, Sörensen, Wardum

Karty

Domácí: Lingr, Černý, Masopust

Hosté: Lamhauge, Hendriksson, Faerö

Rozhodčí

Saggi – Jensen, Olav Dale (všichni NOR)

Stadion

Doosan Aréna, Plzeň

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
168

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud