29. listopadu 2022 • 19:00

SESTŘIH: Ekvádor - Senegal 1:2. Afričané postupují, Valencia a spol. končí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Senegalu porazili na mistrovství světa v Kataru Ekvádor 2:1 a po dvaceti letech jsou podruhé v osmifinále světového šampionátu. V zápase skupiny A v Dauhá poslal africký tým do vedení ve 44. minutě Ismaila Sarr z pokutového kopu. Po změně stran vyrovnal Moisés Calcedo, ale už o dvě minuty později vrátil Senegalu vedení kapitán Kalidou Koulibaly svým prvním gólem v reprezentaci.



Senegalci obsadili v tabulce druhé místo a budou hrát v neděli s vítězem skupiny B, tedy s jedním z trojice Anglie, Írán a USA, kterého určí dnešní večerní zápasy.

Ekvádorský trenér Gustavo Alfaro udělal dvě změny v sestavě, do zálohy přišli Franco a Gruezo místo Poroza a Méndeze, potrestaného za dvě žluté karty. Tah mu ale příliš nevyšel a oba nováčky už o poločase z trávníku stáhl. Senegal vyměnil tři hráče středové řady včetně nejlepšího střelce týmu Diédhioua a k debutu v základní sestavě na šampionátu vyběhli Ciss, Pape Gueye a Ndiaye.

Ekvádoru by stačila remíza, aby si zopakoval dosud jediný postup do osmifinále z roku 2006, ale lépe začal soupeř. Idrissa Gueye nastoupil k 99. mezistátnímu zápasu, čímž vyrovnal rekord Henriho Camary, a hned ve třetí minutě jen těsně minul branku. Podobně si vedl o pět minut později v nadějné pozici Dia a do třetice po individuální akci mířil nad břevno Ismaila Sarr.

Na druhé straně se podle očekávání staral o střelbu jen Valencia, autor všech tří dosavadních ekvádorských gólů, ale jeho dva pokusy se podařilo africkým zadákům zblokovat. To u Senegalu se o zakončení pokoušela téměř polovina týmu, ale výsledek byl dlouho stejný.

Až v závěru prvního poločasu Hincapié v šestnáctce zbytečně srazil Sarra a sám faulovaný hráč penaltu proměnil ve svůj jedenáctý gól v reprezentačním dresu.

Ekvádor už po prvním dějství reagoval dvěma střídáními a jeden z nových hráčů Cifuentes hned vyslal první střelu svého týmu na branku. Jihoameričané byli výrazně aktivnější než v prvním poločase a v 68. minutě byli odměněni. První rohový kop svého týmu rozehrál Plata, Torres míč prodloužil a u zadní tyče číhající Calcedo vyrovnal.

Jenže hned při další akci Koulibaly po přímém kopu strhl vedení znovu na senegalskou stranu. Bylo to vůbec poprvé, co se v reprezentaci zapsal mezi střelce a to už má na kontě 67 zápasů. Jeho spoluhráč z londýnské Chelsea Mendy v brance už podruhé vyrovnání nepřipustil, nebezpečnou střelu Platy zneškodnil.

Senegalci při své premiéře na mistrovství světa v roce 2002 postoupili až do čtvrtfinále. Jejich současný trenér Aliou Cissé byl při tom v roli kapitána a teď má šanci to přinejmenším zopakovat.

Góly

Domácí: 67. M. Caicedo

Hosté: 44. I. Sarr, 70. Koulibaly

Sestavy

Domácí: Galíndez – Fé. Torres, Hincapié, Estupiñán, An. Preciado (85. Porozo) – Gruezo (46. Cifuentes), Franco (46. Sarmiento), M. Caicedo – Estrada (64. Reasco), E. Valencia (C), Plata.

Hosté: Ed. Mendy – Koulibaly (C), Jakobs, Sabaly, A. Diallo – P. Gueye, P. Ciss (74. Na. Mendy), Ndiaye (75. B. Dieng), I. Sarr, I. Gueye – Dia (90+5. Cissé).

Náhradníci

Domácí: Ramírez, Domínguez, Arboleda, Cifuentes, Pacho, Preciado, Ibarra, Arreaga, Mena, Sarmiento, Palacios, Reasco, Porozo, Rodríguez

Hosté: Dieng, Gomis, Mendy, Cissé, Mendy, Jackson, Kouyaté, N'Diaye, Ballo-Touré, Diatta, Sarr, Diédhiou, Dieng, Name, Loum

Karty

Hosté: I. Gueye

Rozhodčí

Clément Turpin – Nicolas Danos, Cyril Gringore

Stadion

Khalifa International Stadium, Ar-Rayyan

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 2 1 0 5:1 7
2. Senegal 3 2 0 1 5:4 6
3. Ekvádor 3 1 1 1 4:3 4
4. Katar 3 0 0 3 1:7 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud