Stanislav Hrabě
13. srpna 2014 • 11:10

James se Realu vyplácí. Za dva dny se prodalo 345 tisíc dresů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím odehrál jen jedno utkání (pondělní Superpohár proti Seville), přesto už vydělává. Nebo lépe řečeno vrací vložené investice. Největší letošní přestupová rána Realu Madrid kolumbijský záložník James Rodríguez, nejlepší hráč a střelec mistrovství světa, stál pořádný ranec: 90 milionů eur (2,5 miliardy kč). Je však beránkem, z něhož po zatřesení padají peníze. Dresy s jeho jmenovkou jdou doslova na dračku.



Když se James Rodríguez se stal novým fotbalistou Realu Madrid, na jeho prezentaci se dostavilo 45 tisíc fanoušků a z oficiálního klubového obchodu za necelou hodinu zmizelo všech 900 dresů. Tato informace vzbudila veliký obdiv. Agentura Euromericas, která je lídrem na americkém a evropském trhu v otázce sportovního marketingu, zveřejnila brzy další čísla, která vyrážejí dech.

Během dvou dnů bylo na celém světě prodáno 345 tisích dresů s číslem 10 a jménem James na zádech. To dává sumu 33,4 milionů eur (930 milionů kč), protože jeden dres třiadvacetiletého záložníka stojí 97 eur (2700 kč).

Většinu peněz obdrží sportovní firma Adidas, která Real Madrid obléká, ale mnoho zdrojů uvádí, že je smlouva německé firmy s Realem Madrid nastavená tak, že královský velkoklub obdrží 30 až 40% z dané částky, byť podle odborníků je pravděpodobnější podíl okolo 20 procent. Ale i to jsou tučné zisky.

Nasazené tempo prodeje dresů kolumbijského reprezentanta je rekordní. Než se prodalo milion dresů Realu se jmenovkou portugalské hvězdy a dvojnásobného držitele Zlatého míče nejlepšího fotbalisty světa Cristiana Ronalda (přestoupil v létě 2009), uběhlo podle prestižního serveru Goal.com deset měsíců.

„Už teď je jasné, že Rodríguezovy produkty se budou prodávat minimálně na stejné úrovni jako Cristiana Ronalda,“ citoval britský server The Telegraph bývalého profesora sportovního marketingu Gerarda Molinu. „Real Madrid měl Figa, Zidaneho, Beckhama ale z hlediska tržeb se nikdo z nich nepřiblížil těmto číslům, když přestoupili do klubu,“ dodal se znalostí trhu a fanoušků Molina.

„Nejdražší přestupy se později ukážou jako vůbec nejlevnější,“ už mnohokrát prohlásil předseda bílého baletu Florentino Pérez a myslel především na marketing a finanční zisky, které generují nově získané veliké hvězdy.

Zinedine Zidane, Figo, Ronaldo, Beckham, Kaká, Cristiano Ronaldo byly velké komerční trefy. James Rodríguez je může trhnout.

Ronaldo se raduje s Jamesem po jednom ze svých dvou gólů
Ronaldo se raduje s Jamesem po jednom ze svých dvou gólů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud