9. února 2020 • 18:35

Rusko - Česko 3:4 sn. Sborná třikrát vedla, Češi vládli v nájezdech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili v závěrečném utkání na Švédských hrách Rusko 4:3 po samostatných nájezdech a na turnaji ve Stockholmu skončili druzí. Domácí Švédi totiž porazili Finsko 5:1 a turnaj ovládli.



Rusové, kteří v předchozích dvou zápasech turnaje nebodovali, třikrát vedli, ale svěřenci trenéra Miloše Říhy pokaždé vyrovnali. Vteřinu před koncem si vynutil prodloužení svým druhým dnešním gólem obránce Jan Košťálek. Vítěznou branku v rozstřelu vstřelil další bek Jakub Krejčík.

„Stejně jako minulý turnaj jsme třetí zápas začali špatně. To je v hlavách, připravenost tam nebyla. Postupně jsme se zvedali, přebírali jsme iniciativu. A dostali jsme hrozně špatné góly,“ řekl novinářům Říha.

V úvodu se hrálo dlouho bez šancí. Bobkova pověřil střelou z levého kruhu Zaťovič a v páté minutě se dostal před Furcha Kudrjavcev, ale český gólman jeho pokus kryl. Další možnost měl Kajumov, jenže zakončoval bekhendem už na dlouhou hůl.

Ve 12. minutě, kdy český tým pykal za špatné střídání, se Kajumov gólu dočkal. Zernov se šikovně uvolnil a volný Kajumov trefil volný prostor u levé tyče Furchovy branky.

Při následném Sergejevově vyloučení ohrozil Bobkova jen Košťálek. Rusové s omlazeným kádrem se nadále úspěšně bránili a další možnost měl až po přihrávce Šťastného Hynek Zohorna. Na druhé straně zahrozil Šarov.

Češi se dočkali vyrovnání tři sekundy po skončení přesilovky po Mironovově trestu na dvě plus deset minut za vražení Hyky na mantinel. Právě Hyka ideálně našel střílenou přihrávkou mezi kruhy Fleka, ten usměrnil puk do pravého horního rohu Bobkovovy branky a ve třetím utkání za národní tým se radoval z premiérového gólu.

Otočit stav mohl v 25. minutě Hynek Zohorna, jehož uvolnil zpoza branky u levé tyče Kovář, ale Bobkov zasáhl. Z otočky se snažil ještě dokončit akci Košťálek, avšak branku minul. Furch poté musel krýt Kudrjavcevův pokus, na druhé straně Flek nabil Hykovi na pravý kruh a Bobkov jeho ránu vyrazil.

Říhův výběr se ubránil ve dvou oslabeních při trestech Lence a Jeřábka, ale v 37. minutě inkasoval při vlastní přesilovce. Jeřábek zlomil při střele hokejku a v přečíslení nestihl nohou odvrátit přihrávku Mamina, jehož pokus dorazil Svetlakov. Sudí si ještě situaci prověřili u videa, gól platil.

V úvodu třetí třetiny se Češi ubránili při vyloučení Hynka Zohorny. Při trestu Romanova nejdříve museli vyřešit dvě situace Rusů, než byl blízko vyrovnání dvakrát Flek. Nejdříve nebezpečně vystřelil, o chvíli později z dorážky mezi kruhy minul. Další možnosti měli opět Flek a Lenc.

Vyrovnání se český tým dočkal v 54. minutě při Kiselevičově trestu, kdy se trefil od modré čáry Košťálek. V šestém duelu za reprezentaci se poprvé zapsal mezi střelce. V 58. minutě z dorážky vrátil vedení Rusku Porjadin. Při power play ale vteřinu před koncem odvrátil prohru další povedou ranou Košťálek.

„Snažím se střílet. Pokud bych to tam nevystřelil a snažil bych se tam něco vymýšlet, tak by to třeba nebyl gól,“ uvedl autor vyrovnávací branky.

V prodloužení se Češi ubránili při Hykově vyloučení a v jeho závěru Furch kryl i Svetlakovův únik. V nájezdech navíc neinkasoval, zatímco z Říhova týmu se prosadili Krejčík, Kovář i Flek. „Tam se přiznám, že jsem byl trošku nervózní, ale jel jsem s tím, že to ukončím, zvedneme ruce nad hlavu a pojedeme domů,“ prohlásil Flek.

Češi, kteří v úvodu Švédských her podlehli domácímu výběru 1:2, navázali na sobotní výhru 3:1 nad Finy. „Myslím si, že jsme (na turnaji) podali dobré výkony, ačkoliv se Švédy jsme měli víc šancí, že jsme mohli vyhrát. Myslím si, že můžeme být spokojení,“ konstatoval Košťálek.

Švédští hokejisté ovládli domácí turnaj EHT, Finy porazili 5:1

Hráči Tre kronor položili základ k výhře nad severskými rivaly v úvodní třetině. Po 16 minutách vedli o tři branky. Nejprve se po dorážce trefil Linus Johansson, který oslavil premiérový zásah v reprezentaci. Druhý gól přidal v početní výhodě ranou z první Samuel Fagemo.

Devatenáctiletý útočník, který byl nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem na mistrovství světa dvacítek v Ostravě a Třinci na přelomu roku, skóroval i ve druhém reprezentačním utkání. Na 3:0 zvýšil z mezikruží Zaar.

Finové se vzpamatovali v závěru první třetiny, kdy snížil Joel Mustonen. Jenže domácí si v 37. minutě vzali tříbrankový náskok zpět. Přečíslení tři na dva zakončil Everberg.

Konečnou podobu skóre stanovil do prázdné branky při power play hostů Linus Johansson. Švédové oplatili Finům prosincovou porážku 1:5 z moskevského Channel One Cupu.

Góly

Domácí: 11:24. Kajumov, 36:01. Světlakov, 57:04. Porjadin

Hosté: 19:14. Flek, 53:43. Košťálek, 59:59. Košťálek, 65:00. J. Krejčík

Sestavy

Domácí: Bobkov (Biljalov) – Mironov, Ljamkin, A. Romanov, Kiselevič (C), Rafikov (A), Ar. Sergejev, Dronov – Porjadin, A. Galimov (A), Mamin – Kudrjavcev, Zernov, Golyšev – Děnisenko, Světlakov, Šarov – Švec-Rogovoj, Igumnov, Kajumov.

Hosté: Furch (Will (A)) – Šulák, Jeřábek (A), Košťálek, J. Krejčík, D. Sklenička, Moravčík, Klok, D. Musil – Řepík, Jan Kovář (C), Zaťovič – H. Zohorna, R. Zohorna, Šťastný – Flek, Horák (A), Hyka – Dufek, Rousek, Lenc – M. Stránský.

Rozhodčí

Öhlund (SWE), Björk (SWE) – Yletyinen (SWE), Lundgren (SWE)

Stadion

Ericsson Globe, Stockholm

Návštěva

3 465 diváků

Góly

Domácí: 02:43. Linus Johansson, 08:37. Fagemo, 15:43. Zaar, 36:13. Everberg, 58:48. Linus Johansson

Hosté: 19:51. J. Mustonen

Sestavy

Domácí: Hellberg (Lars Johansson) – Pudas, Tömmernes, Bengtsson, Lundberg, Lundkvist, Sellgren – Fagemo, Händemark, Everberg – C. Klingberg, O. Lindberg, Nilsson – Zaar, Strandberg, Bristed – Sylvegard, Linus Johansson, Bromé.

Hosté: Tuohimaa (Lehtinen) – Vittasmäki, Eronen, O. Manninen, Salo, Melart, Koivisto, Parikka, Honka – Maccelli, Lehterä, Karjalainen – Innala, Ilomäki, Pajuniemi – Sallinen, Tyrväinen, Pulkkinen – Junttila, J. Lajunen, J. Mustonen.

Rozhodčí

Naumov, Judakov (oba RUS) – Persson, Jonsson (oba SWE)

Stadion

Ericsson Globe, Stockholm

Návštěva

12 166 diváků

Konečná tabulka Švédských hokejových her:

1. Švédsko 3 3 0 0 0 12:4 9
2. ČR 3 1 1 0 1 8:6 5
3. Finsko 3 1 0 0 2 5:8 3
4. Rusko 3 0 0 1 2 5:12 1

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. ČR 9 3 3 1 2 25:19 16
2. Švédsko 9 5 0 1 3 26:23 16
3. Finsko 9 4 0 2 3 21:22 14
4. Rusko 9 1 2 1 5 22:30 8

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud