Romana Barboříková
2. října 2020 • 18:40

Profily etap na Giru: tři časovky a brutální závěr v Alpách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny po skončení Tour de France se rozběhne další třítýdenní cyklistická podívaná. Giro d´Italia má kvůli koronavirové pauze hodně netradiční podzimní termín 3. - 25. října. Závodníci vyrazí ze Sicílie, poté přijde pestrá škála etap pro sprintery, klasikáře, tři časovky. Vše zakončí tradičně hodně tvrdé dny v Alpách, kde v itineráři nechybí legendární Stelvio. Komu se zdály etapy na Tour krátké, nebude mít o ty dvousetkilometrové nouzi. A chybět nebude Peter Sagan.



Trasa Giro d´Italia 2020

Jiný termín letošního Gira není tím jediným, co je jinak. Změnilo se také místo slavnostního startu, který měla původně hostit Budapešť. Ta se kvůli zdravotní situaci a nejistotě, zda budou schopní v Maďarsku první tři etapy uspořádat, pro letošek této významné sportovní akce vzdala. Začínat se tak bude na Sicílii krátkou patnáctikilometrovou časovkou jednotlivců z Monreale do Palerma. Hned třetí den pak čeká na cyklisty první horská zkouška, ve které je naplánován cílový výjezd na Etnu do výšky téměř 1800 metrů nad mořem.

Den Program Trasa Délka Profil
3. října 1. etapa Monreale - Palermo 15,1 km časovka
4. října 2. etapa Alcamo - Agrigento 149 km kopcovitá
5. října 3. etapa Enna - Etna 150 km horská
6. října 4. etapa Catania - Villafranca Tirrena 140 km rovinatá
7. října 5. etapa Mileto - Camigliatello Silano 225 km kopcovitá
8. října 6. etapa Castrovillari - Matera 188 km rovinatá
9. října 7. etapa Matera - Brindisi 143 km rovinatá
10. října 8. etapa Giovinazzo - Vieste 200 km kopcovitá
11. října 9. etapa San Salvo - Roccaraso 207 km horská
12. října 1. volný den
13. října 10. etapa Lanciano - Tortoreto 177 km kopcovitá
14. října 11. etapa Porto Sant’Elpidio - Rimini 182 km rovinatá
15. října 12. etapa Cesenatico - Cesenatico 204 km kopcovitá
16. října 13. etapa Cervia - Monselice 192 km kopcovitá
17. října 14. etapa Conegliano - Valdobbiadene 34,1 km časovka
18. října 15. etapa Base Area Rivolto - Piancavallo 185 km horská
19. října 2. volný den
20. října 16. etapa Udine - San Daniele del Friuli 229 km kopcovitá
21. října 17. etapa Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio 203 km horská
22. října 18. etapa Pinzolo - Laghi di Cancano 207 km horská
23. října 19. etapa Morbegno - Asti 253 km rovinatá
24. října 20. etapa Alba - Sestriere 198 km horská
25. října 21. etapa Cernusco sul Naviglio - Milán 15,7 km časovka

1. etapa: Monreale - Palermo, 15,1 km, časovka

sobota 3. října, náročnost ***

Úvodní etapou tohoto ročníku je individuální časovka. Ta není dlouhá, pouhých 15 kilometrů a celá se jede na městských silnicích. Její větší část je z kopce, kdy se cyklisté dostanou do Palerma. Profil této časovky není nijak náročný. Závěrečný kilometr navíc vede po velmi široké asfaltové silnici.

První časovku vyhrál Ganna. Černý dojel šestý >>

Profil 1. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

2. etapa: Alcamo - Agrigento, 149 km, kopcovitá

neděle 4. října, náročnost **

Jedna z kratších etap letošního Gira, určená spíš pro klasikáře. Její začátek je náročný, vlnitý s větším množstvím zatáček. Ve druhé třetině následuje rovinatější pasáž, je zde však třeba brát na zřetel, že trasa vede nedaleko moře až téměř do cíle. Zhruba 40 kilometrů před páskou se začíná terén opět zvedat a závěrečné čtyři kilometry jsou do kopce s průměrným sklonem 5 procent, ovšem najde se zde i devítiprocentní úsek. Trasa zavede cyklisty do Údolí chrámů v Agrigentu se zachovalými archeologickými nálezy.

Ve finiši si pro vítězství dojel Ulissi >>

Profil 2. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

3. etapa: Enna - Etna, 150 km, horská

pondělí 5. října, náročnost ****

První horská etapa 103. ročníku. Cyklisté se zde musí připravit na ne úplně kvalitní povrch silnic, někdy se dostanou i na pavé, tedy kostkové úseky. Cíl je na známé sopce Etna, než se k ní dostanou, absolvují závodníci celou řadu mírnějších i drsnějších stoupání, pestré budou také sjezdy, kde budou jak rovinatější, tak i mnohem klikatější úseky. Závěrečných zhruba 20 kilometrů je výjezd na Etnu z její severo-východní strany, stoupání první kategorie, kam vyjedou do nadmořské výšky téměř 1800 metrů. Převážná část stoupání má 6,6 %, na posledních třech kilometrech 9 a nejprudší pasáže (11 %) 1,5 kilometru do cíle.

Na Etně slavil Ekvádorec Caicedo, Thomas měl dva pády >>

Profil 3. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

4. etapa: Catania - Villafranca Tirrena, 140 km, rovinatá

úterý 6. října, náročnost **

Sérii kratších etap zakončí tato, 140 kilometrů dlouhá pouze s jedním ne příliš náročným stoupáním třetí kategorie. Náročnost této etapy spočívá zejména v jejím začátku, kdy lemuje mořské pobřeží, může tedy být hodně ovlivněn větrem. Od Taorminy (zhruba po 40 km) zamíří cyklisté víc do vnitrozemí, kde před nimi bude dlouhé táhlé stoupání a následné delší klesání. Poté už pojedou po rovných přímých cestách až na metu zhruba 2 km do cíle. V tomto úseku je pak čeká několik ostřejších zatáček včetně té 850 metrů před cílem. Sprinteři si tak zde budou muset dávat velký pozor. Silnice je ale naštěstí široká.

Profil 4. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

5. etapa: Mileto - Camigliatello Silano, 225 km, kopcovitá

středa 7. října, náročnost ***

Celý cyklistický kolotoč už se přesunul ze Sicílie do špičky italské boty. Jde o první z mnoha etap delších než 200 kilometrů, navíc s náročným terénem, kde jsou i tři kategorizovaná stoupání. Projíždí se zde přes Kalábrii a cyklisté se dostanou až na pobřeží Jónského moře. 38 kilometrů před cílem musí zdolat závodníci pětadvacetikilometrový kopec první kategorie, kde průměr je 5,6 %, ovšem zhruba v jeho polovině „rampa“ s 18 %. Cíl není na vrcholu stoupání, ale až po zhruba dvanáctikilometrovém klesání. Poslední kilometr je pak mírně do kopce.

Profil 5. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

6. etapa: Castrovillari - Matera, 188 km, rovinatá

čtvrtek 8. října, náročnost **

Úvod etapy je hodně zvlněný a náročný, vede národním parkem Pollino. Rovinatější pasáž přichází ve chvíli, kdy cyklisté projíždí kolem jezera Monte Cotugno. V závěrečné části je pak v itineráři jedno stoupání třetí kategorie, tedy nic, s čím by si většina startovního pole neměla poradit. I posledních pět kilometrů je vlnitějších. V úplném závěru si opět budou muset rychlíci dát pozor na dvě levotočivé zatáčky, posledních 800 metrů vede po sedm a půl metru široké asfaltové silnici.

Profil 6. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

7. etapa: Matera - Brindisi, 143 km, rovinatá

pátek 9. října, náročnost *

Zde půjde vyloženě o sprinterskou záležitost. Pozor je ale třeba dávat v obydlených aglomeracích, kde budou nástrahami kruhové objezdy, ostrůvky, kostkové úseky či retardéry. Profil etapy napovídá, že půjde o velmi rychlý závěr, jelikož od pátého do druhého kilometru před cílem cesta klesá a poté pokračuje jen opravdu mírným stoupáním. Poslední zatáčka je 1200 metrů před páskou, cílová rovinka proto bude opravdu dlouhá.

Profil 7. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

8. etapa: Giovinazzo - Vieste, 200 km, kopcovitá

sobota 10. října, náročnost ***

Tato trať se dá rozdělit na dvě části. Celá sice vede po pobřeží Jadranu, ale první je zcela po rovině. Jakmile však projede peloton přes Manfredonii, čeká závodníky stoupání druhé kategorie na Monte Sant´Angelo. Po sjezdu z této hory následuje hodně zvlněná pobřežní silnice až do Vieste. V závěru to ale nebude nic úplně jednoduchého. Připraven je okruh dlouhý 14,5 km, kde je zpočátku strmé stoupání (15-17 %), po němž následuje falešná rovina vedoucí zpět na pobřeží. V posledních dvou kilometrech už se opět jede mimo okruh, cílová rovinka je opět na širokém bulváru.

Profil 8. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

9. etapa: San Salvo - Roccaraso, 207 km, horská

neděle 11. října, náročnost ****

Před volným dnem si organizátoři připravili pořádně těžkou etapu. Dvě stoupání druhé a dvě první kategorie s cílem na kopci. Organizátoři tento díl Gira nazývají královskou etapou v rámci Apenin. Není se čemu divit, během ní závodníci nastoupají přes 4000 výškových metrů. Na prvním stoupání první kategorie musí cyklisté zdolat 12,7 km s průměrným sklonem 6,9 %, v jednom úseku však i 14. I dojezd do cíle je na kopci 1.kategorie, který má průměrný sklon 5,7 procent, ovšem poslední kilometr, to je jiná písnička. Průměr 10,6, přičemž v jedné pasáži i 12 %.

Profil 9. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

10. etapa: Lanciano - Tortoreto, 177 km, kopcovitá

úterý 13. října, náročnost ***

Po volném dni se závodníci nejprve rozjedou na kopcovité trase, která nebude ani tak dlouhá. Ovšem její podstatná část znovu vede po pobřeží, tudíž je třeba brát v potaz povětrnostní podmínky. Po zvlněném úvodu nastává rovinatější pasáž, ovšem poslední třetina je opět nahoru dolů, to posledních zhruba 40 kilometrů. Chuťovka pro milovníky hodně prudkých krátkých stoupání přijde poslední dva kopce před cílem. Colonnella (10 % průměr a 18 % max.) a Controguerra (24 %). Závěrečných 10 km už je poté více méně po rovině.

Profil 10. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

11. etapa: Porto Sant’Elpidio - Rimini, 182 km, rovinatá

středa 14. října, náročnost **

Den opět jako stvořený pro sprintery. Stejně jako v předchozích etapách s předpokládaným hromadným dojezdem je i zde třeba počítat s tím, že se celý den pojede po pobřeží, roli zde může sehrát vítr. Jedinou překážkou pro sprintery bude ve druhé polovině etapy kopec čtvrté kategorie Monte San Bartolo. Závěr bude ale značně náročný. Od 5. do 2. kilometru do cíle je na trase spousta zatáček, ovšem na kvalitních širokých silnicích. Dvě zatáčky jsou pak i na posledním kilometru vzdálené pouhých 100 metrů od sebe. Závěrečných 600 metrů už vede po rovině.

Profil 11. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

12. etapa: Cesenatico - Cesenatico, 204 km, kopcovitá

čtvrtek 15. října, náročnost ****

Máme zde další dvousetkilometrovou etapu, která až na krátkou výjimku po startu a v cíli zamíří do vnitrozemí. Právě kromě těchto úseků není na trati žádná rovina, kde by se mohli závodníci trochu nadechnout. Jde o nekonečný sled stoupání a klesání, trasa navíc vede po nekvalitních úzkých silnicích. V závěrečných kilometrech je třeba dát si pozor na zúžení a několik zatáček.

Profil 12. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

13. etapa: Cervia - Monselice, 192 km, kopcovitá

pátek 16. října, náročnost **

Tato etapa je označena jako kopcovitá jen díky dvěma stoupáním čtvrté kategorie v jejím závěru. Jinak je celá v podstatě po rovině. Prvních 150 kilometrů – rovina, částečně široké cesty, částečně užší. Pak to ale přijde. Za Galzignano Terme trasa vede na Roccolo a vede ve 3 různých stoupáních za sebou (Muro di Vallorto, max. 20 %, stoupání Castelnuovo a Roccolo, max. 17 %). Následuje klesání a poté opět náročná práce. Z Cinto Euganeo se jede k Muro di Calaone (max. sklon 18 %), a pak rychlé finále.

Profil 13. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

14. etapa: Conegliano - Valdobbiadene, 34,1 km, časovka

sobota 17. října, náročnost ****

Na řadě je druhá ze tří časovek tohoto ročníku. Na rozdíl o té první je však delší a mnohem náročnější. Tento fakt asi cyklisté samotní moc vnímat nebudou, ale diváci si budou moct v pozadí závodu užít vinice, ze kterých pochází světoznámé perlivé víno Prosecco. Co naopak budou závodníci na časovkářských speciálech vnímat moc dobře, bude jedno kategorizované stoupání (4) hned na sedmém kilometru trasy. I v závěru čeká stoupání, i když už ne tak prudké, do cíle se pak pojede z kopce a posledních 400 metrů je opět stoupavých.

Profil 14. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

15. etapa: Base Area Rivolto - Piancavallo, 185 km, horská

neděle 18. října, náročnost ****

Stejně jako před prvním volným dnem, i před tím druhým organizátoři cyklisty nešetří. Tři stoupání druhé a dojezd na kopec první kategorie, to je menu pro tento den. A mezi tím samozřejmě ještě několik dalších kopečků. Čím je tato etapa také typická, jsou dlouhé sjezdy mezi stoupáními. Několikrát budou závodníci projíždět i tunely. Závěrečných 15 kilometrů je pak pouze do kopce, s průměrným skonem 9 %, maximálním pak 14.

Profil 15. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

16. etapa: Udine - San Daniele del Friuli, 229 km, kopcovitá

úterý 20. října, náročnost ****

Tento den čeká na závodníky velmi vlnitý terén s šesticí kategorizovaných stoupání, kdy hned to první má číslo 2, zbylá 3. I v této etapě se v jejím závěru pojede okruh, celkem dvakrát. Velká část dne se pojede sice na horských, ale poměrně širokých cestách. Ačkoliv už během dne se budou jezdci potýkat čas od času s prudkými stoupáními (16 %), v závěrečném kilometru se opravdu zapotí. Tam na ně totiž čekají úseky s 20 a 10 %.

Profil 16. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

17. etapa: Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio, 203 km, horská

středa 21. října, náročnost *****

Začíná jít do tuhého, z podhůří se dostáváme do hor. Během úvodních 60 kilometrů se cyklisté dostanou z nadmořské výšky 113 metrů až do nejvyššího bodu této etapy Forcella Valbona (1782 m). Stoupání je velmi dlouhé, ale stabilní, s několika krátkými tunely podél cesty, s vynikající viditelností. Po dlouhém sjezdu přichází na řadu stoupáním Monte Bondone (20 km s průměrem 6,8 % a max. sklonem 15 %). Dojezd je pak na kopci v horském středisku Madonna di Campiglio (12,5 km s průměrem 5,7 %).

Profil 17. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

18. etapa: Pinzolo - Laghi di Cancano, 207 km, horská

čtvrtek 22. října, náročnost *****

Tohle bude něco. Horská etapa přes 200 kilometrů a nastoupanými metry převyšujícími 5400, kterých jezdci dosáhnou během čtyř stoupání. Tím nejkolosálnějším je třetí v řadě, legendární Stelvio (2758 m), kterému je přiřazena mimořádná kategorie. Navíc se na jeho vrchol, který ještě není cílem, cyklisté vyškrábou po jeho nejdrsnější straně (téměř 25 km se sklonem 7,5 %, z toho polovina ve výšce nad 2 000 m). Je ale otázkou, zda klimatické podmínky dovolí, aby se tato pověstná hora jela. Cíl je pak o 800 metrů níž na stoupání první kategorie na Laghi di Cancano.

Profil 18. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

19. etapa: Morbegno - Asti, 253 km, rovinatá

pátek 23. října, náročnost *

Přichází odpočinková etapa pro muže na celkové pořadí, naopak poslední příležitost pro sprintery, kteří „přežili“ náročné horské dny. Cestou minou cyklisté jezero Como, projedou řadou obydlených míst, kde bude ve městech třeba dávat pozor na obvyklé nástrahy jako kruhové objezdy, ostrůvky a retardéry. Posledních 5 km je naprostá rovina, až po poslední kilometr. Silnice se zužuje při vjezdu a opuštění četných kruhových objezdů. Mezi červenou vlajkou a konečnými 550 m se trasa stočí doleva a poté doprava a vede k cílové rovince.

Profil 19. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

20. etapa: Alba - Sestriere, 198 km, horská

sobota 24. října, náročnost *****

A zpět do hor. Královská etapa přes Alpy nabízí převýšení 5000 metrů. Během dne nebudou mít závodníci mnoho příležitostí si vydechnout. Od startu se začíná pozvolna stoupat, na kótě 105 km se dostanou cyklisté na vrchol úvodního stoupání první kategorie Colle dell'Agnello (2744 m), poté zamíří do Francie. Tam peloton navštíví stoupání známé z Tour de France Col d'Izoard (2360 m). Poté přes Montgenèvre (1854) zamíří do cílového Sestriere.

Profil 20. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

21. etapa: Cernusco sul Naviglio - Milán, 15,7 km, časovka

neděle 25. října, náročnost **

Finále obstará poslední časovka, která není ničím náročným, ovšem po třech týdnech závodění bude i tato trasa velmi zajímavá. Dojezd závodníků umocní kulisy Milána, kde cíl je na náměstí Piazza Duomo.

Profil 21. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud