4. září 2022 • 10:45

Gane rozjásal Paříž v premiéře UFC: Dano, pusť mě k pásu! Whittaker číhá

Autor: David Vachalec
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý prozatímní šampion Cyril Gane žádá o zápas o titul poté, co nadchl fanoušky ve svém rodném městě na historicky prvním UFC turnaji ve Francii. Ve třetím kole tvrdě knokautoval australského vyzyvatele Tai Tuivasu. Robert Whittaker předvedl v Accor Areně v Paříži proti Marvinu Vettorimu do detailu propracovanou a dominantní strategii. Udržel si tak nadále první místo v žebříčku střední váhy a znovu potvrdil, proč je nebezpečný i pro šampiona Adesanyu.



Francouzská jednička v těžké váze Cyril Gane a australský obr Tai Tuivasa předčili očekávání při prvním tažení UFC do Francie.

Velké finále mezi bývalým prozatímním šampionem Ganem a trojkou v žebříčku těžké váhy Tuivasou bylo od začátku do konce úžasnou podívanou. Francouz v napínavém souboji plném zvratů potrestal a nakonec i ve třetím kole knokautoval Tuivasu.

Fanoušci v Accor Areně skandovali jakoby přišli o rozum poté, co domácí Gane nekompromisně ukončil duel, po kterém bylo jasné, kdo si odnese bonus za zápas večera.

Bitva dvou obrů byla ze začátku velmi taktickou záležitostí. Tuivasa nic neuspěchal a ochotně si s Ganem vyměňoval kopy, když se snažil dostat blíž k soupeři. V jednu chvíli Australan nachytal bývalého šampiona dobrou pravou, která dopadla přesně tam, kam měla a dostala Francouze do problémů.

V tento moment se duel změnil v naprostý chaos. Když se domácí bijec postavil zpět na nohy, rozhodl se Tuivasu tvrdě potrestat a po zbytek souboje měl díky své rychlosti neustálou kontrolu, neboť zasazoval silnější kopy a několik velmi ostrých úderů na střed těla protivníka. Na začátku třetího kola se držel stejné taktiky. Po přesně trefeném kopu na spodek byl Tuivasa otřesen a závěrečná salva úderů od francouzského bijce ho poslala obličejem k zemi.

„Nikdo na této planetě to od francouzských fanoušků nečekal. Mám z toho obrovskou radost!“ prohlásil Gane během rozhovoru po zápase. „Možná máte Londýn v Anglii, ale máte také Paříž... Ať už je to kdokoli, Dano [White], chci jít zpět k pásu. Prosím,“ žádal pak šéfa UFC o šanci na titul.

Gane dal zapomenout na svou jedinou porážku v kariéře na turnaji UFC 270 od šampiona těžké váhy Francise Ngannoua. Od svého debutu v profesionálním MMA v roce 2018 si polepšil na skóre 11-1. Francouz nadále zůstává jedničkou v žebříčku této divize a Tuivasovi přerušil hvězdnou sérii pěti ukončených vítězných zápasů v řadě, nejlepší za dobu jeho působení v UFC. Australanova bilance je nyní 14-4.

Robert Whittaker opět všem ukázal, že se nenechá vyřadit z boje o titul ve střední váze, když v hlavním předzápase předvedl mistrovský výkon proti Marvinu Vettorimu.

Získat zpět titul UFC je Whittakerovým jediným cílem v této fázi kariéry a řekl, že nedovolí, aby mu někdo stál v cestě.

„Chci se posunout vpřed. Stále lovím zlato, takže budu pořád číhat a ničit kohokoliv přede mě postaví, dokud nedostanu šanci ten titul získat,” prozradil na tiskové konferenci.

Whittaker zahájil souboj tradičním způsobem, kdy svého soupeře bodoval rychlými kombinacemi a zároveň se jej snažil číst. V následujících kolech bývalý šampion opakovaně zasazoval kopy na hlavu, které Vettorimu párkrát zamotaly nohy. Následující tvrdé údery a kolena však všem připomněly, proč je Whittaker jedním z nejlepších bojovníků v UFC. Australan zvítězil jednomyslným rozhodnutím.

„Jsem nejnebezpečnější muž v této divizi, včetně šampiona. Lidé kvůli mně nenávidí zápasení. Zbavuji je lásky k boji,” prohlásil sebevědomě Whittaker v kleci. „Co se týče toho, kdo bude další, vždycky se snažím dostat na vrchol. Budu tam číhat a čekat.”

Bývalý šampion střední váhy tak vyřadil dalšího špičkového soupeře a zlepšil svou bilanci na 24-6. Za posledních sedm let prohrál pouze s Adesanyou. Těsná prohra v jejich společném druhém zápase dává Whittakerovi šanci na trilogii, protože nadále poráží veškeré další bojovníky, kteří jsou v žebříčku pod ním. Vettori v posledních čtyřech klání porazil Paula Costu a Kevina Hollanda, ale prohrál s Whittakerem a Adesanyou, jeho skóre je nyní 18-6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud