11. února 2022 • 07:13

SESTŘIH: Česko – USA 1:4. Usilovný vzdor se smolným koncem, rozhodl vlastňák

Autor: iSport.cz, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejistky prohrály ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu s vysoce favorizovaným týmem USA 1:4. Češky proti obhájkyním zlata senzačně vedly, poté co ve 25. minutě otevřela skóre Michaela Pejzlová. Američanky, které společně s Kanadou ženskému hokeji kralují, ale rychle vyrovnaly a ve třetí třetině rozhodly třemi góly o postupu do semifinále. Výborný výkon v historicky prvním česko-americkém souboji podala brankářka Klára Peslarová, která si připsala 55 zákroků.



Češky se podle očekávání dostaly od začátku pod tlak. Američanky měly více ze hry a ústřední postavou zápasu byla česká brankářka. V polovině první třetiny již měla na kontě deset zákroků, ustála ale i oslabení při vyloučení Radové.

V 11. minutě putovala na trestnou lavici za hrubost Murphyová, český tým se poprvé výrazněji usadil v útočném pásmu, gólmanku Cavallinovou ale neohrozil. Pokus Křížové byl zblokovaný a americká brankářka si nakonec v první části nepřipsala ani jeden zákrok. České hokejistky se staly šestým ženským týmem, který za třetinu neohrozil brankářku soupeře. A prvním od Turína 2006. To Peslarová měla osmnáct zákroků, velkou šanci ale řešit nemusela.

Na začátku druhé části Američanky nevyužily třetí přesilovou hru, do slibných příležitostí se v oslabení naopak dostaly Češky. Tři střelecké pokusy ale obrana zblokovala. Ve 25. minutě se ale Češky dostaly senzačně do vedení, když po akci Vanišové a Křížové zakončovila do prázdné branky Pejzlová.

Zámořské hráčky ale dokázaly rychle odpovědět. Po 48 sekundách vyrovnala z dorážky Knightová. Ve 34. minutě dostala za faul na Radovou pětiminutový trest Cameranesiová, Češky ale dlouhou početní výhodu nevyužily. Naopak do nejvýraznější šance se dostala Carpenterová, Peslarová ale její samostatný nájezd zlikvidovala.

V úvodu třetí třetiny Peslarová tým podržela při drtivém tlaku soupeře, ve 46. minutě jí po střele Knightové pomohla tyč, vzápětí ale podruhé kapitulovala. Střelu Steckleinové mezi betony nešťastně tečovala Pejzlová. V 57. minutě uklidnila devítinásobné mistryně světa dorážkou v přesilové hře Harmonová. Minutu před koncem se kouč Tomáš Pacina rozhodl odvolat brankářku, místo snížení ale Američanky navýšily vítězství.

Góly

Domácí: 25:47. Knightová, 46:49. Steckleinová, 56:51. Harmonová, 59:55. Coyneová-Schofieldová

Hosté: 24:59. Pejzlová

Sestavy

Domácí: Cavalliniová (Rooneyová) – Barnesová, Steckleinová (A), Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová – Knightová (A), H. Brandtová, Coyneová-Schofieldová (C) – Kesselová, Roqueová, Carpenterová – Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová – Murphyová, Compherová, Scamurraová.

Hosté: Peslarová (Zechovská) – Radová, Pejšová, Kolowratová (A), Čajanová, Horálková, Tejralová, Lásková – Vanišová, Pejzlová, Křízová – Neubauerová, Mrázová (A), Mlýnková – Přibylová, Mills (C), Pátková – Serdar, Bukolská.

Rozhodčí

Manthaová (CAN), Nurmiová (FIN) – Hammarová (SWE), Hanleyová (USA)

Stadion

Wukesong Sports Centre, Peking

Návštěva

636 diváků

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 11. 1. 2022
20:30
11. 1. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Tradice antického olympijského míru uklidnila horkou atmosféru kolem trenéra Petra Nováka. Kluby rychlobruslařského svazu se dohodly, že kauzu údajných finančních machinací reprezentačního kouče dořeší po olympijských hrách v Pekingu. „Situaci se podařilo minimálně do konce sezony uklidnit,“ řekla předsedkyně svazu Marcela Bradová. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
16:58
11. 1. 2022
 

Nizozemský olympijský výbor vyzval reprezentanty, kteří pojedou na olympiádu do Pekingu, aby doma nechali mobilní telefony i notebooky. Důvodem jsou obavy ze špionáže. „Kybernetická bezpečnost je čím dál důležitější,“ řekl listu De Volkskrant mluvčí výboru Geert Slot. „Čínský internet je navíc uzavřený, takže je to zcela výjimečný případ,“ přidal.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
14:38
11. 1. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Běloruské běžkyně na lyžích Svjatlana Andryjuková a Darja Dolidovičová agentuře Reuters řekly, že jim domácí funkcionáři znemožnili účast na závodech kvůli tomu, že údajně podporují politickou opozici. Andryjuková proto podle svých slov přišla o možnost kvalifikovat se na zimní olympijské hry v Pekingu.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
13:27
11. 1. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: Zatímco většina sportovců se nechala naočkovat proti koronaviru, olympijská vítězka ve snowboardingu ze Soči Patrizia Kummerová se rozhodla podstoupit třítýdenní karanténu v Pekingu. Čtyřiatřicetiletá Švýcarka navíc nemá jistou nominaci pro únorový závod v obřím slalomu, v němž by mohla být soupeřkou obhájkyně zlata Ester Ledecké. Kummerová si nenechá aplikovat vakcínu z osobních důvodů. Už v tomto týdnu proto odletí do Číny a místo závodů Světového poháru v rakouských střediscích Bad Gastein a Simohöhe bude v izolaci.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
13:11
11. 1. 2022
 

HOKEJ: Ze všech týmů ovlivní neúčast hráčů NHL na olympiádě nejvíce ten kanadský. Zatímco jiné výběry by i za běžných okolností sáhly po evropských bruslařích, javorový list by svou hvězdnou nominaci složil vyloženě z hráčů nejlepší ligy světa. Poprvé se měli v jednom týmu potkat třeba Sidney Crosby s Connorem McDavidem. Na to ale nedojde. Namísto toho Kanada plánuje sestavit celek, který povede mladík, jenž dospělý hokej teprve vezme útokem. Více čtěte ZDE>>>

Obránce Owen Power se baví s kanadským koučem Davem Cameronem

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud