Jakub Konečný
4. května 2020 • 17:32

Koruna slábne, cena Součka roste. Slavia může dostat o 30 milionů víc

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno zlé je k něčemu dobré – i slábnoucí kurz koruny vůči euru. Díky němu totiž stoupá reálná cena odstupného, které má zaplatit West Ham United Slavii za Tomáše Součka. Z původních 540 milionů korun se může klidně vyšplhat až na 570 milionů, což by například pokrylo příchod Davida Zimy z Olomouce, za kterého mistr v únoru zaplatil 30 milionů korun.



Byl to báječný obchod v lednu – a co teprve v červenci, kdy by mělo být definitivně jasné, že se West Ham United udržel v Premier League a musí tak uplatnit povinnou opci na Tomáše Součka. V tom případě by se celkové odstupné za bývalého kapitána Slavie mohlo vyšplhat teoreticky až na 570 milionů korun, tedy o třicet milionů korun víc, než se původně předpokládalo.

Stačí, aby nadále slábla koruna vůči euru, jak se v posledních týdnech děje.

Souček měl v lednu nejprve nakročeno do Monaka, hodně o něj stál i Brighton. Nakonec však v samém závěru lednového okna uspěl se svou nabídkou West Ham United, který Slavii slíbil 4,5 milionu eur za půlroční hostování českého reprezentanta a dalších 16,2 milionu eur za jeho přestup v případě úspěšné záchrany v nejvyšší anglické soutěži.

Tehdy stálo euro přibližně 26 korun, takže v celkovém součtu šlo o obchod za 540 milionů korun.

„Nadšení i smutek současně. Tomáš nám bude hrozně chybět jako kapitán, hráč i člověk. Bude těžké ho nahradit. Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu! Velká osobní satisfakce!“ komentoval na Twitteru celou transakci šéf červenobílých Jaroslav Tvrdík s neskrývaným nadšením.

Za takovou částku totiž dosud žádný fotbalista z české ligy do zahraničí neodešel, dosavadní rekord drží Tomáš Rosický , za kterého Borussia Dortmund zaplatila na začátku roku 2001 Spartě 504 milionů korun.

Tomáš Souček během předzápasové rozcvičky před svým debutem v Premier League za West Ham proti Brightonu
Tomáš Souček během předzápasové rozcvičky před svým debutem v Premier League za West Ham proti Brightonu

Na účet Slavie však nakonec může dorazit ještě vyšší částka, vše bude záležet na kurzu koruny vůči euru. Ta v březnu vinou vládních intervencí proti koronaviru začala rychle ztrácet a obchodovala se v poměru 27,5:1, což bylo její pětileté minimum.

Přibližně v té době také West Ham uhradil poplatek za hostování ve výši 4,5 milionu eur, který se tak reálně zvýšil ze 115 na 124 milionů korun. A pokud by stejný kurz platil i v červenci, inkasovala by Slavia doplatek 446 milionů korun, celkem tedy 570 milionů korun. Jen díky výkyvu kurzu by tak vydělala 30 milionů korun, tedy například částku, za kterou si v únoru pořídila talentovaného stopera Davida Zimu z Olomouce.

V tuto chvíli jde samozřejmě zatím o pouhou hru s čísly, byť postavenou na reálných předpokladech. Tím základním nicméně i nadále zůstává fakt, že se West Ham musí v Premier League udržet, jen tak by totiž došlo k uplatnění povinné opce na Součkův přestup. Londýnský klub je přitom po 29 kolech na šestnácté příčce a od sestupu jej v tuto chvíli dělí jen lepší skóre. Zdali se anglická nejvyšší soutěž po pandemii COVID-19 znovu rozběhne, není ještě v tuto chvíli jasné, ale vše k tomu směřuje. 

Souček za West Ham nastoupil ve čtyřech ligových zápasech, přičemž ten poslední na půdě Liverpoolu nedohrál kvůli zranění, z kterého se mezitím stačil dostat. Trenér David Moyes i fanoušci tradičního klubu nicméně byli s jeho dosavadními výkony velmi spokojeni, bývalý slávista se dočkal řady pozitivních recenzí. Podle oficiální ligových dat měl český reprezentant ve čtyřech zápasech až 75% úspěšnost při zastavování akcí soupeřů, vyhrál 23 soubojů a odebral soupeřům přes 10 míčů.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana deníku Sport, pondělí 4. května 2020Foto Sport

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud