Jakub Plaskura
24. října 2023 • 04:30

Zlínský masakr zaujal i svět. Podřadné týmy, přelomové skóre, píše Kicker

Autor: Jakub Plaskura, inf
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Něco takového se pravděpodobně stane jednou za sto let.“ Nějak takhle zněl podtitulek k řadovému zápasu Zlína proti Mladé Boleslavi ve 12. kole FORTUNA:LIGY na webu známého německého serveru Kicker, jenž parafrázoval kouče hostů Marka Kuliče. Přestřelka 5:9 z pohledu domácích „ševců“ zkrátka vyvolala pozdvižení i v zahraničí. Není divu, jedná se totiž o rekord této sezony v celé Evropě. Z historického hlediska byl však i duel s tímto výsledkem docela klidnou podívanou.



Málokdy se stane, že se fotbalová média v Německu zabývají českou ligou, ale povedlo se to Zlínu a Mladé Boleslavi. „Oba týmy hrají v Česku spíše podřadnou roli, ale jejich vzájemný souboj během posledního víkendu se dá označit za přelomový,“ pokračoval Kicker. Debakl neustál trenér domácích Pavel Vrba, který byl v pondělí odvolán. 

Gólové hody 5:9, kdy navíc až ve druhé půli padlo 11 branek, nemají obdoby nejen v české kotlině. Jedná se totiž o suverénně nejgólovější zápas této sezony napříč všemi prvoligovými soutěžemi v Evropě. Jen jedinkrát od začátku sezony se totiž diváci mohli pokochat dvoucifernou nadílkou v jednom utkání. Stalo se tak 28. srpna v kyperské lize, když divočina mezi celky AEK Larnaka a Ethnikos Achnas skončila dělbou bodů za remízu 5:5.

Až do předposlední říjnové soboty tak Kypr držel zmíněný gólový primát, než se rozhodli pořádky změnit ve Zlíně. Čtrnáctigólové nálože si všiml i populární web goal.com, který v záplavě informací z top evropských soutěží týkajících se Haalanda či Mbappého na svých sociálních sítích neopomněl ani duel na zlínské Letné. Přisadila si i platforma CentreGoals. „Představte si, že jste posledním týmem české ligy, vedete o poločase 2:1 a nakonec prohrajete 5:9. Ano, čtete správně – 5:9!“

Další světová média spojila zápas se všemi možnými přídomky označující senzaci. O duelu se rozepsal slovinský server Magomania. „Že vstřelí jeden tým soupeři sedm, osm, nebo dokonce devět gólů? Už to je ve fotbale extrémně vzácné. Ještě vzácnější podívanou prožili diváci v zápase české ligy mezi Zlínem a Mladou Boleslaví, který skončil 5:9. Úžasné je, že 11 gólů padlo až ve druhém poločase. Tohle je výsledek, který bude nejen v Česku ještě dlouho doznívat.“

Z oněch jedenácti gólů po pauze navíc hned osmkrát pálila přesně středočeská mašina s lokomotivou Vasilem Kušejem. Jako by se snad u Kuličových svěřenců nechal inspirovat o den později druhý tým faerské ligy Víkingur Göta, jenž v neděli doma rozsekal Streymur 8:0, byť se do šaten o poločase odcházelo za bezbrankového stavu.

Možná si říkáte, že se Zlín a Mladá Boleslav postaraly o vůbec nejgólovější zápas evropské ligové historie, ale to by byla velká mýlka. Ve srovnání s top soutěžemi by se víkendová nadílka ze Zlína vyrovnala zápasu španělské ligy z roku 1993, kdy Athletic Bilbao doma přemohl Racing Santander totožným výsledkem 9:5. Stejné skóre vládlo i v Nizozemsku, kdy v dobách totálního fotbalu Feyenoord potupil Ajax roku 1960. Méně gólu padalo naopak v Anglii, Itálii, Německu i Francii.

Přesto ale výše zmíněné trio s výsledkem 9:5 nevládne historii Starého kontinentu. Vícekrát mohli fanoušci slavit během jediného klání například v andorské, gibraltarské, lichtenštejnské, lucemburské, rakouské či švýcarské lize. Upřímně se kromě dvou posledních soutěží jedná o trpasličí ligy a do Rakouska a Švýcarska bychom museli zabrousit až do dávných let 2. světové války.

O to větší senzací je skóre ze Zlína, protože fotbal je mnohem více svázán taktikou. Úplný strop a absurdní výsledek v dějinách se urodil ve fotbalově nenápadné zemi relativně nedávno. Tu čest má Estonsko. 27. května 1994 totiž dnes už neexistující Tevalte Tallinn porazilo na domácím pažitu Sillamäe Kalev 24:0. Poražený klub přitom před několika lety odstoupil z nejvyšší soutěže kvůli finančním problémům. Dnes je tedy historický evropský výsledek pouze vzpomínkou a první liga je bez obou zástupců.

A jak je na tom třeba Slovensko? V Žilině překonali rekord tamní nejvyšší soutěže v tomto roce. V březnu totiž domácí porazili Banskou Bystrici 6:4. To je ale na uplynulý víkend ve Zlíně nadsazeně řečeno skoro přehlídka defenzivního fotbalu.

Nejšílenější zápasy: boleslavské kanonády, i čtyři góly Hložka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud