Jan Vacek
17. března 2021 • 04:40

Vrba v poháru proti „svým“. Pikantní bitva s Baníkem, který ho prováhal

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po nástupu na Letnou si v kalendáři mohl červeným fixem zaškrtnout tři soupeře. Slavii s Jindřichem Trpišovským, samozřejmě plzeňskou Viktorii, a taky Baník. Právě klubu svého srdce bude Pavel Vrba čelit jako prvnímu. Rovnou dnes, kdy Sparta od 16:30 vyzve Slezany v rámci osmifinále MOL Cupu. Už takhle pikantnímu rande dodávají grády události ze začátku února. Tehdy se Baník snažil úspěšného trenéra Pražanům vyfouknout před nosem. Neúspěšně.



Baník přicestoval k dnešnímu pohárovému hitu do české metropole s trenérem Ondřejem Smetanou. Nechybělo ale moc a na jedné ze sedaček v autobuse se mohl vyhřívat Pavel Vrba.

„Je pravdou, že ve hře byl i jiný klub. Ale ten přišel až poté, co jsem se domluvil se Spartou,“ prohlásil bývalý kouč národního týmu první únorovou středu.

Konkrétní být Vrba nechtěl, z úcty Baník přímo nejmenoval. Podle informací iSport.cz ale mluvil právě o vyhlášené slezské značce. Majitel ostravského klubu Václav Brabec kolem nejlepšího českého trenéra poslední dekády kroužil delší dobu. Ale pouze to, ostrá akce nepřišla.

Prostoru na manévry měl přitom požehnaně. De facto tři měsíce, kdy byl Vrba po konci v bulharském Razgradu doma. Bez práce. A chutí převzít Baník se nijak netajil.

„Pokud by nabídka přišla, rád bych si s majitelem sedl, aby mi vysvětlil svou vizi. A pak se můžeme bavit dál. Jsem přesvědčený, že Baník je dobře nastartovaný k tomu, aby brzy okupoval horní příčky tabulky,“ dal jasně najevo během prosince.

Baník ovšem váhal. A to tak dlouho, až prováhal. Podle důvěryhodných zdrojů iSport.cz Vrbu narychlo kontaktoval až na začátku prvního únorového týdne. Ovšem už v době, kdy měl zkušený kouč podané ruce se zástupci Sparty.

Trenér Sparty Pavel Vrba během utkání s Karvinou
Trenér Sparty Pavel Vrba během utkání s Karvinou

V ten moment už nebylo cesty zpět. Vrba logicky nechtěl z domluveného paktu s Letenskými couvat, byť dal opakovaně najevo, že by působení v Ostravě před ostatními nabídkami upřednostnil. Vedení Baníku následně (a opakovaně) vyjádřilo podporu Luboši Kozlovi, aby ho 27. února po domácí remíze s Teplicemi na hodinu vyhodilo.

V dnešním pohárovém osmifinále tak hosty povede právě Smetana. Proti Vrbově armádě to ale bude mít extrémně složité. Pražané sice kvůli všemožným koronavirovým problémům za poslední měsíc odehráli jediný duel, přesto jsou v dobrém rozmaru. Po trenérské výměně vyhráli všechny čtyři mače, výkonnostně stoupají stále vzhůru.

„Budeme chtít dominovat, útočit a vytvářet si šance. Samozřejmě si musíme dát pozor na protiútok, který má Baník silný. Náš styl se výrazně měnit nebude,“ prohlásil pro klubový web sparťanský asistent trenéra Luboš Loučka.

V očekávaném střetu jde oběma týmům o hodně. Sparta si chce udržet vítěznou vlnu a naději na obhajobu pohárového triumfu, pro Baník představuje MOL Cup tu snazší cestu do pohárové Evropy. A tím i ke splnění vytyčeného cíle.

„Sílu Sparty známe. Hraje organizovaně, kombinačně, dává hodně gólů. Jedeme ale zabojovat o vítězství,“ vyhlásil Smetana.

Vrba ovšem bude proti.

Pravděpodobné sestavy

Sparta: Nita – Wiesner, Vitík, Čelůstka, Hancko – Pavelka, Krejčí II – Plavšič, Dočkal, Krejčí I – Kozák.

Baník: Laštůvka - Juroška, Pokorný, Stronati, Holzer - Azevedo, Jánoš, Tetour, Ndefe - Šašinka – Zajíc.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 89. Hancko

Hosté:

Sestavy

Domácí: Heča – Wiesner, Čelůstka, Hancko, Hanousek – Pavelka (87. Trávník), L. Krejčí ml. – Hložek, Dočkal (75. Karabec), Plavšić – Kozák (66. Sáček)

Hosté: Laštůvka – Sanneh (84. Juroška), Svozil, Stronati, Fleišman – Jánoš – Ndefe, Tetour, Kaloč, De Azevedo (78. Holzer) – Zajíc (66. Šašinka)

Karty

Domácí: Plavšić, Heča

Hosté: Fleišman, Smetana, Kaloč, Kaloč

Rozhodčí

Julínek – Hrabovský, Podaný

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč

První Vrbův trénink s fotbalisty Sparty: Volně vyťapejte šest šířek, ano?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Baník před týdnem chtěl Vrbu. Proč je trenér na Letné a ne v Ostravě?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud