16. října 2018 • 22:35

Ukrajina - Česko 1:0. Suverénní domácí slaví, zajistili si první místo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté prohráli v Charkově s Ukrajinou 0:1 a budou tak ve skupině B1 Ligy národů hrát už jen o druhé místo se Slovenskem. Ukrajina si totiž třetí výhrou zajistila prvenství ve skupině a postup do nejvyšší ligy.



Góly

Domácí: 43. Malinovskyj

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pjatov (C) – O. Karavajev, Burda, Rakyckyj, Matvijenko – Stěpaněnko – Jarmolenko, Marlos, Malinovskyj (86. Zinčenko), Konopljanka (70. Cygankov) – Jaremčuk.

Hosté: Pavlenka – Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák – Pavelka, Barák – Vydra (67. Zmrhal), Dočkal (C), Jankto (80. Josef Šural) – Schick (72. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Bojko, Lunin, Butko, Plastun, Kryvcov, Kulač, Petrjak, Kravec, Cygankov, Sydorčuk, Zinčenko, Makarenko

Hosté: Koubek, Vaclík, Kúdela, Zmrhal, Trávník, Krmenčík, Stronati, Masopust, Coufal, Šural

Karty

Domácí: Rakyckyj

Hosté: Čelůstka, Pavelka

Rozhodčí

Mažeika – Šimkus, Kazlauskas (vš. Litva)

Stadion

OSK Metalist Stadion, Charkov

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nenavázali na sobotní výhru na Slovensku, když zahazovali své příležitosti, zejména Jakub Jankto. Naopak Ukrajina se prosadila ve 43. minutě, kdy z dálky mířil přesně k tyči Ruslan Malinovskij.

Češi tak kromě šance na postup přišli také o možnost získat 1,5 milionu eur (38,8 milionu korun) za prvenství ve skupině, které připadly Ukrajině. V závěrečném duelu ve skupině budou muset v listopadu v Praze bodovat se Slovenskem, aby zabránili sestupu do třetí ligy a udrželi naději na případnou baráž o mistrovství Evropy.

Česká sestava doznala oproti sobotnímu utkání na Slovensku pěti změn. Šanci dostali Pavlenka, Novák, Barák, Jankto a Schick. Tým ale navázal na dobrý výkon z Trnavy. Zatímco před měsícem ho Ukrajina přehrávala, tentokrát šlo o vyrovnaný duel a Češi byli dlouho nebezpečnější.

První dvě šance ale měl domácí Jaremčuk, který dvakrát hlavičkoval pod tlakem vedle. Od 15. minuty měli šance především hosté. Vše začal vydařenou střelou z dálky Pavelka, ale domácí gólman Pjatov ránu k tyči vytáhl na roh.

Jakub Jankto reaguje na svou neproměněnou šanci v zápase proti Ukrajině
Jakub Jankto reaguje na svou neproměněnou šanci v zápase proti Ukrajině

Krátce nato hlavičkoval Schick jen na brankáře. Největší šanci měli Češi v 18. minutě, kdy Barák kolmicí vysunul Jankta, který byl sám před Pjatovem, ten ale dobře vyběhl a se štěstím vyrazil střelu mimo branku. Neuspěl ani s další střelou Schick.

Ukrajina dobře kombinovala, ale do zakončení se dostávala jen střelami z dálky. Malinovskij se několikrát zastřeloval, ale ve 43. minutě už mířil přesně k tyči a Pavlenka se natahoval marně. Domácí vedení mohl záhy smazat Jankto, který však po akci Schicka s Vydrou přestřelil branku.

Ve druhé půli se pokračovalo v rychlém fotbalu nahoru dolů. Z dálky zkoušeli štěstí Schick a především Pavelka, kterého opět skvěle vychytal Pjatov.

Ukrajincům stačila i remíza, proto se zatáhli a Češi si vytvářeli tlak, jenže bez šancí. Naopak domácí hrozili z brejků, ale Jarmolenko ani Cygankov šance nevyužili.

Češi se dostávali k náznakům příležitostí, ale domácí obrana fungovala dobře a všechny nebezpečné situace stačila odvracet. Nepodařilo se tak zažehnat čtvrtou porážku z posledních šesti duelů.

Skupina 1

Z V R P Skóre B
1. Ukrajina 4 3 0 1 5:5 9
2. Česko 4 2 0 2 4:4 6
3. Slovensko 4 1 0 3 5:5 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud