Pavel Bárta
21. března 2022 • 17:15

Gretzky rozhýbal vlnu sankcí, Rusové ho nechápou: Dřív byl přátelský...

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wayne Gretzky se po napadení Ukrajiny jako jeden z prvních pustil do Rusů. Třetí den po invazi vyzval k jejich vyloučení z příštího juniorského mistrovství světa, které se hraje v Edmontonu. „Dřív byl Kanaďan k našemu hokeji přátelský. Wayne se přátelil s hráči sovětského týmu, o Rusku mluvil korektně a vyhýbal se negativním komentářům. Princip, že politika do sportu nepatří, je i v tomto případě zapomenut,“ napsal Sport-Express.



Spousta se toho změnila po 24. únoru, kdy ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny a rozpoutala to, čemu u nich říkají speciální vojenská operace. Wayne Gretzky vyzval k  sankcím dřív, než se rozhodly jednat sportovní federace včetně IIHF. Ta nakonec vedle Ruska vyloučila ze všech mezinárodních soutěží i Bělorusko, jež agresory podporuje.

„Mezi Severoameričany je dost věčných kritiků, ať už chtějí, nebo nechtějí kritizovat naši zemi a vyprávět příběhy. K protiruskému trendu mezi hvězdami světového sportu se přidal i  legendární Gretzky, který se k podobným tématům předtím vyjadřoval jen zřídka,“ hlásal Sport-Express v  článku, který nebyl ani podepsán.

Na svém webu přidali Gretzkyho fotku ze zimní olympiády ve Vancouveru 2010, kde třímá hokejový dres s nápisem Russia. Text připomíná, že v minulosti přiletěl rovněž na Utkání hvězd KHL do Minsku a rozebírá východoevropský původ hokejového velikána. „Jeho dědeček byl Bělorus a prvním jazykem otce byla ukrajinština. Povídáme si o  kořenech nejlepšího hokejisty historie NHL, který vystoupil proti naší zemi,“ stálo v článku.

Gretzky má v hokejovém světě obrovský respekt. Kanadské legendě všichni naslouchají, každé vyjádření se okamžitě šíří médii. V Rusku se diví a nechtějí chápat, proč se k nim nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč historie NHL takhle zachoval, když má slovanské kořeny.

Jeho dědeček Těrentij Lavrentěvič Greckij pocházel z oblasti Grodno, ležící na území dnešního Běloruska. Začátkem 20. století emigroval s ženou Annou a synem Zinovijem do Kanady přes americké Chicago. Rodina patřila ke stoupencům cara Mikuláše II. a důvodem odchodu byl strach z revoluce. V Kanadě dostali půdu a začali hospodařit.

Wayne Gretzky před týdnem společně s mladým ukrajinským obráncem zahajoval duel Heritage Classic
Wayne Gretzky před týdnem společně s mladým ukrajinským obráncem zahajoval duel Heritage Classic

Anna se však záhy vrátila domů a dědeček legendy potkal novou lásku. Jméno si změnil na americký způsob, začali mu říkat Tony. Oženil se s Marií, Ukrajinkou z Ternopilské oblasti, která byla v době její emigrace součástí Polska. Gretzky strávil konec první světové války v kanadském expedičním sboru. Po demobilizaci se vrátil k farmaření a rodinnému životu. Chovali slepice, kachny, prasata a krávy, prodávali maso, mléko a vejce.

Walter, Waynův otec a synTonyho Gretzkého, vzpomínal, že rodiče doma mluvili ukrajinsky. Pokaždé, když se ho ptali, zda jsou Rusové, odpověděl: „Ne, Bělorusové.“ Narodil se a  vyrůstal v  Cunningtonu, kde potkal budoucí manželku. Brali se v roce 1960 a přestěhovali se do nedalekého Brantfordu.

Gretzky pracoval jako opravář pro telefonní společnost Bell. Od dětství byl posedlý hokejem, ale i subtilní postava a následky planých neštovic, kvůli nimž hodně zhubl, mu zabránily, aby pronikl do profesionálního hokeje. Lásku ke hře však předal synovi, který se narodil 26. Ledna 1961. I díky jeho péči se Wayne stal tak skvělým hráčem.

Sám měl možnost potkat vzdálené příbuzné z  Běloruska během Utkání hvězd KHL v Minsku, kam byl pozván jako čestný host. Novináři domluvili schůzku s Těrentijovou vnučkou Galinou Soldatěnkovou, která žila ve městě Svislač nedaleko polských hranic a byla tedy Waynovou sestřenicí. Legendární útočník znal své kořeny, setkání s příbuznými však bylo překvapením.

„Dědeček mluvil bělorusky, babička polsky a spolu hovořili ukrajinsky. Všechny jejich děti měly jako první jazyk ukrajinštinu. V roce 1972, když se setkaly národní týmy SSSR a Kanady, moje matka poskytla rozhovor jednomu televiznímu kanálu a náhle přešla do směsice ruštiny a ukrajinštiny. To všichni koukali!“ vyprávěl Gretzky pro list Komsomolská Pravda.

Teď s novináři mluví na docela jiná témata. I jeho válka na Ukrajině zasáhla, proto patřil k prvním, kdo se nahlas vyslovili i pro sankce v hokeji.

„Myslím, že mezinárodní hokej by měl říct: Nenecháme je hrát na mistrovství světa juniorů,“ citovala ho média už 27. února. The Great One později svůj postoj upřesnil pro Sportsnet. „Lidi začali namítat, proč chci trestat ruské kluky. Já nechci, aby někdo byl potrestán. Jen si myslím, že dává smysl, abychom teď s touto zemí nesoupeřili,“ uvedl.

Rusové jeho postoj nechápou, jsou dotčeni, podsouvají Gretzkymu, že směšuje sport s politikou. Přitom to dělají sami. Nařízení ruské hokejové federace klubům, aby podporovaly válku na Ukrajině a nápisy na stadionech KHL, svědčí o tom, jak překrucují pravdu. A vidí jen to, co chtějí nebo musejí vidět.

Válka na Ukrajině: bývalý tenista brání vlast, pomáhají i čeští sportovci
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 8. 3. 2022
19:39
8. 3. 2022
Hokej

Do O2 areny si na dobročinný zápas mezi Kladnem a Spartou našlo cestu 14 512 diváků. Vyprodáno v největší multifunkční hale v České republice tedy nebylo, i tak si ale fanoušci mohli užívat jednu z nejlepších atmosfér na hokeji poprvé od roku 2020. Na ukrajinské uprchlíky se navíc povedla vybrat úžasná částka - více jak tři a půl milionu korun!

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
18:34
8. 3. 2022
Hokej

Zaplněná O2 arena zatleskala statečným Ukrajinkám Ljubě a Olze, které se za pomoci redaktora deníku Sport Jana Denemarka dostaly společně se svými třemi dětmi do Česka z válkou pustošené vlasti. Obě ženy se rovněž se svými ratolestmi přišly podívat na dobročinný zápas. Potlesk od diváků je evidentně velice dojal.

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
17:51
8. 3. 2022
Hokej

Na kostce nad ledem O2 areny přehráli pořadatelé vzkaz od komisaře NHL Garyho Bettmana. Šéf zámořské soutěže na dálku ocenil Jaromíra Jágra a české hokejové fanoušci za dobročinnou akci, kterou podporují ukrajinské uprchlíky. Nejprestižnější hokejová liga na světě se rovněž rozhodla přispět. Na pomoc obětem ruské agrese zaslala NHL 68 tisíc amerických dolarů, tedy zhruba 1,6 milionu korun.

Vzkaz od komisaře NHL Garyho Bettmana
Zprávy ze dne 8. 3. 2022
17:39
8. 3. 2022
Hokej

O první komerční přestávce utkání Kladna se Spartou se v dolním prstenci O2 areny rozjela show. Fanoušci obou týmů na tribunách zvedli před sebe modrý či žlutý papír a společně utvořili jednu velkou ukrajinskou vlajku. V průběhu chorea i utkání z kladenského i sparťanského kotle slýcháte hesla jako např. Sláva Ukrajině! Ukrajina! či Putin je č***k!

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
Celostadionové choreo na podporu Ukrajiny
Zprávy ze dne 8. 3. 2022
17:24
8. 3. 2022
Hokej

Před úvodním buly přicházeli na led O2 areny hokejisté Sparty i Kladna ve stejnou chvíli jako jeden tým. A zatímco hudební kapela hradní stráže a police České republiky zahrála hymny České republiky a Ukrajiny, sparťané i Rytíři stáli vedle sebe bok po boku. V dobročinném a naprosto unikátním zápase totiž jde skutečně rivalita úplně stranou. Utkání začalo.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 8. 3. 2022
17:16
8. 3. 2022
Hokej

Pražská O2 arena se postupně chystá na jedinečné utkání na závěr základní části Tipsport extraligy mezi Kladnem a Spartou, ve kterém oba týmy v rámci akce Rivalita stranou podpoří rodiny prchající před válkou na Ukrajině. Zatímco se tribuny zahalené modrou a žlutou barvou postupně plní a fanoušci v potemnělé hale svítí mobily, na kostce nad ledem pouští pořadatelé dojemné video se záběry z ruskou agresí poznamenané Ukrajiny. Program před vyprodaným duelem, jehož celý výtěžek bude věnován právě uprchlíkům, má pod palcem známý český moderátor Libor Bouček.

O2 Arena se chystala na duel Kladna se Spartou O2 Arena se chystala na duel Kladna se Spartou
Zprávy ze dne 8. 3. 2022
16:50
8. 3. 2022
Fotbal

Společná sbírka fotbalového Baníku Ostrava a fanoušků na pomoc válkou zasažené Ukrajině vynesla téměř 182 tisíc korun. Vedle finanční pomoci fanoušci během sobotního ligového utkání Baníku s Libercem nashromáždili pro Ukrajinu také nové zdravotnické vybavení a pomůcky.

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
16:49
8. 3. 2022
Fotbal

Televizní diváci v Rusku přijdou o přenosy z anglické fotbalové ligy. Vedení Premier League vypovědělo kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu smlouvu s držitelem vysílacích práv společností Rambler, kterou vlastní největší ruská banka Sberbank. Elitní anglické kluby odsouhlasily zrušení smlouvy na dnešním jednání v Londýně. Kontrakt měl vypršet na konci této sezony. O osudu navazující smlouvy se společností Matč TV se zatím nehlasovalo.

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
15:59
8. 3. 2022
Rusko

Mezinárodní házenkářská federace (IHF) ze všech svých akcí vyloučila ruské a běloruské týmy, funkcionáře, rozhodčí a další zástupce. Ruské reprezentace tak přijdou o účast na letošních světových šampionátech juniorek a kadetek i mistrovství světa mužů v plážové házené.

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
15:40
8. 3. 2022
Ukrajina

A Jaromír Jágr vyzývá fanoušky po celém světě, aby si za symbolických 68 korun zakoupili na duel Kladno - Sparta virtuální vstupenky na podporu Ukrajiny. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 8. 3. 2022
15:35
8. 3. 2022
Ukrajina

O2 arena se navečer při zápase Kladno - Sparta převlékne do ukrajinských barev:

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud