Romana Barboříková
29. července 2022 • 20:40

Ženská Tour: Méně etap, méně peněz, ale stejná Planina krásných dívek

Vstoupit do diskuse
2
  • Po skončení mužské Tour de France se jede její ženská obdobaPo skončení mužské Tour de France se jede její ženská obdobaFOTO: facebook.com/letourfemmes

    Mají za sebou opravdu pořádně těžký den. Nejdelší etapa ženské Tour de France měřila téměř 176 kilometrů. A rozhodně neplatí, že by se během takových etap nic moc nedělo. I ženy nabízí zajímavou podívanou. V mnohém se ale první ročník jejich obnovené Tour od té mužské liší.

  • 1. Počet etap

    Ženy už mají svou obdobu Giro d´Italia i španělské Vuelty. Od žádné této jejich „Grand Tour“ nečekejte stejnou porci etap jako u mužů. Letošní Tour se jede 8 dnů, Giro mělo 10 etap (s jedním volným dnem) a Vuelta jich bude mít pět.

    Po skončení mužské Tour de France se jede její ženská obdobaFoto facebook.com/letourfemmes

  • 2. Délka etap

    Ani co se týče délky etap, nechce po ženách nikdo, aby objely za den tolik kilometrů jako jejich kolegové. Zatímco nedělní závod mužů s cílem na Champs-Élysées, který byl letošní nejkratší, měřil 115 km, ženská etapa o pár hodin dřív měla 82 km. A nejdelší? U mužů to bylo skoro 220, zatímco u žen 176 km.

    Po skončení mužské Tour de France se jede její ženská obdobaFoto facebook.com/letourfemmes

  • 3. Méně hor

    Z osmi etap mají ženy tři rovinaté, tři kopcovité a jen dvě horské. Během 7. etapy v sobotu ženy na 127,5 kilometrech najedou 2883 výškových metrů. Muži sice v etapě na Alpe d´Huez nastoupali 4660 metrů, i tak je to pro ženy slušná porce. Navíc jejich závod má cíl na Planině krásných dívek, v úplně stejném místě, kde dojížděli letošní 7. etapu muži. A vzpomeňte si, jaké potíže s tímto stoupáním měli mnozí z nich!

    Profil závěrečné etapy ženské Tour de France Profil závěrečné etapy ženské Tour de FranceFoto Tour de France

  • 4. Nižší prize money

    Zatímco vítěz mužské Tour Jonas Vingegaard získal za žlutý dres v Paříži 500 tisíc eur, vítězka ženské obdoby dostane desetinu, tedy 50 tisíc eur. Za vyhranou etapu brali muži 11 tisíc, ženy mají 4000 eur.

    Po skončení mužské Tour de France se jede její ženská obdobaFoto facebook.com/letourfemmes

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud