Jan Vacek
11. února 2021 • 18:15

Jak Sparta měnila loga: Jitřenka, Sokolovo, i odkaz na ČKD

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
4
  • Jak se měnilo logo fotbalové Sparty?Jak se měnilo logo fotbalové Sparty?FOTO: koláž iSport.cz

    Nové logo, kterým se Sparta zaštítí už od příští sezony, ve čtvrtek večer spatřilo světlo světa. V bohaté klubové historii se jedná v pořadí už o jedenáctou variantou. Připomeňte si, jak se hlavní symbol slavného klubu v čase měnil.

  • 1. logo

    Vůbec první logo v klubové historii, používáno bylo do roku 1948. Zajímavé je, že v době jeho vzniku se ještě vůbec nepočítalo s modro-žluto-červenou trikolorou. Hlavním prvkem byla jitřenka, pěticípá hvězda červené barvy, která svojí na dvou svých paprscích. Představovala symbol naděje a lepších zítřků, tento symbol Spartu provázel úvodních 55 let její historie.

    První logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 2. logo

    Pěticípá hvězda coby stěžejní motiv samozřejmě nemůže chybět, z loga ale mizí původní název, tedy Athletic Club. Nahrazuje ho vůbec poprvé Sparta, základní princip loga ovšem zůstává zachován. Jeho součástí je premiérově i ČKD.

    Druhé logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 3. logo

    Třetí verze a opět změna názvu. Od roku 1949 scénu nastupuje ZSJ Bratrství Sparta. Hvězda zůstává, její podkres je však lehce modifikován.

    Třetí logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 4. logo

    Po Bratrství nastává období Sparta ČKD Sokolovo, jsme v roce 1951. Opět se tak v logu zračí jméno hlavního sponzora. Ten se následně objevil i v jedné z pozdějších modifikací. Hvězda v tomhle provedení připomíná spíš stromový list.

    Čtvrté logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 5. logo

    První verze, která se dochovala v barevném provedení. Na forhont přichází klubová trikolora. Červená hvězda, modrý prstenec a žlutý nápis. A opět modifikace klubového jména. Tentokrát Spartak Praha Sokolovo. Píše se rok 1953.

    Páté logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 6. logo

    Jsme v šedesátých letech a definitivně se ustaluje pro fanoušky rozhodně nejbližší označení Sparta Praha. Má to ale drobnou vadu. Pěticípou hvězdu opět doplňuje název hlavního sponzora, tedy ČKD.

    Šesté logo SpartyFoto koláž iSport.cz

  • 7. logo

    AC Sparta Praha. Označení, které si klub nese dodnes. V tomhle případě je poprvé zračeno i na logu. Ostatní zůstává beze změny. Červená hvězda, žlutý nápis na modrém prstenci. Podle mnoha fanoušků je právě tohle logo tím vůbec nejhezčím, jaké Pražané ve své bohaté historii měli.

    Sedmé logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 8. logo

    Poslední logo, na kterém najdeme odkaz na hlavního sponzora. Barevnou kombinací zcela vybočuje, snad s výjimkou zachování hvězdy. Krátce po Sametové revoluci ČKD z loga definitivně mizí.

    Osmé logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 9. logo

    Varianta, kterou mají se Spartou spojenou poslední generace. Klub k zásadní změně přistoupil v roce 1993, pěticípou hvězdu nahradilo velké „S“. Je vyvedeno v černé barvě na červeném podkladu. Poprvé v historii pak do znaku přibyla i trikolora. Revoluční změnu fanoušci rychle přijali a s novou vizáží loga se ztotožnili.

    Deváté logo SpartyFoto AC Sparta Praha

  • 10. logo

    Do čtvrtka aktuální varianta, která je od té předchozí jen lehce modifikovaná. Červený podklad nahradil rudý, jinak vše při starém. S tou výjimkou, že nad logem přibyly tři zlaté hvězdy. Jedna za každých deset titulů, které klub získal. Aktuálně jich má ve vitríně 36.

    Jedenácté logo SpartyFoto AC Sparta Praha

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud