Martin Pešout
18. ledna 2022 • 18:05

Bassey v Česku prošel pěti kluby: start jako „klokan“ i mraky gólů v ČFL

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Fortune Bassey. Nečekaný nigerijský hit, který se zapsal do historie českobudějovického fotbalu. Dynamo nikdy neprodalo hráče za víc peněz. Ani Karla Poborského nebo Karla Váchu, hvězdy devadesátých let. Klubová kasa Jihočechů dostane od maďarského hegemona Ferencvárose Budapešť zhruba 37 milionů korun. Jakou Bassey vlastně v Česku zanechal stopu?

  • BOHEMIANS 

    Juniorská liga 2018
    14 zápasů (+2 na podzim 2017)
    7 gólů

    Únor 2018. Bassey přichází do klokaní juniorky z nigerijských Eagle Wings. Ví, do čeho jde, protože už předtím na krátkodobé vízum v zelenobílé rezervě odehrál dva zápasy. Klub v něm viděl zalíbení a brzy ho pozval zpátky do Prahy. Mezi fotbalovou omladinou se mu dařilo, v juniorské lize pálil sedmkrát, hattrickem zazářil proti Jablonci U21. „Jedná se o velmi důrazného hrotového útočníka s tvrdou střelou. Těžko se odděluje od míče a jeho přístup je příkladný,“ věštil už před třemi lety tehdejší trenér juniorky Bohemians Vladimír Hruška.

  • OLYMPIA RADOTÍN 

    ČFL 2018/2019
    33 zápasů
    24 gólů

    Netrvalo to dlouho a následoval přesun do seniorského fotbalu. Byť ne hned zrovna na tu nejvyšší úroveň, nýbrž do ČFL. Do Olympie Radotín. Tam se Bassey mohl těšit z nadšení začínajícího kouče Davida Jarolíma, který byl ze své hráčské kariéry v Hamburku zvyklý na kosmopolitní soupisku a cizinci věnoval dostatek prostoru. Ten se mu odvděčil tím nejlepším způsobem – góly. Ve třiatřiceti zápasech zatížil konta soupeřových brankářů čtyřiadvacetkrát a opanoval pořadí třetiligových kanonýrů. Tady se ukázalo, že by z něj něco mohlo být, o jeho talentu tušil Aleš Křeček, jenž ho začal sledovat pro druholigové Ústí nad Labem.

    Fortune Bassey v dresu Olympie RadotínFoto Profimedia.cz

  • FK ÚSTÍ NAD LABEM 

    Druhá liga 2019/2020
    30 zápasů
    5 gólů (+2 góly v MOL Cupu)
    5 asistencí

    Sezona 2019-2020, Fortuna národní liga v Ústí nad Labem, profesionální fotbal. To bylo to, co Bassey potřeboval. Už byl zvyklý na důraz ze třetí ligy a neztratil se ani o patro výš, kde už jsou potřeba i nějaké ty kreativnější předpoklady. Za Severočechy nastoupil třicetkrát (28x ve druhé lize, 2x v MOL Cupu). Celkem v obou soutěžích nastřádal sedm tref. Začátek měl dobrý, na jaře se hledal a v ústecké ofenzivě alternoval za Lukáše Matějku dnes působícího v Pardubicích. Pokračování v Ústí si nevysloužil. „Měli jsme na něj předkupní právo z Eagle Wings. Po podzimních výkonech bychom ho využili, ale po jarních ne. Nesplnil, co jsme očekávali,“ řekl o něm tehdy výkonný ředitel klubu Petr Heidenreich.

    Ústečtí fotbalisté ve druhé lize válí, porazili i Hradec Králové a dotahují se na čelo tabulky (archivní foto)Foto Profimedia.cz

  • FC SELLIER & BELLOT VLAŠIM

    Druhá liga (hostování) 2021
    15 zápasů
    4 góly (+1 gól v MOL Cupu)

    Po konci v Ústí se měl připojit k Opavě, nakonec zamířil do Českých Budějovic. Tam se ale napoprvé nechytl, následovalo tak hostování ve Vlašimi. V jejích barvách strávil půl roku, v patnácti střetnutích se gólově prosadil pětkrát a zaujal výstavní trefou pod víko v MOL Cupu proti Jablonci.  

    Fortune Bassey vstřelil krásný gól na 1-0Foto Pavel Mazáč / Sport

  • SK DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE

    FORTUNA:LIGA 2020/2021 + 2021/2022
    22 zápasů
    10 gólů
    1 asistence

    A šťastný konec nigerijské pohádky, kterou už znáte. Po dvouletém protloukání po různých adresách po něm „konečně“ natvrdo sáhly Budějovice. A to doslova za pár drobných. Dohoda s Eagle Wings zněla: Bassey pro nás, procenta z jeho případného dalšího prodeje pro vás. A tak se stalo.

    Měl nahradit Michaela Rabušice, potom občas zaskočit za Michala Škodu. Nakonec se ústřední postavou českobudějovické ofenzivy stal sám. Ve třetím kole probíhající sezony na sebe upozornil výkonem proti Baníku. Dynamo sice prohrálo 1:3, o jeho jediný gól se však postaral právě hbitý šikula. Vymíchal tři protihráče a zapsal nádhernou branku.

    Tohle byl dost možná moment, jenž mu úplně převrátil fotbalový život naruby a díky kterému si teď bude užívat plné stadiony v Maďarsku v týmu letošního účastníka Evropské ligy. Od té doby na něj David Horejš totiž začal sázet, hned za týden pomohl k remíze s Olomoucí gólem a asistencí, prosadil se proti Plzni. A dva góly v oslabení se Slováckem? Fotbalová poezie.  

    Fortune Bassey opouští DynamoFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud