19. června 2021 • 16:49

Maďarsko - Francie 1:1. Senzace outsidera, narvané tribuny v euforii

Autor: iSport.cz, ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Francie ve druhém utkání na mistrovství Evropy v Budapešti překvapivě jen remizovali 1:1 s outsiderem Maďarskem. Úřadující světoví šampioni v nabité skupině F nenavázali na úvodní vítězství 1:0 nad Německem a zatím si nezajistili účast v osmifinále. Maďaři po porážce 0:3 s Portugalskem poprvé na turnaji bodovali a vrátili se do hry o postup.



V nastavení prvního poločasu otevřel skóre domácí Attila Fiola, v 66. minutě vyrovnal Antoine Griezmann. Francouzi však obrat nedotáhli a zaváhali po sérii pěti vítězství bez inkasované branky.

„Ve vedení jsme měli být my. Vzhledem k našim očekáváním je to málo, ale takový je fotbal. Oni dali gól ze své jediné šance. V celkovém kontextu bereme bod,“ řekl francouzský trenér Didier Deschamps v televizním rozhovoru.

Jeho svěřenci uzavřou základní část Eura proti Portugalcům, Maďaři rovněž ve středu hrají s Německem, které se v dnešním šlágru od 18 hodin utká s obhájci evropského zlata z Portugalska.

Maďaři díky uvolněným opatřením proti koronaviru v zemi mohli jako jediní hostitelé ME znovu využít téměř celou kapacitu Puskás Arény. Domácí v bouřlivé atmosféře s bezmála 56 tisíci fanoušků v úvodu drželi s francouzskými favority krok.

„Bylo to poprvé na plném stadionu, na to teď nejsme zvyklí. Nic neslyšíte, ani sebe na hřišti. Ale je radost zase hrát před fanoušky,“ konstatoval Griezmann.

„Les Bleus“ pak začali dominovat. Benzemovu střelu zastavil Gulácsi, jehož branku poté v dobré pozici minul hlavičkující Mbappé. Po půlhodině hry z další slibné pozice přestřelil i Benzema a po individuální akci nezamířil přesně ani Mbappé.

Domácí po dlouhé pasáži na vlastní polovině z ojedinělé akce těsně před pauzou vstřelili gól. Fiola si narazil se Sallaiem, utekl Pavardovi a přízemní střelou k tyči na stadionu spustil obrovskou vlnu euforie. Mistři světa inkasovali po 527 minutách.

Francouzi se hned na začátku druhého poločasu snažili soupeře zatlačit. Pogbův střílený centr vyrazil Gulácsi, ale jinak Maďaři odolávali. V 59. minutě měli i štěstí, protože střídající Dembélé trefil tyč.

O sedm minut později už bylo vyrovnáno. Po zaváhání maďarské obrany důrazný Mbappé poslal míč do šestnáctky, Orbán ho nechtěně posunul ke Griezmannovi a ten v ideální pozici nezaváhal. Útočník Barcelony si připsal 38. reprezentační zásah a celkově sedmý na ME.

Houževnatí Maďaři však nepustili Francii do velkého závěrečného tlaku, i když je v 82. minutě opět podržel Gulácsi zákrokem proti Mbappého střele. Francouzi ve vzájemných duelech přerušili pětizápasovou vítěznou šňůru.

„Dosáhli jsme fantastického výsledku skvělou týmovou hrou. Jsem hrdý na mužstvo, ale i na fanoušky. Tohle je jeden z nejhezčích dnů v mém životě,“ prohlásil maďarský obránce Fiola.

 

Góly

Domácí: 45+2. Fiola

Hosté: 66. Griezmann

Sestavy

Domácí: Gulácsi – Botka, Orban, Attila Szalai – Á. Nagy – Négo, Kleinheisler (84. Lovrencsics), Schäfer (75. Cseri), Fiola – Ádám Szalai (C) (26. Nikolić), Sallai.

Hosté: Lloris (C) – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – P. Pogba (76. Tolisso), Kanté, Rabiot (57. O. Dembèlé, 87. Lemar) – Griezmann – Benzema (76. Giroud), Mbappé.

Náhradníci

Domácí: Dibusz, Bogdán, Lang, Kecskés, Cseri, Holender, Lovrencsics, Varga, Sigér, Varga, Nikolić, Schön

Hosté: Mandanda, Maignan, Lenglet, Lemar, Giroud, Dembèlé, Tolisso, Sissoko, Hernández, Dubois, Koundé, Thuram

Karty

Domácí: Botka

Hosté: Pavard

Rozhodčí

Oliver – Burt, Bennett (ENG)

Stadion

Puskás Aréna, Budapešť

Návštěva

55 998 diváků

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 1 2 0 4:3 5
2. Portugalsko 3 1 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Maďarsko 3 0 2 1 3:6 2

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud