Michal Koštuřík
20. června 2021 • 15:30

EURO obdivuje nizozemský objev! Byl u všech gólů, je o něj rvačka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Denzel? Washington, naskočí vám automaticky. A teď už i Dumfries. Na evropském šampionátu je nizozemským „hercem“ v hlavní roli. Byl u všech pěti gólů „oranjes“, buď jako střelec, nahrávač či strůjce penalty. Je jasné, že brzy zatáhne v PSV Eindhoven oponu a vkročí na větší jeviště. „Měl by jít cestou Wijnalduma, který šel nejdřív do Newcastlu a po adaptaci na Premier League získal angažmá v Liverpoolu,“ uvedl Boudewijn Zenden, bývalý výborný záložník.



V sestavě ho najdete jako pravého obránce či halfb eka. Na papíře. V reálu je habán Denzel Dumfries (25 let, 188 cm) spíš křídlo, někdy i hroťák. Prostě chlapík, který na hřišti zastane práci za dva a přijde vám, že se u toho ani neunaví. „Za poslední rok se hodně posunul. V PSV se stal kapitánem, lídrem,“ připomněl jeho krajan Boudewijn Zenden.

Vlastně trošku i kvůli němu opustil český mladík Michal Sadílek Eredivisie a nabíral herní praxi na hostování v Liberci. Rodák z Rotterdamu ucpal v PSV jeden kraj defenzivy, přes něj cesta do sestavy nevedla. Nakonec mu může Sadílek děkovat, i on se totiž dostal na EURO.

Pikantní je, že debut v národním týmu absolvoval Dumfries už před sedmi lety, tedy jako teenager. Jenže za Arubu, kde má kořeny. Nastoupil proti Guamu, následně si připsal ještě jeden start. Ovšem pořád volný zůstával i pro Nizozemsko. Když ho tehdejší kouč Ronald Koeman povolal v říjnu 2018 k přípravě s Německem, ostrov v Karibském moři definitivně přišel o své eso.

Na EURO je Dumfries ve špičkové formě. Skóroval proti Ukrajině i Rakousku, šlo o jeho první trefy v dresu „oranjes“. Odehrál kompletní porci minut a jeho agent Mino Raiola cítí další grandiózní kšeft. Blízko byla dohoda s Evertonem, ovšem nabízí se i další – a nejen anglické kluby. Do boje o objev turnaje se přidali velcí hráči jako Inter Milán, jenž hledá náhradu za Achrafa Hakiniho, a Bayern Mnichov.
Výstupní klauzule činí v přepočtu zhruba 450 milionů korun. V Eindhovenu má Dumfries kontrakt do léta 2023.

„Intenzivně se bavíme o jeho prodloužení, ale i když ta situace nastane, neznamená to, že v klubu musím tak dlouho zůstat. V PSV jsem šťastný, nicméně mám svou kariéru. Jsou přede mnou nové horizonty a jsem odhodlaný udělat další krok do ciziny,“ prohlásil Dumfries v únoru. „Ideální by byl pro něj tým, ve kterém nemusíte vyhrát každý zápas,“ soudil Boudewijn Zenden, jenž prošel Chelsea, Middlesbrough nebo Liverpoolem.

Dumfriese vidí ideálně v celku ze závětří elitního kvarteta. Kde se nehraje každý rok o záchranu a zároveň nemá ambice na titul a triumf v Lize mistrů. „Takže Tottenham, Everton, West Ham. Takových mančaftů může být klidně deset,“ podotkl Zenden s tím, že si Dumfries potřebuje nějaký čas anglickou ligu osahat.

„Je to velký skok, na který je připraven. Jeho síla je v tom, že se může víceméně volně pohybovat dopředu. Hru má založenou na kondici, nedrží si pokaždé svoji pozici. V top klubech by musel hrát víc takticky, byl by pod větším tlakem. Měl by si zatím zkusit menší tým a po pár letech se posunout výš,“ shrnul bývalý dlouholetý nizozemský reprezentant.

EURO 2021: Patrikovi jsem věřil, řekl Šilhavý. Kopačky hráčům nekontroluje
Video se připravuje ...

EURO 2021: Vízek vzpomíná na (ne)emigraci. Kufříky peněz, bílé mercedesy... ale rozhodla rodina
Video se připravuje ...

Češi si můžou zamilovat Schicka. Hraje o angažmá a slušelo by mu Španělsko?
Video se připravuje ...

FAKTA EURO 2021: Pocta Eriksenovi, Poulsenův druhý nejrychlejší gól historie
Video se připravuje ...

EURO 2021: To není penalta, tvrdil Lineker. Ve studiu iSport to Vízek viděl jinak
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Play off
Články odjinud


Články odjinud