Martin Mls
3. června 2022 • 19:52

Česko - Anglie 1:2. Lvíčata nezvládla klíčový boj o ME, parádní trefa Fily

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Korunní princové byli sesazeni. Česká jednadvacítka v kvalifikaci na EURO podruhé prohrála s Anglií, která ji po vítězství 2:1 v Českých Budějovicích vystřídala na prvním místě skupiny. Oba týmy mají 19 bodů, Anglii zvýhodňuje lepší vzájemná bilance. Češi se ještě můžou na trůn vrátit, ale spíš jen teoreticky – čeká je už jen jeden zápas, zatímco Angličany tři. Takže to vypadá, že český tým bude muset o šampionát bojovat ještě v podzimní baráži.



Daniel Fila si kousek za vápnem našteloval míč na levačku a poslal ho pod břevno. Krásný gól! „Perfektní zakončení,“ pochválil trenér Jan Suchopárek. „Bohužel pro nás tahle chvíle přišla pozdě, jinak bychom měli daleko větší šanci něco uhrát.“

Pravda, na světelné tabuli zářila už 87. minuta. Česká jednadvacítka skórovala i v předposledním zápase evropské kvalifikace, ale tentokrát to na body nestačilo. Její Veličenstvo královna Alžběta II. v těchto dnech slaví sedmdesát let na trůnu – a od anglických mládenců dostala stylový dárek. Páteční triumf v Českých Budějovicích je hodně přiblížil vstupence na mistrovství Evropy.

Góly

Domácí: 87. Fila

Hosté: 22. Smith Rowe, 46. Ramsey

Sestavy

Domácí: Kovář – Cedidla, Vitík, Donát, Jurásek – Kaloč (C), Žambůrek – Šulc (46. Karabec), Červ (64. Souček), Kohút (64. Sejk) – Čvančara (73. Fila).

Hosté: Bursik – Aarons, Cresswell, Harwood-Bellis (C), Johnson – Gibbs-White (82. Gomes), Jones, Garner – Ramsey, Balogun (68. Archer), Smith Rowe (65. Gordon).

Karty

Domácí: Souček

Hosté: Harwood-Bellis, Gibbs-White, Bursik

Rozhodčí

Milanović – Pavlović, Piper (SRB)

Stadion

Střelecký ostrov, České Budějovice

Zato pro Čechy může být kvalifikační epilog s poslední Andorrou (13. června) přípravou na baráž. Nově jsou druzí ve skupině, na první místo by je vrátilo jen vítězství nad Andorrou v kombinaci s nepravděpodobným kolapsem Anglie. Ta má před sebou ještě tři partie, v kterých jí k definitivě – za předpokladu výhry Česka nad Andorrou – stačí posbírat dohromady tři body. První pokus bude mít už v úterý doma proti Albánii.

Aby to nezapadlo: přímý postup na šampionát do Rumunska a Gruzie bude mít v kapse i nejlepší tým z druhých míst, což je pozice, na kterou se včera dostali Češi. Po nutném odečtení březnové výhry v Andoře mají solidních 16 bodů, ovšem kvalifikaci mají nadějně rozjetou i jiné týmy. Třeba Švýcarsko, které je po odečtu zatím na třinácti bodech a dnes hraje s Bulharskem.

„S baráží ještě smířeni nejsme, podle našich propočtů máme šanci i přes dvě porážky s Anglií a remízu ve Slovinsku. A taky Anglie má ještě náročný program, mohou jí docházet síly,“ pravil kouč Suchopárek.

Jeho hoši hráli s větším sebevědomím než v listopadové partii v Burnley, přesto museli od 22. minuty dotahovat. Brankář Matěj Kovář pohotově vyběhl do rohu malého vápna a nohama vyrazil tutovku Curtise Jonese, jenže ještě než stačili fanoušci Kovářovi zatleskat, nepokrytý Emile Smith Rowe napálil odražený míč do růžku. A zkraje druhého poločasu Jacob Ramsey po rychlé akci pojistil Anglii vítězství střelou do prázdné branky.

Češi za stavu 0:2 dokázali přidat, jenže ve finální fázi dlouho selhávali. „Mohli jsme zvítězit, kdybychom hráli na sto procent, ovšem hráli jsme jen na devadesát. Nicméně když jsme ztráceli dva góly, ukázali jsme sílu. Byl vidět markantní rozdíl v technice a dynamice hráčů, ale naši náhradníci přinesli do hry energii a měli jsme drtivý tlak,“ poznamenal Suchopárek.

Šance měl třeba záložník Jan Žambůrek, jenž před koncem nahrál Filovi na gól útěchy. Víc už Češi nestihli. Škoda.

Tabulka:

1. Anglie 7 6 1 0 17:5 19
2. ČR 9 6 1 2 16:6 19
3. Slovinsko 8 2 4 2 7:6 10
4. Albánie 8 3 0 5 8:13 9
5. Kosovo 7 2 2 3 4:7 8
6. Andorra 7 0 0 7 1:16 0

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud