Romana Barboříková
8. října 2021 • 20:00

Vrchařské skvosty uzavřou sezonu. Nechybí Pogačar, Roglič či Alaphilippe

Vstoupit do diskuse
0
  • Cyklisté stoupají do jednoho z kopců závodu Kolem Lombardie 2021Cyklisté stoupají do jednoho z kopců závodu Kolem Lombardie 2021FOTO: Profimedia.cz

    Tohle je opravdu něco! Tadej Pogačar, vítěz minulé i letošní Tour de France. Primož Roglič, trojnásobný vítěz španělské Vuelty. Julian Alaphilippe, dvojnásobný mistr světa. A tím výčet hvězd není u konce. Pokud chcete vidět světovou vrchařskou elitu na jednom místě, pak si nenechte ujít sobotní závěrečný monument sezony v Lombardii (od 10.15, PP Eurosport 1). Na startu budou i tři Češi.

  • Z vítězů chybí jen Bernal

    Když se podíváte na soupisky týmů, jen s velkou odvahou si asi troufnete tipnout vítěze sobotního Závodu padajícího listí. Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Primož Roglič, dvojčata Adam a Simon Yatesovi, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Nairo Quintana a celá řada dalších, v neposlední řadě s Chrisem Froomem. Zkrátka jedno velké jméno vedle druhého, snad jen s výjimkou vítěze letošního Gira d´Italia Egana Bernala. Bude zajímavé sledovat taktiky jednotlivých týmů.

    Primož Roglič ovládl 17. etapu a vrátil se do čela celkového pořadíFoto profimedia.cz

  • Z cíle na start?

    Pokud jste si už v předchozích ročnících zvykli na trasu klasiky Kolem Lombardie, tak pozor, přichází znovu změna. Pojede se totiž v opačném gardu, tedy z Coma, kde byl v předchozích čtyřech ročnících cíl, do Bergama, kde se startovalo. Nic se však nemění na náročnosti 239 kilometrů dlouhé trati, na které závodníci nastoupají přes 4 500 metrů. První místo, kde by se mohl vytvořit denní únik, je po 39 kilometrech stoupání Madonna del Ghisello. Klíčovým pro celý závod by pak mohlo být 37 km před cílem Passo di Ganda (9,2 km s průměrem 7,3 % a maximem 15 %).

    Profil závodu Kolem Lombardie 2021 Profil závodu Kolem Lombardie 2021Foto ilombardia.it

  • Příběhy zraněných

    Nepříjemné vzpomínky z loňského ročníku bude chtít těmi příjemnějšími, snad i vítěznými, nahradit belgická hvězdička Remco Evenepoel. Ten vloni v jednom ze sjezdů neodhadl rychlost, neukočíroval své kolo a přes zídku mostu spadl do rokliny. Výsledkem byla zlomená pánev a pohmožděné plíce. Zlomeninu pánve pak léčil ještě v této sezoně. Teď už ale jednadvacetiletý mladík opět září. Naopak chybět bude obhájce prvenství z loňska Jakob Fuglsang, který si při pádu na závodu Kolem Beneluxu na konci srpna zlomil klíční kost a lopatku.

    Belgický cyklistický talent Remco Evenepoel v závěru závodu Kolem Lombardie spadl z mostu.Foto Twitter

  • Češi na startu

    Ani v posledním monumentu sezony (pětice nejvýznamnějších klasik: Milán – San Remo, Kolem Flander, Paříž - Roubaix, Lutych - Bastogne - Lutych, Kolem Lombardie) nebudou chybět čeští závodníci. Nejlepším vrchařem z nich je Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert), který své kvality ukázal před měsícem na Vueltě a España. Těmi dalšími budou Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) a Karel Vacek (Qhubeka NextHash).

    Jan Hirt ve čtrnácté etapě GiraFoto Intermarche-wantygobert

  • IL LOMBARDIA

    Start: V sobotu v 10.20 hodin – Como

    Cíl: cca 16.36 – Bergamo

    Délka: 239 km

    Předchozí vítězové:
    2020    Jakob Fuglsang (Dán.)

    2019    Bauke Mollema (Niz.)

    2018    Thibaut Pinot (Fr.)

    2017    Vincenzo Nibali (It.)

    2016    Esteban Chaves (Col.)

    Jakob Fuglsang ovládl horskou 16. etapu letošní Vuelty a ve 34 letech si dojel pro první výhru na jednom ze tří největší etapových závodůFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud